Foto: Shutterstock

Leģendārie Holivudas aktieri Roberts de Niro un Als Pačīno sacēla kņadu un plašu rezonansi, kad abi sagaidīja jaundzimušos, būdami attiecīgi 79 un 83 gadus veci. Jā, lai gan varētu šķist, ka bioloģiskais pulkstenis uz vīriešiem neattiecas, vismaz ne tādā mērā kā uz sievietēm, tas tomēr tikšķ... Un ko tas galu galā nozīmē? Vīrieša vecums var ietekmēt auglību, augļa zaudējuma risku, kā arī viņa pēcnācēju veselību. Par to arī šajā rakstā.

Ir veikti plaši pētījumi par neauglību un grūtniecības komplikācijām, ņemot vērā to, kāds ir sievietes vecums. Tomēr daudz mazāk pētījumu ir veltīts tam, kā ar gadiem samazinās vīriešu reproduktīvās spējas. Faktiski literatūrā pat nav vienprātības par to, kāds vecums vīriešiem tiek uzskatīts par "progresīvu". Par sievietēm viss it kā skaidrs – mūsdienu pētījumi atklāj, ka sievietes auglības rādītāji būtiski sāk samazināties jau 27 gadu vecumā. Sievietēm pēc 30 gadu vecuma spēja ieņemt bērnu ar katru gadu samazinās par 5%. Tomēr koncentrēšanās tikai uz to, kādi faktori un kāds sievietes vecuma slieksnis ietekmē auglību, var novērst uzmanību no fakta, ka svarīgs ir arī vīrieša vecums.

Vīriešu auglību ietekmē vecums

Neauglības ārstniecības klīnikas "My Clinic Riga" mājaslapā uzsvērts, ka vecākiem vīriešiem sperma ir zemākas kvalitātes, kas var radīt problēmas ar olšūnas apaugļošanu, kā arī pareizu embrija attīstību.

Arī portāls "English.elpais" raksta, ka tad, kad tēvs ir vecāks par 50 gadiem, būtiski palielinās grūtniecības komplikāciju risks. Tika ievākti dati par vairāk nekā 46 miljoniem dzemdību ASV laikā no 2011. līdz 2022. gadam un salīdzināti rādītāji tēviem vecumā no 30 gadiem un tēviem vecumā no 50 gadiem. Lai gan tika ņemts vērā arī mātes vecums un citi faktori, par kuriem zināms, ka tie ietekmē grūtniecības gaitu un iznākumu, pētnieki atklāja, ka katrs desmit gadu pieaugums tēva vecumā ir saistīts ar lielāku komplikāciju iespējamību.

"Ar vecumu sēklinieki, tāpat kā jebkurš cits orgāns, vairs nedarbojas tik labi kā agrāk," portālam "Forbes" atklāj ārsts urologs Skots Lendijs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!