Foto: Shutterstock

Kā liecina Eiropas pētījums, cilvēki ar lieko svaru un aptaukošanos daudz biežāk ņem brīvas dienas no darba, nekā viņu vienaudži ar veselīgu svaru. Tas saistīts ar to, ka aptaukojušies cilvēki vairāk slimo, raksta "The Guardian".

Cilvēkiem ar lieko svaru ir par 12 procentiem lielāka iespējamība, ka nāksies ņemt slimības lapu. Tāpat cilvēkiem, kuru ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir 30 vai vairāk, ir daudz lielāka iespēja, ka darbā nevarēs ierasties veselības problēmu dēļ.

Pētījumā teikts, ka cilvēkiem, kuru ĶMI ir 30–35, bija par 36 procentiem lielāka iespējamība nebūt darbā, pieaugot līdz 61 procentam, ja ĶMI ir 35–40, savukārt cilvēkiem, kuriem ir izteikta aptaukošanās (ĶMI vairāk nekā 40), iespējamība pieauga par 147 procentiem.

Aptaukošanās veselības alianses direktore Keta Dženere sacīja: "Pētījums parāda, ka augsts līmenis ar aptaukošanos saistītām slimībām samazina ekonomikas produktivitāti, un tam ir postoša ekonomiskā ietekme. Prioritātes noteikšana valsts sliktajai veselībai, kas saistīta ar pārtiku, ir ļoti svarīga jebkurai valdībai, kas nopietni vēlas uzlabot labklājību un palielināt izaugsmi."

Rezultāti ir balstīti pētījumā, kurā piedalījās 122 598 cilvēki no 26 Eiropas valstīm, kas pārstāvēja 147 miljonus strādājošo cilvēku. Pētījumā tika iekļauta Spānija, Itālija un Dānija, bet ne Apvienotā Karaliste vai Francija, jo tās nesniedza datus jaunākajam Eiropas veselības interviju apsekojumam.

Izpēti veica Zigfrīds Eizenbergs un kolēģi Veselības ekonomikas un veselības politikas pētniecības grupā Vīnes Uzlaboto pētījumu institūtā. Viņi atklāja, ka cilvēki ar lieko svaru un aptaukošanos arī biežāk ņēma brīvu dienu slimības dēļ (vismaz septiņas dienas gadā), salīdzinot ar veselīga svara kolēģiem.

"Cilvēkiem ar lieko svaru un aptaukošanos ir lielāka iespēja neapmeklēt darbu veselības problēmu dēļ, un ir lielāka iespēja, ka prombūtnes dienu skaits ir lielāks nekā cilvēkiem, kuru ĶMI ir no 18,5 līdz 25 visās Eiropas valstīs, " teikts ziņojumā.

Tāpat pieminēts, ka kopumā liekais svars un aptaukošanās būtiski ietekmē strādājošos iedzīvotājus un tādējādi samazina produktivitāti un palielina ekonomisko slogu.

Paredzams, ka visā pasaulē liekā svara un aptaukošanās izmaksas pieaugs no 1,96 miljardiem ASV dolāru 2020. gadā līdz 4,32 miljardiem ASV dolāru līdz 2035. gadam, liecina pagājušajā gadā publicētais Pasaules aptaukošanās atlants (World Obesity Atlas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!