Foto: Shutterstock

Pasaules Veselības organizācija (PVO) izsludinājusi starptautisku ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā saistībā ar jauna pērtiķu baku varianta izplatību Āfrikā. Iepriekšējo reizi epidēmija uzliesmoja 2022. – 2023. gadā, toreiz bīstamā slimība bija atceļojusi arī līdz Latvijai, bet epidēmiju izdevās ierobežot ar vakcīnām. Jaunais pērtiķu baku variants esot krietni bīstamāks. "Delfi" skaidro, vai Latvija tam ir gatava.

Pirms diviem gadiem Eiropā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, bet pēc tam arī pārējā pasaulē strauji izplatījās pērtiķu baku epidēmija. 110 valstīs to izslimoja 87 tūkstoši cilvēku, 112 pacienti nomira. Pērtiķu bakas skāra arī Latviju, par laimi, visi izdzīvoja.

Iepriekšējā epidēmijā pasaulē plosījās ne tik bīstams vīrusa paveids – mira 3,6 procenti saslimušo. Tagad Āfrikā izplatījies cits variants, kas nogalina katru desmito inficēto. Kopš gada sākuma Kongo Demokrātiskajā republikā reģistrēti vairāk nekā 13 700 pērtiķu baku saslimšanas gadījumi un vismaz 450 mirušie.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!