Foto: Shutterstock

Arvien tiek meklēti jauni un citādi veidi tabakas un nikotīna lietošanai, kas būtu veselīgāka alternatīva par parastajām cigaretēm. Viena no iespējām – mazie, baltie maisiņi, kurus aizbāzt aiz lūpas. Tos nav jāsmēķē, turklāt citi nemaz neredz, ka tev nikotīna spilventiņš atrodas mutē. Izklausās lieliski, vai ne? Taču zobārste min, ka nikotīna spilventiņus nevar salīdzināt ar bezpiedevu jogurtu, kas būs veselīgāks par, piemēram, persiku jogurtu. Kā tie galu galā ietekmē veselību? To rakstā skaidro arī kardiologs un narkoloģe.

Viens ir elektroniskās cigaretes – veipi, salti, kubiki un kas tik vēl ne. Taču vēl kas cits ir nikotīna spilventiņi, kurus absolūti nav iespējams pamanīt no malas, ja kāds to lieto un tādējādi tie iedzīvotāju vidū kļuvuši visai iecienīti. Taču to ietekme ne tikai uz mutes veselību, bet veselību kopumā ir vērā ņemama, un te nelīdzēs ne zobu tīrīšana divreiz dienā, ne skalošana ar mutes skalojamajiem līdzekļiem, vai to diegošana.

2022./2023. gada pētījumā "Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums" atklāts, ka nikotīna spilventiņu lietošanas mēģinājumi palielinās līdz ar vecuma pieaugumu.

"Vivendi centra" narkoloģe Ilze Maksima atkarību no nikotīna salīdzina gan ar kokaīna, gan opiātu lietošanu, jo tie ir līdzīgi pēc atkarības piesaistes mehānismiem un jaudas. "Mūsu smadzenēs nikotīnam ir iespēja piesaistīties pie attiecīgiem receptoriem, tāpēc arī tā atkarība var veidoties."

Atkarības rašanos var saistīt arī ar uzvedības atkarību, kas veidojas, lietojot šos produktus – smēķējot cigaretes, lietojot nikotīnu saturošas ierīces. "Tas savā ziņā saistās ar kādu rituālu, asociāciju – ko es daru, kur, ar ko es to daru, tādējādi dublējas vielas atkarība un uzvedības atkarība, palielinot jaudu," skaidro narkoloģe. Šo uzvedību cilvēks, iespējams, pielieto kā aizsardzības mehānismu grūtību pārvarēšanai vai – tieši pretēji – pozitīva efekta iegūšanai socializēšanās procesā.

"Cilvēks, kas lieto nikotīnu, visbiežāk jūt trauksmi," skaidro Maksima, uzsverot, ka šajā cilvēkā trauksmes ir vairāk, nekā vajadzētu. "Caur nikotīna iedarbību un rituāliem rodas šķietams trauksmes samazināšanas mehānisms, kaut arī problēma netiek risināta," viņa papildina.

Vai tiešām nekaitīgāki par cigaretēm?

Narkoloģe stāsta – lai arī cigarete satur 4000 dažādas komponentes, no kurām 70 ir kancerogēnas, nav gluži tā, ka to aizstājējprodukti ir "nevainīgi".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!