Atnākot pavasarim, ir pienācis arī sulu tecināšanas laiks. Kas tik līdz šim par bērzu un kļavu sulu labajām īpašībām nav dzirdēts un lasīts – esot vērtīgas vielas, vitamīni, tās pat stimulējot imūnās sistēmas darbību. "360TV ZIŅnešiem" šķita svarīgi reizi par visām reizēm saprast – tā ir patiesība vai tomēr mēs sevi mānām un maldīgi ticam bērzu un kļavu sulu spējām.
Valsts zinātniskā institūta laboratorijā "BIOR" iespējams noteikt, cik tieši daudz bērza sulā ir minerālvielu, vitamīnu un citu elementu. Visbiežāk cilvēki uz šo valsts laboratoriju nes pārbaudīt, vai dzeramajā ūdenī nav kas kaitīgs, aizdomu gadījumā par ko sliktu te nes pārbaudīt arī pārtikas produktus. Šādi testi izmaksā sākot no 25 eiro.
Bet, kas tad ir šo sulu sastāvā? Salīdzinot ar ūdeni, tajās ir nedaudz vairāk atsevišķu minerālvielu, bet to apjomi neesot vērā ņemami. Bērzu sulās atrod arī mikroorganismus un bioloģiski aktīvas vielas, kas potenciāli varētu labvēlīgi ietekmēt gremošanas sistēmu un darboties kā antioksidanti.