Foto: Shutterstock

Viņas elpa oda pēc alkohola, galva reiba un viņa jutās dezorientēta un vāja. Sajūtas bija tik izteiktas, ka reiz sieviete pat noģība un atsita galvu pret virtuves leti, gatavojot pusdienas bērniem. Tas varētu būt kāda alkoholiķa stāsts, tomēr šīs piecdesmit gadīgās sievietes piedzīvotais krasi atšķiras. Viņa nebija lietojusi ne piliena grādīgā, tomēr simptomi bija tieši tādi, it kā sieviete būtu piedzērusies. Pat ārsti bija skeptiski. Kā gan tas var būt?

"Divu gadu laikā viņa vairākas reizes vērsās pie sava ģimenes ārsta un septiņas reizes griezās arī pie neatliekamās medicīniskās palīdzības," sacīja Toronto universitātes infekcijas slimību speciāliste Dr. Rahele Zevude. Ārsti atklāja, ka sievietes alkohola līmenis var svārstīties no 30 milimoliem litrā līdz 62 milimoliem litrā (norma ir zem 2 milimoliem litrā), ziņo CNN.

Alkohola līmenis, kas sasniedz 62 milimolus litrā, ir ārkārtīgi augsts un tiek uzskatīts par dzīvībai bīstamu, pat letālu, sacīja Barbara Kordela, aizstāvības asociācijas "Auto-Brewery Syndrome Information and Research" prezidente, kas veic pētījumus par neierastiem veselības stāvokļiem.

Asinīs var būt ārkārtīgi augsts alkohola līmenis

"Zinu vairāk nekā 300 cilvēkus, kuriem diagnosticēts "auto-brewery" sindroms (ārkārtīgi reti sastopams stāvoklis, kad baktērijas un sēnītes kuņģa-zarnu traktā pārvērš ikdienas pārtikā esošos ogļhidrātus etanolā), un mūsu privātajā "Facebook" atbalsta grupā ir ap 800 pacientiem un aprūpētāju," sacīja Kordela, piemetinot, ka daļa no šī sindroma noslēpuma ir tajā, ka cilvēkiem, kas ar to saskaras, asinīs var būt ārkārtīgi augsts alkohola līmenis, bet viņi tik un tā spēj funkcionēt un darīt ikdienišķas lietas. Tamdēļ daudzi var pat nezināt, ka viņiem šāds sindroms piemīt.

Ārstiem radās jautājumi par sievietes dzeršanas paradumiem, tamdēļ pacienti izmeklēja trīs dažādu slimnīcu psihiatri, kuri secināja, ka viņa neatbilda kritērijiem, kas norādītu uz alkohola lietošanas traucējumiem. Turklāt paciente pastāstīja, ka viņas reliģijā nemaz nav pieļauts alkoholu lietot. Arī viņas vīrs apliecināja, ka sieviete nedzer, teic Zevude – sievietes ārstējošā ārste.

Tikai septītajā vizītē neatliekamās palīdzības ārsts izteica spriedumu, ka, viņaprāt, sievietei varētu būt tik retais "auto-brewery" sindroms. Tamdēļ viņu nosūtīja vēl pie citiem speciālistiem, lai veiktu padziļinātu izmeklēšanu. Parasti gan cilvēku vidū pavīd smiekli un pat neticība, izdzirdot par šo sindromu, stāstīja "United Heath Services" slimnīcas gastroenterologs Fahads Maliks, kura uzraudzībā pašlaik ir 30 pacienti ar šādu kaiti.

Rets un neatpazīstams

Sindroms ir ārkārtīgi rets, tāpēc bieži vien cilvēks to var pat neatpazīt vai sajaukt ar ko citu. Pirmais zināmais gadījums fiksēts 1946. gadā Āfrikā, kad piecus gadus vecam zēnam sākās nopietnas vēdera problēmas, un vēlāk autopsijā atklājās, ka viņa vēders bija piepildīts ar "putojošu" šķidrumu, kas dvakoja pēc alkohola. Kopš 1974. gada ziņots vien par 20 "auto-brewery" sindroma gadījumiem, kas aprakstīti Anglijas medicīniskajā literatūrā.

Šis sindroms rodas, kad noteiktas baktēriju un sēnīšu sugas pārpilda cilvēka zarnu mikrobiomu. Zinātnieki uzskata, ka process notiek tievajā zarnā un ievērojami atšķiras no parastās zarnu fermentācijas resnajā zarnā, kas rada enerģijas pieplūdumu ķermenim.

Arī 2013. gadā ziņots par līdzīgu notikumu. Proti, 61 gadus vecam vīram regulāri bija neizskaidrojamas "reibuma" lēkmes – sajūta, it kā viņš būtu piedzēries. Tās piemeklēja gadiem ilgi, līdz viņu diagnosticēja ar "Saccharomyces cerevisiae", proti, alus rauga pārpilnība zarnās. Tādu pašu raugu izmanto, lai gatavotu alu.

Daudzi cilvēki ar šo sindromu turpina sadzīvot ik dienu. Dažreiz viņi apzinās, ka kaut kas nav lāgā vien tad, kad rodas problēmas ar likumu. Piemēram, kādu Ziemeļkarolīnas vīrieti aizturēja, jo policisti bija pārliecināti, ka viņš vadījis automašīnu, esot žvingulī. Viņš to noliedza, bet alkohola līmenis asinīs liecināja par pretējo.

"Sindroms nav tik rets, kā mēs domājam, tas vienkārši reti tiek diagnosticēts," sacīja Kordela. Viņa uzskata, ka daudzi cilvēki var staigāt apkārt, jūtoties "iereibuši", bet gluži vienkārši nodomā, ka ir noguruši, lai gan patiesībā viņu organisms izstrādā alkoholu.

Sindromam ir riska faktori

"Sindromam ir riska faktori, proti, lomu var spēlēt cukura diabēts vai dažādas aknu slimības, arī kuņģa-zarnu trakta slimības, kad tievās zarnas ir bojātas vai saīsinātas," teic speciāliste, piebilstot, ka iespējama arī ģenētiska predispozīcija, kas saistīta ar to, cik labi cilvēks metabolizē alkoholu. "Bet visām šīm lietām jāsakrīt īstajā laikā," viņa stāsta. "Tam nepieciešami vairāki riska faktori, kas mijiedarbojas, lai šāds sindroms parādītos."

Sindromam ir iespējama ārstēšana. Kordela stāsta, ka tā sākas ar fungicīdu kursu, kas tiek nozīmēts pēc tam, kad biopsija vai kolonoskopija identificē specifiskos patogēnus, kas ir kolonizējuši zarnas. Tāpat pacientiem jāievēro ierobežota diēta ar zemu ogļhidrātu saturu. Tas vajadzīgs tāpēc, ka raugam, kas saražo alkoholu organismā, ir vajadzīga "degviela". Proti, tas veidojas no ogļihidrātiem uzturā. Kādai sievietei teju katrs apēstais ogļhidrāts pārvērtās alkoholā. "Ja viņa neēda daudz ogļhidrātu, simptomi nebija tik slikti," komentēja eksperte.

Viņa stāsta, ka šādos gadījumos svarīgi, lai apkārt būtu cilvēki, kas jau laikus pamanītu pazīmes un simptomus, lai konkrētais slimnieks ārkārtas situācijās varētu saņemt medicīnisko palīdzību. "Šajā gadījumā sievietei ir ļoti atbalstošs vīrs, kurš man nekavējoties piezvanīja, kad atkal sajuta alkohola smaku viņas izelpā," teic Zevude.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!