Foto: Unsplash

Galvassāpes ir viens no biežāk izplatītākajiem sāpju veidiem. Pasaulē ar migrēnu saskaras 14 – 15 % cilvēku un trīs reizes biežāk ar to slimo tieši sievietes, liecina nesenākie dati. Veselības centra "Vivendi" neiroloģe, algoloģe Linda Zvaune un neiroloģe Anita Balcerbula iepazīstina ar jaunāko informāciju par migrēnu, tās pārvaldību un medikamentozo terapiju.

Izglītojošā sarunā "Migrēna un medikamentozā terapija" daktere Linda Zvaune norāda: "Migrēna ir ne tikai viens no primāro galvassāpju veidiem, bet arī galvenais iemesls, kādēļ cilvēki meklē ārsta palīdzību, jo tās traucējošā ietekme uz ikdienas dzīvi var padarīt darbu, ģimenes attiecības un hobijus par teju neiespējamu uzdevumu, bieži kļūstot par galveno darba nespējas cēloni."

Kā migrēnu atšķirt no parastajām galvassāpēm?

Neiroloģe Anita Balcerbula skaidro, ka migrēnu ir grūti atšķirt no parastajām galvassāpēm, taču migrēnai ir raksturīgi noteikti simptomi, piemēram, laiks. Sāpes, kas ilgst no 4 līdz 72 stundām, turklāt – parasti lokalizējoties vienā pusē, pulsējot un intensitātē svārstoties no vidēji stiprām līdz stiprām, bieži vien kopā ar sliktu dūšu, vemšanu un nepatiku pret skaņu, gaismu un smaržām, radot vēlmi meklēt klusumu un mieru: "Protams, ja tiek runāts par klasisku migrēnu. Migrēnas diagnoze neizslēdz arī parastās galvassāpes."

Runājot par izmeklējumiem, Zvaune atgādina, ka "migrēna nav ieraugāma". Sakāmo papildina, norādot, ka migrēnas diagnozei nav nepieciešams, lai būtu redzamas visas šīs pazīmes, jo katra cilvēka pieredze ar migrēnu var būt atšķirīga.

Migrēnu var pavadīt aura, kas katram pacientam arī var atšķirties. Tāpat var atšķirties trigeri, kas provocē galvassāpes – vides ietekme, pārtika, stress.

Ļoti svarīga loma galvassāpju kalendāram

Hroniska migrēna tiek definēta kā galvassāpes, kas notiek 15 un vairāk dienas mēnesī, no kurām vismaz astoņas dienas ir ar migrēnas pazīmēm vai tiek lietoti pretmigrēnas medikamenti. Pacientiem ar galvassāpēm ir ļoti svarīgs galvassāpju kalendārs, kas ir efektīvs rīks, lai piemeklētu labākās zāļu kombinācijas, piemērotu terapiju, meklējot provocējošus trigerus. Šis kalendārs palīdz gan pacientiem, gan ārstiem labāk saprast sāpju raksturu. Tajā jāatzīmē vairāki faktori, tostarp sāpju intensitāte, lokalizācija, sāpju raksturs, iespējamie provocējošie faktori, pavadošie simptomi (aura – pazīmes, kas biežāk sākas pusstundu pirms galvassāpēm – redzes traucējumi, jušanas traucējumi, runas traucējumi) un medikamenti, kas ir lietoti un to iedarbību.

Daktere Zvaune uzsver, ka hormonu loma migrēnas gadījumā ir pierādīta, jo sāpju slieksnis mēnešreižu laikā parasti ir zemāks, kas var izsaukt migrēnas lēkmes. Hormonu svārstības var būtiski ietekmēt sāpju intensitāti.

Bieži vien sievietes gaida menopauzi, jo 80% gadījumu pēc tās migrēna var pazust. Tas ir viens no faktoriem, bet nav vienīgais.

Linda Zvaune

Savukārt daktere Balcerbula norāda, ka grūtniecība arī var ietekmēt migrēnas lēkmes, jo organismā notiek būtiskas pārmaiņas. Retos gadījumos pirmā migrēnas lēkme var parādīties tieši grūtniecības laikā. Jāatceras, ka migrēnai ir multifaktoriāli cēloņi, un ārstēšana grūtniecības laikā ir ierobežota, jo ir tikai daži medikamenti, kurus droši var lietot.

Kā notiek ārstēšana?

Migrēnas pamatārstēšana ietver gan medikamentozo, gan nemedikamentozo terapiju. Pēdējos gados migrēnas terapijā ir parādījušies jauni medikamenti, kas paver plašākas iespējas savaldīt migrēnu.

Kā stāsta dakteres, migrēnas ārstēšana atšķiras no mērķa – lēkmes kupēšana vai profilakse. Medikamentozās terapijas izvēlē nozīmīga loma ir paša pacienta vēlmēm un tālākiem plāniem, jāņem vērā arī pacienta dzimums, blakus saslimšanas un citi faktori. Efektīvas terapijas viens no pamatiem ir abpusēja sadarbība starp speciālistu un pacientu.

