Fоtо: Shutterstock

Pēdējā laikā Latvijā ir atvērtas vairākas iestādes, kas ļoti aktīvi reklamē dažādus lāzerpocedūru pakalpojumus, dēvējot sevi par lāzerklīnikām un lāzerstudijām, kaut ar profesionālu ārstniecības iestādi tām nav ne mazākās saistības. Diemžēl mūsu likumdošanas nepilnību un nesakārtotības, kā arī uzraudzības iestāžu bezzobainās attieksmes dēļ, šis bizness plaukst un zeļ, radot nopietnus veselības un pat dzīvības riskus saviem klientiem. Vai eksperimentējot ar savu izskatu, cilvēki apzinās veselības riskus, tajā skaitā tos, kas attiecas uz ādas onkoloģiskajām slimībām?

Par riskiem un to, kā atpazīt godprātīgu un kvalificētu pakalpojuma sniedzēju, stāsta biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" izveidotājs un vadītājs, dermatologs Raimonds Karls.

Lāzeprocedūras – tikai reģistrētās ārstniecības iestādēs

To cilvēku skaits, kuri vēlas uzlabot savu izskatu, lai atbilstu iedomātiem skaistuma standartiem, kļūst aizvien lielāks. Pieprasījums rada piedāvājumu. Un aizvien vairāk šis piedāvājums top pieejams pelēkajā zonā – apšaubāmas profesionālās kvalitātes un zemas veselības drošības apstākļos, jo gribētāju ir daudz, bet maksātspēja – dažāda.

Paļaujoties uz nereģistrētu lāzerprocedūru sniedzēju pakalpojumiem, var pieaugt vēlīnās stadijās atklātu ādas audzēju statistika, tostarp bīstamās un agresīvās melanomas gadījumu skaits. Iemesls – ja sākotnēji šīs "klīnikas" piedāvāja apmatojuma, tetovējumu un pigmentu noņemšanu, tad tagad pakalpojumu klāstā ir parādījusies arī ādas jaunveidojumu likvidācija. Šī ir ļoti bīstama spēle ar uguni. Kāpēc?

Pirmkārt, speciālistu izglītības jautājums. Ja cilvēkam, kurš strādā ar lāzera aparatūru, nav nedz medicīniskās izglītības, nedz arī konkrētās metodes sertifikāta, iekārta viņa rokās ir kā ierocis, ar kuru viņš neprot apieties un kas kuru katru brīdi, tēlaini izsakoties, var "izšaut". Diemžēl šajos nereģistrētajos salonos strādājošie "profesionāļi", iespējams paši to īsti neapzinoties, rīkojas tieši šādi.

Otrkārt, iekārtu jautājums. Parasti tās ir ražotas Ķīnā un iegādātas kaut kur interneta "dzīlēs" bez attiecīgas tehniskās specifikācijas un datiem. Par šo iekārtu "augsto" līmeni liecina, piemēram, to cena – divi līdz trīs tūkstoši eiro. Salīdzinājumam – profesionālās lāzeriekārtas maksā 40 līdz 50 tūkstošus eiro un vairāk.

Tātad, ja šāds "pašpasludināts" speciālists nezina, ka ir ādas veidojumi, kas likvidējami tikai ķirurģiski, bet nekādā gadījumā ar lāzera vai citu gaismas tehnoloģiju palīdzību, turklāt īsti nepārvalda un neizprot ne iekārtas (piemēram, tās radītā starojuma), ne metodes specifiku, tad labākajā gadījumā klientam var veidoties apdegums. Bet sliktākajā – veidojums tiks noņemts, it kā ārēji vairs nebūs redzams, bet patiesībā tiks iedzīts dziļāk "pagrīdē" un, ļoti iespējams, turpinās savu slēpto dzīvi ādas dziļākajos slāņos un pakāpeniski izplatīsies organismā, līdz kādā dienā cilvēks sajutīsies slikti un izmeklējumu rezultātā viņam tiks diagnosticētas, piemēram, metastāzes plaušās.

Tas notiek arī tāpēc, ka šīs studijas, atšķirībā no reģistrētām ārstniecības iestādēm, nesūta (un nemaz nav tiesīgas to darīt) noņemto audu paraugus tālākiem laboratoriskiem izmeklējumiem. Līdz ar to šo "materiālu" morfoloģiskā analīze netiek veikta un audzēji top diagnosticēti vēlīnās jeb lokālu vai attālinātu metastāžu stadijās, kas nozīmē jau daudz nelabvēlīgāku slimības prognozi.

Manikīrs un UV lampas – ar mēru

Dermatologa padomos der ieklausīties arī manikīra salonu apmeklētājiem. Plaukstu, nagu, acs un gļotādu melanomas parasti nav saistītas ar UV starojumu un BRAF, MEK gēnu mutācijām, kas pamatā ir saules izraisītas. Līdz ar to nav pamata domāt, ka manikīra salonos izmantotās UV lampas varētu nopietni veicināt nagu melanomas attīstību. Tiesa, ir šādu gadījumu ziņojumi, piemēram, Brazīlijā un citviet, bet nopietniem medicīniskiem secinājumiem ar to vien nepietiek, turklāt tas varētu būt saistīts ar konkrētajā ģeogrāfiskajā vietā valdošo ādas fototipu, proti, tumsnējāku tās krāsu. Literatūras avoti liecina, līdz pat 30 procentiem nagu melanomu veidojas tieši cilvēkiem ar tumši pigmentētu ādu.

