Foto: Shutterstock

Dzemdes svarīgākā funkcija ir bērna iznēsāšana. Sievietes, kurām tā kādu iemeslu dēļ tiek izoperēta, bieži saskaras ar psiholoģiski smagu jautājumu – ko tālāk? Arī Diānai (vārds mainīts) bija tāpat, viņa par sajūtām stāsta: "Zemapziņā tev liekas – izņems dzemdi, kā tagad tālāk?" Kā ir būt sievietei bez dzemdes, un kāpēc to mēdz izoperēt? Ko sagaidīt pēc šādas operācijas? Uz visiem šiem jautājumiem vari rast atbildes rakstā.

Diāna stāsta, ka ārste histerektomiju (dzemdes izņemšanas operāciju) ieteikusi ļoti korekti, tā, lai galu galā viņa pati pieņemtu lēmumu. "Manā gadījumā dzīves kvalitāte bija kļuvusi ļoti slikta. Un arī bērni vai vēl kaut kas nebūtu arguments," viņa turpina. Lai arī psiholoģiski grūti bijis pieņemt lēmumu par dzemdes izoperēšanu, vēl pirms viņai apritēja 40 gadu, Diāna jau daudz agrāk bija nolēmusi, ka bērnus vairāk nevēlas. "Teorētiski to varēja darīt arī ātrāk, tomēr ir tā sajūta... palikt stāvoklī, bērni vai vēl kaut kas," viņu māca bažas par to, kā būs tālāk.

Lai arī psihologu neapmeklēja, Diāna atzīst, ka ir bijušas epizodes, kad licies, ka kaut kas ir zaudēts. "Es pieļauju, ka tas ir tikai aiz pieraduma vai pieņēmuma, kā vajadzētu būt, kā būtu bijis labāk dzīvot... Nepiepildītie sapņi," stāsta sieviete.

Natālija Bērza, "Diagnostikas centra" ginekoloģe, par sieviešu reakciju, piedāvājot dzemdes izņemšanu, stāsta, ka tā ir ļoti dažāda: "Sievietei jāsaprot, ka dzemde neko neražo, ne hormonus, neko, izņemot bērniņa iznēsāšanu." Ja netiek plānota grūtniecība un dzemdi piemeklējusi kāda slimība, kas sagādā problēmas, tad to var pilnīgi mierīgi izoperēt, neatstājot nekādas paliekošas sekas.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!