Akūtas lēkmes kupēšana tiek izmantota tad, kad sāpes ir sākušās. Profilaktiskajā terapijā medikamentus izmanto profilaktiski, tie nav pretsāpju līdzekļi. Piemēram, antidepresanti, asinsspiediena zāles vai pretepilepsijas līdzekļi, kurus izmanto ar mērķi kontrolēt migrēnas lēkmes.

Neiroloģe Anita Balcerbula uzsver, ka, ja cilvēks jau zina, ka piedzīvo migrēnas lēkmes, viņš parasti ir iepazinies ar šīm galvassāpēm. Akūtajā terapijā ir ļoti svarīgi nekavējoties sākt lietot medikamentus, tiklīdz sāpes parādās.

Ir jārēķinās, ka medikamentozas terapijas iedarbība ir jāvēro vairākus mēnešus. Piemēroto terapiju reizēm meklē ilgstoši, iespējams pat gads vai vairāk.

Anita Balcerbula

Linda Zvaune akūtu terapiju salīdzina kā zobenu, turpretim profilakses terapija ir kā vairogs un mūris sāpēm.

Medikamentozajā terapijā tiek izmantoti dažādu veidu medikamenti, un, starp citu, pēdējo gadu laikā ārstēšanas metodes ir būtiski attīstījušās. Piemēram, onobotulīna toksīna injekcijas, kas parasti saistītas ar skaistumkopšanu, var būt efektīvas migrēnas pacientiem; šīs injekcijas tiek ievadītas zemādā un mērķētas uz nervu galiņiem.

Tomēr pašārstēšanās ar neatbilstošām zāļu shēmām var novest pie hroniskām galvassāpēm, ko izraisa medikamentu atkarība. Jau 10 un vairāk dienas mēnesī lietojot pretsāpju līdzekļus, it īpaši, ja to sastāvā ir kofeīns vai kodeīns vai arī speciālos pretmigrēnas medikamentus triptānus, galvassāpju pacientam var pievienoties sekundāras galvassāpes – medikamentu atkarīgas galvassāpes. Šajā gadījumā, cenšoties mazināt sāpes, tiek veicināta slimības pāreja hroniskā formā. Veidojas apburtais loks – sāp vairāk, vēl vairāk tiek lietoti pretsāpju līdzekļi, bet tie palīdz aizvien mazāk, nepieciešamas lielākas devas un biežāka lietošana. Medikamentu atkarības galvassāpes var izpausties līdzīgi kā kafijas pieradums, radot paradoksālu situāciju.

Veselības centrs "Vivendi" ir uzsācis jaunu izglītojošu programmu – "Vivendi veselības akadēmija", kurā ikvienam interesentam tiek piedāvāta bezmaksas iespēja iegūt padziļinātas zināšanas un praktiskus ieteikumus par veselības jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot galvassāpju diagnostikai un ārstēšanai.

No 19. septembra līdz 10. oktobrim notiks četras izglītojošas sarunas un divas praktiskas nodarbības, kuras vadīs "Vivendi" speciālisti. Katrs pasākums būs veltīts konkrētai tēmai, lai sniegtu dziļāku izpratni par galvassāpju veidiem, to cēloņiem, ārstēšanas iespējām un sāpju ierosinošo vai sargājošo faktoru nozīmi. Sarunas norisināsies tiešsaistē, un tās būs iespējams vērot "Facebook" un "YouTube" platformās.

25. septembrī pulksten 18.30 neiroloģes Jolanta Ošiņa un Anita Balcerbula sarunā "Retāk sastopamie galvassāpju veidi" apspriedīs retus primāru galvassāpju sindromus, sekundāras galvassāpes, kā arī atbildēs uz jautājumiem par to, kā atpazīt dzīvībai bīstamas galvassāpes un kādos gadījumiem pēc palīdzības vērsties neatliekami.

1. oktobrī pulksten 18.30 neiroloģe, algoloģe Daina Jēgere un neiroloģe Ieva Balode "Psihosociālo faktoru nozīme galvassāpju izcelsmē" analizēs dažādus psihosociālos faktorus un dzīvesveida nozīmi, kas ietekmē galvassāpju biežumu un intensitāti, kā arī iepazīstinās ar nemedikamentozām metodēm galvassāpju ārstēšanā un profilaksē.

9. oktobrī norisināsies divas nodarbības "Fizioterapeita loma galvassāpju ārstēšanā" pulksten 9 un 18. Tās vadīs fizioterapeite Daira Indriksone. Nodarbībā tiks skaidrots, kā fizioterapeits var iesaistīties galvassāpju ārstēšanā, iemācot ikdienas profilaktiskos vingrojumus un metodes galvassāpju mazināšanai. Nodarbības notiks klātienē, Bukultu ielā 11, Rīgā, ar iepriekšēju reģistrēšanos (šeit).

10. oktobrī pulksten 18.30 "Vivendi veselības akadēmiju" noslēgs saruna "Emociju regulācijas loma galvassāpju pārvaldībā", kurā piedalīsies klīniskā psiholoģe, EMDR speciāliste Daiga Zadināne un klīniskā psiholoģe, KBT terapeite Kristīne Dūdiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!