Foto: Publicitātes foto

35 gadus vecajam fitnesa trenerim no Īrijas ārsti prognozēja vairs tikai piecus gadus, ko dzīvot. Viņš nolēma šo laiku pavadīt sportiski un jēgpilni, lai gan godīgi atzīst, ka skriešana visbiežāk pārvēršas par iešanu.

Īains Vārds visu mūžu bija strādājis, lai uzturētu sevi fiziskā formā un pie labas veselības, taču viņa pasaule sabruka, kad 2019. gadā tika diagnosticēts smadzeņu vēzis. Tomēr tā vietā, lai ļautos izmisumam, viņš šo drūmo ziņu izmantoja kā atspēriena punktu, lai censtos sev atvēlēto laiku dzīvot pēc iespējas jēgpilnāk. Viņš to darīja, skrienot maratonus, kas nav pa spēkam pat veseliem cilvēkiem, un vācot līdzekļus vēža pētniecībai.

"Man ir dots īss laiks. Man ir iedalīts slikts komplekts, taču es varu to izmantot savā labā," stāsta Īains Vārds izdevumam "The Post." Īrs, kurš tagad dzīvo Londonā, atklāj, ka dažas stundas pēc diagnozes saņemšanas viņš sācis pētīt, kā iespējams pelnīt, skrienot maratonus. Viņu iedvesmojis stāsts par skrējēju, kurš savulaik nopelnījis vairāk nekā divus miljonus eiro, pateicoties korporatīvajai sponsorēšanai. Vārds bija pārliecināts, ka var paveikt vēl vairāk un labot ziedojumu pasaules rekordu.

Tā nu viņš neapturami virzās uz priekšu jau no pirmās dienas, cik ātri vien spēj vēža ārstēšanas laikā. Viņš piedalījies 15 maratonos, un dažkārt šie skrējieni beigušies ar iešanu. Bet tas ir mazsvarīgi. "Mērķis ir darīt lietas, ko parasti, stereotipiski, neveic cilvēki ar vēzi," viņš saka. "Lietas, kas liek cilvēkiem teikt: Hei, mirklīti, viņam tas nav jādara! Viņam būtu jāatrodas gultā un jāizskatās skumjam."

Maratonists kādreiz bijis datorspēļu influenceris, viņš ar lepnumu "valkā" Sacelšanās simbolu no "Star Wars" un pats ir kļuvis par soctīklu varoni, guvis 5,5 miljonus sekotāju-fanu "TikTok" un 6,7 miljonus "Instagram". Draugi viņu dēvē par "Ķīmijterapijas karali" un internets ir kļuvis par viņa lojālajiem pavalstniekiem.

Neraugoties uz to, ka pulkstenis tikšķ arvien ātrāk, karaliskākais sasniegums ir gaidāms novembrī, kad viņš septiņās dienās noskries septiņas sacensības septiņos kontinentos. "Ārsti sākotnēji teica, ka mans paredzamais dzīves ilgums ir apmēram pieci gadi, tagad ir atlicis gads."

Skriet pat uz ķīmijterapiju

Veselīgo ieradumu cienītāja cīņa ar vēzi nebūt nav bijusi vienkārša, un tas attiecas arī uz maratonu skrējieniem, jo katra diena rada savus unikālos izaicinājumus. Tomēr viņa priekšrocība ir lieliskā fiziskā sagatavotība. "Ķīmijterapijas laikā uz 11 kilometrus tālo slimnīcu es skrēju vai braucu ar velosipēdu. Ir bijuši kāpumi un kritumi, bet esmu labi strādājis." Līdz šim grūtākais posms bijusi starošana: "Es turpināju sportot un regulāri skriet, bet ātruma zudums bija neizbēgams, es kļuvu lēnāks." Viņš meklēja iedvesmu leģendārajā "Rokija" filmā un turējās pie idejas, ka vienkārši ir jāturpina, pat ja ir dienas, kad viņš nevis skrien, bet iet.

Runājot par maratoniem, viņš atklāti atzīst, ka tie nav nekas līdzīgs "olimpiskajām spēlēm". "Labākais, ko esmu paveicis, bija Edinburgā, un arī tur es daudzkārt apstājos, lai vienkārši pastaigātu." Līdz šim viņam ir izdevies savākt 448 000 eiro, un tagad viņš vairs pārāk nekoncentrējas uz rekordu labošanu. Viņa mērķis ir vienkārši turpināt pievienot kalendāram jaunus maratonus, pat ja tā dēvētais pēdējais gads tuvojas beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!