Foto: Shutterstock

Soctīklā "TikTok" daudzi lietotāji teic, ka ķiploks palīdzēs atrisināt likstas ar ādu, proti, no pumpām ar laiku vairs nebūšot ne ziņas, ne miņas. Viss, kas jādara, reizi dienā gardais ķiploks jāapēd, bet der arī, ja to ar lielu ūdens malku norij, pat nesakožļājot. Vēl citi garšaugu uzreiz smērē uz sejas ādas. Un notiks maģija... Tiešām?

Izdevums "Vogue" izvaicāja trīs ekspertes – dermatoloģes Ketaki Bāti un Šerīnu Idrisu, un uztura speciālisti Emīliju Angli. Lai gan ekspertes saprot vilinājumu, ka mājas apstākļos var atrisināt ādas problēmas, viņas skaidri norāda – ziest ķiploku uz sejas nav laba ideja.

@misspeytonsmith

Clear Skin Hack with 🧄 - ( Cut the garlic to be safe !! ) Apparently having one clove of fresh garlic a day will help clear hormonal acne, i will be testing this for the next week !

♬ original sound - misspeytonsmith

Tas var "izraisīt kairinājumu vai pat ķīmiskus apdegumus, kas var radīt iekaisumu," skaidro Bāte, un Idrisa piebilst, ka, uzklājot ķiploku uz ādas, tas neattīrīs seju no pumpām. "Lielākā daļa lietotāju, kuri internetā rāda, kā izmantot ķiploku, lai izārstētu akni, cīnās ar hormonālo akni." Viņa skaidro, ka hormonālajai aknei visbiežāk nepieciešami recepšu medikamenti, un svarīgi ir izārstēt problēmas cēloni, lai samazinātu rētu iespēju.

Bāte norāda, ka vislabāk, protams, ar dermatologu izvērtēt kādi ādas kopšanas līdzekļi būs nepieciešami. "Katra cilvēka āda ir citāda, tāpēc vispārinājumi nav ideālais variants." Tomēr viņa iesaka izvēlēties aknei draudzīgus produktus un piekodina atcerēties zelta vārdus – mazāk ir vairāk, jo pārlieku daudz produktu var kairināt ādu.

Pumpām līdzēt var skābes pīlingi, jo īpaši BHA, piemēram, salicilskābe – palīdzēs attīrīt poras no liekā sebuma uzkrāšanās, lai samazinātu turpmāku izsitumu veidošanos. Savukārt benzoilperoksīds var palīdzēt samazināt baktēriju daudzumu uz ādas. Vēl talkā nāks hidrokoloīdie pumpu plāksteri, kas piemēroti lielai, nobriedušai pumpai. Par to vairāk vari lasīt rakstā "Plāksteri pumpām – maskēšanās vai brīnumlīdzeklis ārstēšanai?"

Ja smērēt ķiploku uz ādas nevajadzētu, tad apēst kādu daiviņu dienā nav peļama ideja. Ar piebildi, ka uzturs ikdienā ir sabalansēts, un ķiploks tajā ir vien īpatnēja delikatese. Turklāt jāpārliecinās, vai nav alerģijas vai jutīgums pret garšaugu. "Ķiploki ir lielisks vitamīnu C un B6, arī mangāna un selēna avots," stāsta uztura speciāliste Angle.

"Turklāt ķiploki satur sēra savienojumus, piemēram, alicīnu. Un ir pierādīts, ka tiem piemīt antioksidanta, pretiekaisuma un pretmikrobu īpašības." Tāpat speciāliste iesaka cilvēkiem, kas cieš no pūtītēm, ievērot diētu ar zemu glikēmisko līmeni, ar antioksidantiem bagātu diētu, kurā ir daudz Omega-3 (atrodams taukainās zivīs un valriekstos); probiotikas (kefīrā, skābētos kāpostos, kimči); un cinks (ķirbju sēklās un kvinojā).

@gracemayofficial 6 more days 🥹 #fyp #viral #relateable #acne #hormonalacne #acnetreatment #garlic #acnejourney #clearskin ♬ Clown-Song - Electronic Radio Mix - P-Control

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!