Foto: Shutterstock

Uztura speciālists Robs Hobsons, kurš samazinājis apstrādātas pārtikas patēriņu ikdienā, medijam "Business Insider" stāsta par pieciem veselīgiem našķiem, ko ikviens var iegādāties teju jebkurā pārtikas preču veikalā. Tie noteikti būšot labāki par jebkuru citu ātro uzkodu.

Šokolādes cepumiņš, želejkonfektes, sāļie vai saldie salmiņi, čipsi – našķi, kas tik daudziem kārojas starp lielajām ēdienreizēm. Tie izstrādāti tā, lai būtu īpaši garšīgi – perfekta tauku, cukura un sāls kombinācija šķiet tik vilinoša, ka našķus nevar vien pārstāt ēst. Gardi jau bez gala, bet ne gluži veselīgi. Ja nu ikdienā mēģini ieviest arī uzturvielās bagātas uzkodas, iespējams, Roba Hobsona veselīgo un garšīgo uzkodiņu saraksts var noderēt.

Viņš nolēma atteikties no īpaši apstrādātas pārtikas, jo uztura speciālistu māc bažas par veselības riskiem, piemēram, šāda pārtika saistīta ar sirds un asinsvadu slimībām un dažiem ļaundabīgajiem audzējiem; rodas arī tieksme pārēsties. Un neizbēgami pieaug svars, jo neveselīgie našķi satur daudz sāls, cukura un piesātināto tauku.

Hobsons kā īpaši apstrādātus produktus klasificē tādus, kas veidoti no vairāk nekā piecām sastāvdaļām, turklāt tās jūs neatradīsies standarta cilvēka virtuves plauktiņā. Tamdēļ ikdienas steigā, kad šis tas aši jāuzkož, viņš izvēlas šādas alternatīvas:

Augļu un riekstu batoniņi

Uzkodu batoniņus, kas pagatavoti tikai no žāvētiem augļiem, ogām un riekstiem, Hobsons uzskata par gana labu minimāli apstrādātu našķi. Rieksti ir labs augu izcelsmes olbaltumvielu avots un satur, piemēram, sirds veselībai vērtīgus taukus.

Humuss ar dārzeņiem

Humusa sastāvā ir turku zirņi – labs šķiedrvielu un olbaltumvielu avots – un parasti arī olīveļļa, kas arīdzan satur tā dēvētos labos taukus. Garšas kārpiņas priecēs humuss ar gabaliņos sagrieztiem burkāniem, ķiršu tomātiņiem, gurķiem un papriku. Protams, drīkst izpausties un eksperimentēt!

Foto: Shutterstock

Riekstu krēmi un rīsu galetes

Hobsons iesaka paķert burciņu ar zemesriekstu, mandeļu vai Indijas riekstu krēmu un uzzieķēt uz rīsu galetes. Svarīgi, ka krēmā ir pēc iespējas mazāk sastāvdaļu un tam nav pievienots sāls. Tā būs olbaltumvielām bagāta uzkoda!

Popkorns

Nē, nē, šoreiz ne saldais iebiezinātā piena popkorns, ne arī sāļais siera nederēs. Hobsons iesaka popkornu ēst bez jebkādām piedevām – pilnībā pliku. Popkorns satur daudz šķiedrvielu un tiek uzskatīts par pilngraudu, tāpēc patiesībā ir ļoti veselīga uzkoda, ja nav pārsātināta ar garšas pastiprinātājiem.

Svaigi augļi

It kā pašsaprotami, tomēr Hobsons lieku reizi atgādina, ka augļi – kaut apelsīni, banāni, āboli, arī odziņas – ir ļoti viegli līdzi paņemami līdzi un brīvā brīdī apēdami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!