Foto: Shutterstock

Sejas tūska nav patīkamākais skats, ko no rītiem ieraudzīt spogulī. Tūska nozīmē, ka starpšūnu telpās uzkrājies lieks šķidrums. To izraisīt var vairāki faktori. Slikts miegs, alkohola lietošana un neveselīgs uzturs (arī dzīvesveids kopumā!) ir vien daži no tiem. Taču, kā jau noprotams, – sejas tūska noteikti nav spriedums, ar kuru jāsamierinās uz visu atlikušo dzīvi.

Kā jau minējām, pietūkusi seja var rasties dažādu iemeslu dēļ. Visbiežākie medicīniskie cēloņi: dehidratācija, acu infekcijas, hormonālā nelīdzsvarotība, premenstruālais sindroms, reakcija uz tādām zālēm kā aspirīns, penicilīns un glikokortikoīdi, nesenas galvas, deguna vai žokļa traumas un to operācijas, sezonālās alerģijas, sinusīts, zobu abscess, skaidro "Health". Taču arī dzīvesveids var būt vainīgais, un, lūk, daži biežākie iemesli: raudāšana iepriekšējā vakarā, alkohola lietošana, sāļa ēdiena lietošana uzturā, slikts miegs, nepiemērotu ādas kopšanas līdzekļu izmantošana, nepietiekamas fiziskās aktivitātes.

Ja saproti, ka sejas pietūkumu varētu izraisīt kāds no medicīniskajiem faktoriem, tad noteikti dodies pie ārsta, lai nekavējoties uzsāktu pareizu ārstēšanos. Taču, ja pie sejas pietūkuma vainīgi varētu būt dzīvesveida faktori, tad atliek tikai rīkoties.

Iespējams, ka pietiek vien ar jauna spilvena iegādi. Ja nākas saskarties ar sejas tūsku, spilvenu vēlams izvēlēties zemu vai ar anatomisku formu. Ja vainīgs būs spilvens, tad visdrīzāk pietūkusi būs tā sejas puse, uz kuras būsi gulējis. Runājot par miegu, jāzina arī šāds fakts – ne tikai nepietiekams miegs var izraisīt pietūkušu seju, bet arī pārlieki ilga gulēšana, piemēram, brīvdienās, skaidrots "Medical News Today".

Protams, jāpārdomā uzturs, īpaši sāls uzņemšana. Tāpat sliktu ietekmi radīs arī asi, marinēti ēdieni. Un alkohols. No produktiem, kas ir ar augstu nātrija saturu, īpaši ieteicams izvairīties vēlu vakarā un naktī. Tāpat jāizvairās arī no rafinētiem ogļhidrātiem. Ļoti svarīgi dienas laikā ir uzņemt nepieciešamo ūdens daudzumu.

Foto: Shutterstock

Kad seja jau uztūkusi...

No rīta sejas pietūkumu var mēģināt samazināt, seju skalojot ar vēsu vai remdenu ūdeni, un pēc tam uz uztūkušajām vietām uzlikt aukstu kompresi. Var izmantot arī sejas masāžas rullīšus, lai tādējādi veicinātu asinsriti un palīdzētu limfas (bezkrāsains šķidrums, kas cirkulē organismā pa limfātisko sistēmu, aizpilda starpšūnu telpu un pārnes šūnu vielmaiņas produktus) aizplūšanai.

Protams, jāmaina arī ikdienas paradumi. Ja dzīvesveids ir mazkustīgs, ir svarīgi to mainīt, jo vingrošana veicinās asinsriti visā organismā, tostarp arī sejā. No rītiem atvēli laiku fiziskajām aktivitātēm, piemēram, skriešanai vai izbraucienam ar velosipēdu, kaut nelielai pastaigai.

Iespējams iegādāties arī sejas krēmus un maskas, kas mazina sejas pietūkumu, taču te der paturēt prātā, ka sejas āda ir īpaši jutīga, tādēļ pirms produktu pērc, pārbaudi, vai tev nav alerģija no kādas produktā esošās sastāvdaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!