Foto: Shutterstock

Zilibaltas kājas un vēders pieneņpūku krāsā. Vēloties iegūt spēcīgāku iedegumu, citreiz izmantojam ādai ne īpaši veselīgas metodes. Taču, kā ir ar beta karotīnu (A vitamīnu), cik ļoti tas var palīdzēt ātrāk kļūt brūnam un pasargāt ādu no ultravioletajiem (UV) stariem? Speciālisti gan atgādina, ka jādomā nevis par to, kā ilgāk pacepināties saulē, bet gan, kā iegūt veselīgu ādu un to pasargāt no nelabvēlīgas saules ietekmes.

Kas tas ir un ko tas dod?

Beta karotīns ir A vitamīna provitamīns, skaidro Guna Rijkure, uztura speciāliste. Kopumā A vitamīnu var iegūt no dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem, bet beta karotīnu no augu valsts. Tas sastopams tādos ēdienos, kā aprikozes, burkāni, pētersīļi, spināti, lapu salāti, ķirbji, tomāti, baltie galviņkāposti, sarkanās paprikas augļi. "Ja no ēdienkartes izslēdz nozīmīgākos, dabiskākos karotīna avotus – augļus un dārzeņus –, tad ir jādomā, kā to kompensēsim." Taču ļoti jāizsver, vai beta karotīna kapsulas tiešām ir nepieciešamas un tava ēdienkarte ir tik nabadzīga. Taču, lai beta karotīns uzsūktos organismā, ēdienkartē jānodrošina arī tauki, citādi vitamīna uzņemšana nenotiks, piebilst uztura speciāliste.

No ādas veselības skatupunkta dermatoloģe Milēna Jakuba-Zolotarjova par A vitamīna provitamīnu stāsta, ka "beta karotīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas pasargā ādu no brīvajiem radikāļiem, kas veidojas ādā arī sauļošanās dēļ." Vēl tas ir svarīgs ādas šūnu diferenciācijai, augšanai, kā arī pateicoties tam, ādas šūnas attīstās pareizi, tās nav bojātas un notiek ātrāka un labāka brūču dzīšana. Vēl tas nodrošina, ka āda nav sausa.

Vai palīdz brūnumam?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!