Jāsaprot, ka nagu melanoma attīstās nevis naga plātnē, bet gan naga matricē – naga neredzamajā daļā, kas atrodas piecus līdz sešus milimetrus zem naga valnīša un ir aizsargāta ar naga melanīnu, ko veido pigmenta šūnas jeb melanocīti – tajos sākas jebkura veida melanoma (no tā arī audzēja nosaukums). Naga melanoma sākotnēji var izskatīties kā neliels tumšs plankums naga pamatnē, bet vēlāk (aptuveni 65% gadījumu) jau kā vertikāla josla, kas šķērso visu nagu. Šī ir reta, bet diemžēl agresīva melanomas forma, kas visbiežāk lokalizējas kājas lielā pirksta, īkšķa vai rādītājpirksta nagā.

Tiesa, nagu plātnē var veidoties cits ādas vēzis – bazālo šūnu un/vai plakanšūnu karcinoma, un to gan var izraisīt UV lampas, ko izmanto manikīra pakalpojumu sniedzēji.

Dermatologs Raimonds Karls

Ja audzējs izveidojies naga plātnes pamata šūnās jeb keratinocītos, tas var sasniegt naga matricu un sekmēt melanomas attīstību. Turklāt jāsaprot, ka melanoma pamatā ir saistīta ar periodisku un intensīvu pakļautību UV starojumam, savukārt bazālo un plakanšūnu karcinoma – ar hronisku (gadiem ilgu) un regulāru UV starojuma ietekmi, kas manikīra veicēju gadījumā nenoliedzami tāda ir.

Tetovēšana – ķīmisko elementu tabula organismā

Nereti cilvēki mēdz noniecināt saules aizsarglīdzekļus to it kā kaitīgo sastāvdaļu dēļ, baidīties no vakcinācijas, bet tajā pašā laikā ir pilnīgi nekritiski pret tetovēšanā izmantotajām krāsām un to ķīmisko sastāvu. Tetovējumi šobrīd ir moderni, taču jāsaprot, ka to izveidē tiek izmantotas tās pašas krāsas, kas atrodamas lāzeru printeru kārtridžos. Labi, ja vēl zilās un melnās krāsas varētu uzskatīt par mazāko ļaunumu, bet, veidojot krāsainus tetovējumus (violetus, sarkanīgus utt.), cilvēka organismā tiek ievadīta teju visa ķīmisko elementu tabula, kam var būt arī sistēmiskas sekas.

Par tetovējumu tiešu saistību ar ādas audzēju veidošanos datu nav, taču vēlams no tiem pilnībā atturēties, it īpaši, ja ir daudz dzimumzīmju un/vai pigmenta laukumu. Iemesls – uz tetovējumiem klātas ādas var būt grūti un dažkārt pat neiespējami pamanīt kādas izmaiņas un līdz ar to – agrīni diagnosticēt potenciālu ādas audzēju.

Pīlingiem – jā, bet uzmanīgi

Pīlingos izmantotie augļskābju un trihloretiķskābes (TCA) savienojumi ir labi un ilgi zināmi, un par to kancerogēnu ietekmi nav iemesla runāt. Protams, jāapzinās, ka pīlinga procedūras laikā tiek noņemts ādas raga slānis – mehāniskā aizsargbarjera, kas piedalās imunoloģiskajos procesos, nodrošina aizsardzību pret UV starojumu utt. Tātad noņemot šo aizsargslāni, UV starojuma nelabvēlīgā ietekme uz ādu var palielināties. Tāpēc parasti pēc pīlinga procedūrām ir būtiski lietot saules aizsarglīdzekļus, jo pastāv nopietns fotosensivitātes, pigmentācijas, dispigmentācijas u.c. risks.

Nav ziņu arī par permanento "make-up" procedūru iespējamajiem onkoloģisko slimību draudiem – ir zināms "tikai" par alerģiskajām reakcijām, svešķermeņa tipa granumalotozajiem iekaisumiem u.c. Taču svarīgi saprast, ka jebkura (it īpaši invazīva) procedūra, lai arī nevar tieši izraisīt ādas vēzi, ir potenciāli riskanta, un arī hronisks iekaisīgs process un ilgstošs kairinājums var būt sākums ļaundabīgām šūnu izmaiņām.

Dermatologs Raimonds Karls iesaka: "Jebkuru ādu ietekmējošu manipulāciju kontekstā ir svarīgi ievērot mērenību un piesardzību, kā arī drošību, ko spēj nodrošināt tikai profesionāla vide – sertificētas iekārtas un speciālisti. Regulāri ir jāveic ādas pašpārbaude, bet pamanot ko neparastu – jebkuru aizdomīgu, nesaprotamu, ātri augošu jaunveidojumu vai jebkuru citu ādas izmaiņu gadījumā konsultēties tikai reģistrētās veselības aprūpes iestādēs pie sertificētiem dermatologiem. Kompetence, pieredze un nopietnas zināšanas ir izšķirošas, lai pacients tiktu atbildīgi izmeklēts un diagnoze noteikta nekļūdīgi." Šīs kvalitātes ir baltajā sarakstā iekļautajiem ārstiem, kurus vari atrast šeit.

Maijs tradicionāli ir melanomas modrības mēnesis, kura laikā pacientu biedrība "Soli priekšā melanomai" un biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi" organizē kampaņu "Stājies saulessardzē!", izglītojot par pareizu saules aizsardzību un tās veidiem, kā arī veidojot sabiedrības izpratni par ādas audzēju riskiem un to profilakses veidiem – piemēram, dzimumzīmju un citu ādas jaunveidojumu regulāru pārbaudi un kontroli. Vairāk lasi šeit.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !