Foto: Shutterstock

Sociālajos medijos popularitāti guvuši plāksterīši pumpām – dēvēti teju par brīnumlīdzekļiem. Parasti tie ir gaužām vienkārši – caurspīdīgi un apaļi, bet var iegādāt arī tādus, kas ir krāsainu zvaigznīšu vai sirsniņu, vai taurenīšu formā – variantu netrūkst. Reizēm pat slavenības uz pumpas uzlīmē interesantas formas plāksterīti un dodas intervēties. Bet vai tiešām šie plāksterīši palīdz no pūtītēm ātrāk atbrīvoties vai paredzēti vien maskēšanai? Skaidro dermatologi.

Kā raksta "The New York Times", pūtīšu plāksterus paredzēts uzlīmēt tieši uz netīkamā izcilnīša. Parasti plāksteri veidoti kā mazi caurspīdīgi aplīši un pildīti ar hidrokoloīdu – absorbējošu želeju veidojošu materiālu, ko medicīnas speciālisti ir izmantojuši gadu desmitiem, lai ārstētu brūces. Hidrokoloīds uzsūc lieko šķidrumu, radot vidi, kas veicina dzīšanu.

Ārsti mēdz lielākas šo plāksteru versijas lietot uz pacientu brūcēm, kas radušās operāciju, nelielu apdegumu vai izgulējumu dēļ. Tas ir arī izplatīts ārstēšanas veids, piemēram, ādas slimības ekzēmas ārstēšanai, kam raksturīga mezgliņu, pūtīšu vai zvīņu parādīšanās un ādas nieze.

Ja šādu plāksterīti uzliek uz pumpas, kurā sakrājušās strutas. Tas var "aizsargāt un radīt dziedējošu vidi, palīdzēt izvadīt eļļu un citas substances," teic Džons Barbjeri, dermatologs no Sieviešu slimnīcas Bostonā.

Kā zināt, kuru izvēlēties

Eksperti saka, ka hidrokoloīdie plāksteri var palīdzēt novērst plankumus uz ādas. Taču brīdina par ārstniecisko versiju lietošanu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!