Foto: Shutterstock

Katrai sievietei ir savs ērtākais veids, kā pārvarēt "sieviešu dienas", un daudzas labprāt izmanto tamponus – mazi, ērti, neredzami. Ko vēl labāku varētu vēlēties? Taču jaunākajā pētījumā atklāts, ka tamponos sastopami toksiskie metāli, tostarp arī arsēns un svins. Kā tie tur nonākuši un vai par to klātbūtni būtu jāuztraucās, skaidro speciālisti.

Lai arī par tamponu ķīmisko sastāvu pētījumi ir bijuši, pētījumi par metālu klātbūtni tajos gan nav. Šis pētījums gan neatklāj, vai metālu klātesamībai tamponos var būt negatīvas sekas uz veselību.

Cilvēki, kas menstruē reproduktīvajā vecumā, izmanto vairāk nekā 7400 tamponus, kuri makstī atrodas vairākas stundas dienā. Pētījuma rezultātos tamponos tika atklāti tādi metāli kā kadmijs, arsēns, svins. Metālu koncentrācija atšķīrās no ģeogrāfiskā reģiona, kurā tie tika iegādāti – Amerika, Eiropas savienība (ES) un Apvienotā Karaliste. Tika atklāts, ka svina koncentrācija ir augstāka neorganiskos tamponos, bet arsēna – organiskos tamponos.

Vismaz vienā no tampona paraugiem tika konstatēti 16 metāli, tai skaitā arī toksiskie, kā piemēram, svins. Turpmāk vajadzētu noskaidrot, vai metāli var izkļūt no tamponiem un, šķērsojot vaginālo epitēliju, nonākt asinsritē.

Kā tie tur nonākuši?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!