Foto: Shutterstock

Svīšana ir normāls ķermeņa temperatūras regulēšanas veids, taču tas ir īpaši kaitinoši, ja seju klāj kosmētika un uz virslūpas parādās sviedru pilieni. Dermatologu padomi variē no ādas kopšanas līdzekļiem līdz pat botoksa injekcijām.

Pirmkārt, ir lietderīgi atšķirt, vai svīšana notiek normālos apstākļos (piemēram, karstumā vai vingrošanas laikā), vai arī tā ir pārmērīga. Ja svīšana notiek tad, kad ķermenim nav nepieciešamības atdzist, iespējams, ir slimība hiperhidroze. Ja pārmērīga svīšana negatīvi ietekmē dzīvi, jāapmeklē ārsts, lai noteiktu pamatcēloņus, un nevis nodarbotos ar pašdiagnostiku.

Vai sejas mitrinātāja maiņa var mazināt sejas svīšanu?

Karstumā seja bieži kļūst nepatīkami nosvīdusi, tādā gadījumā vispirms jāpārdomā mitrinātāja vai sauļošanās līdzekļa izvēle. Ir ieteicams izvairīties no noteiktām okluzīvām sastāvdaļām, kas rada barjeru uz ādas un aiztur karstumu. Izdevumā "Refinery29" dermatoloģe Sofija Momena stāsta: "Nav jāizvairās no mitrinātāja vai sauļošanās līdzekļu lietošanas, taču jāizmanto viegli preparāti ar norādi "nekomedogēni"." Tas nozīmē, ka tiem ir mazāka iespēja bloķēt poras. Šo preparātu sastāvā nav smagas eļļas un citas biezas sastāvdaļas, kā piemēram, vazelīns. Lai gan šādas sastāvdaļas ir piemērotas sausas ādas mitrināšanai, to siltuma saglabāšanas spējas ir nevēlamas, ja nepieciešams ātri atdzist. Biezie, smagnējie krēmi kombinācijā ar svīšanu var izraisīt pūtītes.

Risinājums: lietot mitrinātājus un saules aizsarglīdzekļus, kas ir viegli un mīkstina, nomierina ādu. Mitrinošās sastāvdaļas, piemēram, hialuronskābe, glicerīns un pantenols, kā arī aizsargājošie keramīdi (tauki, kas satur kopā veselas ādas šūnas), ir efektīvas sastāvdaļas, kas novērš ādas pārkaršanu un svīšanu. Tekstūrai ir liela nozīme – dermatologs Zainabs Laftahs iesaka vieglus gēla un želejas konsistences mitrinātājus un līdzekļus bez smaržas. Padoms attiecas arī uz tiem, kas ikdienā lieto tonālo krēmu. Lai gan āda tehniski nevar "elpot", vieglie, nekomedogēnie produkti rada mazāku siltumu aizturošu iedarbību uz ādu.

Vai ir vērts lietot sviedrus absorbējošos sejas krēmus?

Ja sejas mitrinātāja maiņa nav devusi vēlamos rezultātus, Laftahs iesaka doties pie sava ārsta, kurš var izrakstīt glikopironija līdzekli sejai. Tas ir krēms, kas bloķē vielas, kas aktivizē sviedru dziedzeru darbību. Bez šī līdzekļa, bez receptes ir pieejami arī alumīnija hlorīda dezodoranti, kurus var lietot sejai.

Vai ūdens nedzeršana var reducēt sejas svīšanu?

Šim priekštatam, pēc ekspertu domām, ir pretējs efekts. "Uzturēt hidratāciju ir svarīgi vairāku bioloģisku iemeslu dēļ, tostarp termoregulācijas dēļ," skaidro Laftahs, jo tas ļauj regulēt ķermeņa temperatūru. "Ja ķermenim ir pārāk karsti, mēs svīstam, lai atdzistu, tāpēc šķidruma uzņemšanas ierobežošana var izraisīt ķermeņa temperatūras paaugstināšanos," kas var izraisīt šūnu bojājumus un ilgtermiņā kaitēt ādai. Lai gan eksperti nav vienisprātis par to, cik daudz ūdens dienā ir jāizdzer (ņemot vērā, ka tas katram cilvēkam ir atšķirīgi), vispārēji tās ir četras līdz sešas ūdens glāzes dienā. Protams, karstā laikā un fiziskas slodzes laikā ūdens patēriņš varētu būt lielāks.

Vai botokss var mazināt sejas svīšanu?

Ar grumbām un līnijām saistītās botoksa injekcijas bieži tiek izmantotas kā neoficiālas svīšanas mazināšanas līdzeklis, jo darbojas, bloķējot ķīmiskos signālus, kas aktivizē sviedru dziedzerus. Momena skaidro: "Pēc vienas botoksa sesijas cilvēkiem parasti vajadzētu būt zināmai svīšanas uzlabošanai. Tas, cik ilgi šī iedarbība turpināsies, var būt atšķirīgi. Vidēji – trīs līdz seši mēneši." Jāņem vērā, ka atšķirībā no filleriem, botoksu nevar izšķīdināt, tā efekti zūd dabiski.

Tomēr botokss nav brīnumlīdzeklis. Parasti ir nepieciešama papildu procedūra ik pēc trīs līdz sešiem mēnešiem, un cena nav zema. Turklāt, lietojot botoksu sejas apakšējā daļā, jābūt piesardzīgiem, jo pastāv samazinātas sejas muskuļu kustības risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!