Foto: Shutterstock

Seksuāli transmisīvās slimības (STS) Eiropā strauji izplatās. Latvijā ar sifilisu saslimušo skaits ir dubultojies. Īpaši bīstami tas ir bērniem, kas dzimuši sievietēm, kuras ir inficētas grūtniecības laikā vai ir slimojušas pat vairākus gadus pirms dzemdībām. Par to, kā šobrīd izskatās situācija, pēc "Delfi" lūguma stāsta Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Inese Bļodniece.

Šķita, ka antibiotiku parādīšanās uz visiem laikiem ir atrisinājusi venērisko slimību problēmu, kas biežāk tikusi saistīta ar 19. gadsimta bordeļiem un ārstēšanu ar dzīvsudrabu. Pēdējos gados, pieaugošās cilvēku mobilitātes dēļ, sifiliss atkal veiksmīgi iekaro pasauli.

Pasaules Veselības organizācija ceļ trauksmi. ASV pieprasījums pēc preparāta "Penicillin G benzathine", kas paredzēts grūtnieču un jaundzimušo ārstēšanai, ir pieaudzis tik ļoti, ka farmācijas uzņēmumam "Pfizer" ir problēmas ar tā piegādi. Amerikas Veselības dienests ir nolēmis paplašināt iedzīvotāju pārbaudes.

Sifiliss visstraujāk izplatās Amerikā un Āfrikā. Bet Somijā pērn uz 5,5 miljoniem iedzīvotāju reģistrēti 457 inficēšanās gadījumi – tas ir rekords kopš 1995.gada, kad tika uzsākta reģistrēšana. Lielākā daļa gadījumu (66 procenti) reģistrēti ārzemniekiem.

Latvijā oficiālie dati ir pieticīgāki, taču inficēšanās gadījumu skaits pēdējā gada laikā ir dubultojies.

SPKC: gadījumu skaits pieaug, bet ir bijis arī sliktāk

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!