Foto: Shutterstock

No 50000 līdz pat 85000 kaloriju nepieciešams uzņemt papildu vēl pie jau ierastā kaloriju skaita deviņu mēnešu gadumā, kad sieviete ir gaidībās. Lai savā ķermenī izaudzētu jaunu cilvēku un nodrošinātu visus normālos šūnu procesus, papildus uzņemto kaloriju skaits stipri variē.

Grūtniecība ķermenim uzgrūž papildu slodzi, pieprasot vairāk ēdiena nekā ierasts, lai deviņu mēnešu garumā atbalstītu grūtniecību un izaudzētu mazuli, vēsta "Live Science". Taču aprēķini, cik daudz papildu kaloriju vajadzētu uzņemt, ir ļoti dažādi.

Hērmens Pontzers (Herman Pontzer), antropoloģijas un globālās veselības profesors Djūka universitātē uzskata, ka lielākajai daļai sieviešu ar 50000 kalorijām būs par maz un būs nepieciešamas 70000 vai pat vairāk papildu kalorijas visas grūtniecības laikā.

Zinātnieki pie šiem skaitļiem nonākuši ar dažādām metodēm, piemēram, 2024. gada pētījumā tika izstrādāta formula, lai aprēķinātu kaloriju daudzumu, ko grūtniecībā patērē 81 dzīvnieku suga, sākot no mikroskopiskiem ūdens dzīvniekiem, līdz milzīgiem zīdītājiem, tostarp arī cilvēkiem.

"Mēs aprēķinājām, ka grūtniecei būtu nepieciešamas 50000 papildu kalorijas deviņu mēnešu laikā, salīdzinot ar sievieti, kas nav grūtniece, tajā pašā laika periodā," stāstīja Samuels Ginters (Samuel Ginther), kurš vadīja eksperimentu.

Pētnieku komanda aprēķināja arī, ka no 50000 papildu kalorijām tikai četri procenti nepieciešami tieši augļa šūnu augšanai. Lielākā daļa kaloriju nepieciešamas grūtnieces ķermeņa uzturēšanai, jo grūtniecības laikā tas mainās, teica Pontzers, kurš nebija iesaistīts šajā pētījumā.

Viņš skaidro, ka enerģijas patēriņš ir saistīts ar to, ka visas šūnas dara savu darbu visu dienu, bet normālas grūtniecības laikā, kad ķermenis pieaug par aptuveni 12 kilogramiem, visām papildu šūnām, kuras iepriekš nebija, arī ir jāveic savs darbs.

2005. gada pētījumā skaidrots, ka enerģijas patēriņš dažādos grūtniecības periodos mainās – pirmajā trimestrī ir vismazākais enerģijas patēriņš.

Pontzers gan norāda, ka nepieciešamo kaloriju daudzums, lai izaudzētu jaunu organismu, visticamāk ir lielāks, nekā atklājies pētījumā. Jo Nensijas Bates (Nancy Butte), kas ir pediatrijas un uztura profesore Beilora koledžā, pētījumā atklājies, ka cilvēkam grūtniecības laikā enerģijas patēriņam nepieciešams līdz pat 77 675 kaloriju. 90 papildu kalorijas katru dienu pirmajā trimestrī, 287 otrajā un 466 trešajā.

Citas grupas veiktajā pārskatā, kas 2019. gadā publicēts žurnālā "Nutrients", tika aplūkots Bates un citu autoru darbs, kurā secināts, ka grūtniecībā nepieciešamo papildu uzņemto kaloriju daudzums svārstās no 50 līdz 150 kalorijām dienā pirmajā trimestrī, 340 kalorijām dienā otrajā un 452 kalorijām dienā trešajā trimestrī. Kopumā deviņu mēnešu laikā tas ir aptuveni 78 400 līdz 84 700 papildu kaloriju.

Taču, kādēļ tādas nesakritības?

Mazākai sievietei, visticamāk, būs citādāks papildu nepieciešamo kaloriju daudzums nekā lielākai sievietei, jo enerģijas patēriņš ir atkarīgs no auguma, kā arī tā, cik cilvēks ir fiziski aktīvs un citām fizioloģiskajām īpašībām, kā metabolisma.

Taču Pontzers, balstoties uz iepriekš veiktajiem pētījumiem atzina, ka lielākajai daļai grūtnieču tomēr ir nepieciešams krietni vairāk papildu kaloriju nekā 70 000, lai uzturētu grūtniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!