Foto: Shutterstock

Vai stress patiešām var mainīt cilvēka izskatu? Ko vajadzētu zināt par sociālajos medijos aktuālajiem terminiem "kortizola seja" un "mēness seja" – sejas pietūkumu, ko saista ar stresa hormonu kortizolu?

Kortizols ir primārais stresa hormons, ko ražo un izdala virsnieru dziedzeri, un tas ietekmē gandrīz visus ķermeņa orgānus un audus. Tas regulē to, kā ķermenis atbild uz stresu, piedalās iekaisuma nomākšanā, asinsspiediena un cukura līmeņa asinīs paaugstināšanā, kā arī palīdz kontrolēt organisma vielmaiņu un miega-nomoda ciklu. Kortizola līmenis dabiski svārstās dienas garumā un var palielināties, reaģējot uz stresu. Kortizola līmenis, kas ir zemāks vai augstāks par normu, var kaitēt veselībai.

Augsts kortizola līmenis var izraisīt tādus simptomus kā svara pieaugumu, īpaši sejā un vēdera zonā, muskuļu vājumu rokās un augšstilbos, veicināt kaulu trauslumu, augstu asinsspiedienu un paaugstinātu cukura līmeni asinīs, kā arī strijas uz vēdera un tauku uzkrāšanos starp plecu lāpstiņām.

@stephflockhart I know many of you are following me because of my transformation. I am sending so much love to you. I know how lost this can make you feel and it’s my goal to help as many people as I can in their own transformations. In my mid 20’s, I felt isolated and at a loss with what was wrong with me. I was doing everything to try and find out what was wrong with my body. But I was just told that I was going through ‘normal female problems’ and might have to be on medication for life. That was my turning point. I decided to try one more time to out if there was another way. What I discovered led to my transformation. None of this would have even come to me if I didn’t start doing what I now call Elevated Self work. I had already been researching for years before I started the ES exercises but after them, that’s when all the answers came through via synchronicities and messages. It’s like the world opened up for me. I had to become the version of me that felt grateful and in love with my self and body before I could truly transform. It would have been easier if I had known that putting myself and my body under stress was throwing everything out of balance. So here’s exactly what I did (as well as the ES work) and I hope it helps! 1. I Removed stress from my life as much as possible to regulate my hormones. 2. I implemented subconscious reprogramming into my daily practice for the limiting beliefs that held me back. 3. Lymphatic drainage! I now start and end every day with Gua Sha, massage or dry brushing. 4. I cut out caffeine completely and made sleep a huge priority. 5. I applied what I learned as an acupuncturist to my beauty practice. That our internal well-being is reflected on the face and it’s possible to treat the root cause or emotion before the symptoms occur. #transformation #hypothyroidism #hormoneimbalance #cortisol ♬ original sound - Steph Flockhart 🧿

Sejas pietūkumu un vēdera uzpūšanos cilvēki soctīklos sākuši raksturot kā "kortizola seju." Tomēr eksperti atzīmē, ka ikdienas stress parasti nespēj tik ļoti un ilgstoši paaugstināt kortizola līmeni, lai izraisītu ievērojamu sejas pietūkumu.

Izdevumā "The New York Times" klīniskā psiholoģe un Jēlas Starpdisciplinārā stresa centra direktore Radžita Sinha skaidro: "Lai būtu redzams nepārejošs efekts, tad stresa līmenim ir jābūt ļoti, ļoti augstam." Līdzīgi arī "Healthline" funkcionālās medicīnas ārsts Vīdžejs Mērtijs apstiprina: "Lai gan hroniski augsts kortizola līmenis var izraisīt sejas pietūkumu, to parasti novēro smagāku endokrīnās sistēmas traucējumu gadījumā, nevis ikdienas spriedzē, ar kuru saskaras lielākā daļa cilvēku."

@itsbrookeelle I literally dont even recognize myself WHAT 🫠 #cortisolface #cortisol #cortisollevels #cortisolimbalance #glowup #howtoglowup #faceglowup #faceslimming #facetransformation #lensbuddy ♬ original sound - Brooke Elle

Šie simptomi parādās tikai tad, ja organisms ļoti bieži ražo pārāk daudz kortizola, un tas ir sastopams retā hormonālo traucējumu diagnozē, ko sauc par Kušinga sindromu (šis stāvoklis tika diagnosticēts aktrisei Eimijai Šūmerei šī gada sākumā).

"Uzskatu, ka tendence "kortizola seja" mēģina izskaidrot kosmētisko apaļas sejas problēmu un padarīt to par medicīnisku jautājumu, lai varētu to kontrolēt un labot," izdevumā "The New York Times" apstiprinājusi dermatoloģe no Londonas Kristīna Psomadakisa. Un, lai gan kortizola līmenis var būt augstāks, kad indivīds ir stresa stāvoklī, "tas ne vienmēr nozīmē slimību."

Tie, kuri ir noraizējušies par kortizola līmeni, var konsultēties ar savu ārstu, nevis paļauties uz "TikTok", lai noteiktu, vai pastāv kādas veselības problēmas. Stresa hormona līmeni var noteikt, izmantojot asins, urīna vai siekalu testus. Turklāt ieteicams praktizēt tipiskas stresa pārvaldības metodes, piemēram, fiziskās aktivitātes, veselīgu uzturu, kvalitatīvu miegu, meditāciju, dziļu elpošanu un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!