Foto: Shutterstock

Ik pa laikam soctīklos uzpeld vilinošas reklāmas ar solījumiem par "dabīgiem" dezodorantiem. Daži ražotāji pat apgalvo, ka labāk izvēlēties tieši tos, jo tradicionālo dezodorantu un pretsviedru līdzekļu (jeb tādu, kas teju uz katra stūra nopērkami) sastāvdaļas ir toksiskas. Lielu lomu šajā apgalvojumā spēlē alumīnijs (kas ir lielākajā daļā šo produktu). Proti, izskan apgalvojumi, ka tas var izraisīt Alcheimera slimību vai vēzi, vai arī dezodoranta sastāvdaļas var iznīcināt "labās" baktērijas padusēs. Bet kā tad īsti ir?

Dabīgie tomēr labāki?

Nē. Viens no maldinošākajiem apgalvojumiem ir tas, ka parastie pretsviedru līdzekļi izraisa krūts vēzi. Šādas baumas aizsākās jau tālajos deviņdesmitajos gados ar "ķēdes vēstules" palīdzību. Tajā bija teikts, ka produkti, kas samazina svīšanu, bloķējot sviedru kanālus, neļauj padušu zonai "attīrīties no toksīniem", kas var uzkrāties "limfmezglos zem rokām", un izraisīt šūnu mutācijas un galu galā krūts vēzi. Vēstulē arī apgalvoja, ka iegriezumi ādā skūšanās dēļ var vēl vairāk palielināt krūts vēža risku, ļaujot ķimikālijām no pretsviedru līdzekļiem iekļūt organismā.

Raimonds Karls, Latvijas Dermatoskopijas biedrības un Dermatologi pret ādas vēzi valdes priekšsēdētājs saka, ka viss atkarīgs no tā, cik lielā koncentrācija ir alumīnija sāļi. "Ja paskatāmies uz daudzumu, cik kopā pasaulē tas tiek lietots, šobrīd nav melns uz balta uzrakstīts, ka šiem produktiem un vēzim būtu tāda pati likumsakarība kā, piemēram, cigaretēm un plaušu vēzim." Viņš arī paskaidro, kā strādā alumīnijs, proti, tas nonāk sviedru dziedzera izvadkanāla pašā augšā, izraisot šūnu tūsku, un sviedri neiznāk no sviedru dziedzera.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!