Foto: Shutterstock

Pie lietām, par kurām cilvēki soctīklos spriedelē, pieder ziņas, strīdi un diskusijas par to, vai sporta treniņos valkāt vai nevalkāt apakšveļu. Kailie sevi dēvē par "Team Commando", un savā komandas pusē ir ieguvuši speciālistus, kas apstiprina, ka šī izvēle ir labāka intīmajai veselībai.

Arī "PopSugar" žurnālisti tam nespēj noticēt, tāpēc, lai rastu atbildes, ir piesaistījuši sertificētu dzemdību speciālisti un ginekoloģi Džodiju Hortoni. Neticami, bet Hortone patiešām iesaka nevalkāt apakšveļu sportošanas laikā. "Makstī ir normālas (labās) baktērijas, kas novērš tādu slikto baktēriju, kā vaginozes un rauga sēnīšu pārmērīgu vairošanos. Bet silta un mitra vide, kas rodas sportā svīstot, ir labvēlīga vieta un vide infekcijām," viņa saka, ka apakšveļa ir vēl viens slānis, kas var aizturēt mitrumu un izraisīt kairinājumu, niezi un dedzināšanu.

Tā kā arī vizuāli ir pievilcīgāk, ka caur legingiem neizspiežas biksīšu līnijas, daudzas izvēlas string veļu. Ārste saka, ka tas esot vēl neveselīgāk: "String biksīšu berze un kustība pārvada E.coli (zarnu nūjiņa Escherichia coli) no tūpļa uz maksti un var izraisīt urīnceļu un maksts infekcijas." Pēc "Mayo Clinic" interneta vietnē publicētās informācijas, E.coli baktērijas dabiski atrodas gremošanas traktā un visbiežāk ir nekaitīgas. Tomēr, ja tās tiek pārnestas (tostarp, ar apakšveļas palīdzību) uz maksti vai urīnizvadkanālu, tās var izraisīt infekciju.

Pat ja legingi tiek valkāti kā ikdienas bikses mājās, Hortone atkārto to pašu padomu: "Arī nesportojot, iesaku nevalkāt apakšveļu zem piegulošajām biksēm." Protams, šis ieteikums neattiecas uz mēnešreižu laiku.

Un tomēr...

Ja pārliecība neļauj pievienoties "Team Commando", ārste iesaka vismaz nevalkāt kokvilnas veļu, jo tā ātri un ilgi ir mitra. Ieteicams izvēlēties ātri žūstošu, īpaši sportam paredzēto sintētisko veļu. Parasti tā ir vieglāka par ikdienas apakšveļu un izgatavota no poliestera, neilona vai bambusa: "Pētījumi liecina, ka šāda veļa ne tikai absorbē mitrumu un ļauj makstij palikt sausai, bet var palīdzēt valkātājai atdzist un regulēt pat ķermeņa temperatūru."

Ja nejūties ērti sportot komando formā un līdz šim dzīves brīdim problēmām neesi saskārusies, tā turpini. No otras puses, ir vērts pamēģināt jaunu pieeju, kam tagad ir arī gūts apstiprinājums.

Lai ko izvēlētos, ir svarīgi pēc sporta maksimāli ātri izkāpt no sasvīdušām drēbju kārtām un pārģērbties sausās, tīrās drēbēs. Ja ir iespēja, tūlīt pēc treniņa ieteicams nomazgāties dušā, vai vismaz pirms tīras veļas uzvilšanas, nomazgāt intīmo zonu ar siltu ūdeni.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!