Foto: Shutterstock

Daži saules aizsargkrēmi (SPF) nodrošina mazāku aizsardzību, nekā ražotāji apgalvo, liecina patērētāju organizācijas "Which?" dati. Pārbaudot 26 saules aizsarglīdzekļus, arī dažas lētākas iespējas no lielveikaliem, tostarp "Lidl", atklājās, ka ne visi aizsargkrēmi pārbaudes testus neiztur, vēsta BBC.

Natālija Hičinsa no "Which?" pauda, ka viņu satrauc fakts, – daži lielie un daudzviet labi zināmie zīmoli neizturēja pārbaudes testus, lai gan uz iepakojuma norādīts attiecīgais saules aizsardzības līmenis.

"Which?" noskaidroja, ka šie produkti dažas pārbaudes neizturēja:

  • Calypso Sun Press & Protect Sun Lotion SPF30

  • Asda Protect Moisturising Sun Lotion SPF 30 High

  • Bondi Sands SPF 50+ Face Sunscreen Lotion

Daži populāri produkti, kas testus izturēja:

  • "Lidl Cien Sun Spray SPF 30"

  • "Nivea Sun Protect & Moisture Lotion SP 30"

  • "Garnier Ambre Solaire Kids Water Resistant Sun Cream Spray SPF50"

Pārstāve gan teic: "Ir lieliski redzēt, ka lielveikalos ir pieejamas lētāki varianti arī augstākās kvalitātes saules aizsarglīdzekļiem. Īpaši laikā, kad pircējiem ir vajadzīgas izvēles iespējas par pieņemamām cenām." Viņa stāsta, ka rezultāti liecina – ne vienmēr vajag iztērēt kaudzi naudas, lai sevi no saules pasargātu. Piemēram, arī Latvijā pieejamie saules produkti no "Nivea" vai "Garnier", visticamāk, veiks galveno funkciju – aizsargāt.

Lai aizsarglīdzekļus pārbaudītu, "Which?" testēja cik daudz enerģijas vajadzīgs, lai brīvprātīgo muguras ar un bez saules aizsarglīdzekļiem kļūtu sārtas, ja pakļautas ultravioleto (UV) lampu stariem. Tāpat testēšanai uz stikla plāksnēm uzklāja produktus, lai izmērītu filtrētās gaismas daudzumu.

Vairāk par mītiem un patiesību par sauļošanos un SPF vari uzzināt, lasot "Mīti un patiesība par iedegumu, SPF krēmiem un D vitamīnu. Pētām cepināšanos saulē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!