Foto: Shutterstock

Ilgstoša lūkošanās datora ekrānā nenoliedzami var veicināt sausās acs sindromu, tomēr ir jāņem vērā, ka acu sausumam var būt arī citi iemesli, ko noteikti ir vērts noskaidrot pie oftalmologa. Par to, kā parūpēties par savām acīm un ko darīt, ja tās bieži ir sausas, skaidro Irina Korņilova, oftalmoloģe "Veselības centru apvienībā".

Kas asarās ir tik īpašs un svarīgs?

"Par sausās acs sindromu varam domāt, kad asaru ir par maz vai tās ir nekvalitatīvas," stāsta oftalmoloģe Irina Korņilova. Viņa skaidro, kāda ir asaru loma un kādēļ tā ir tik svarīga. "Asarām ir nozīmīgas funkcijas – tās piegādā radzenei skābekli un barības vielas, un tās ir arī kā barjera starp acs virsmu un plakstiem. Asaru plēvīte sastāv no ūdeņainā slāņa, kā arī lipīdu slāņa, kas stabilizē asaru plēvīti starp mirkšķināšanas reizēm un aizkavē tā iztvaikošanu. Savukārt kausveida šūnas ražo sekrētu, kas nodrošina acs imūno aizsardzību.

Ļoti svarīgs ir asaru sastāva līdzsvars – ja tā nav, acs būs sausa. Dažkārt, piemēram, ja pietiekami daudz nelieto šķidrumu, var samazināties ūdeņainā daļa. Tas var notikt arī tad, ja pacientam ir hroniska, autoimūna, reimatiska slimība, ja ir hormonālas izmaiņas, endokrīnā vai cita slimība.

Lipīdu slāņa darbības problēmas var rasties, piemēram, ja ir cukura diabēts, rozācija vai plakstu malas iekaisums. Savukārt, ja normāli nedarbojas kausvieda šūnas, acis ir vairāk pakļautas dažādām infekcijām."

Kādēļ acis "izžūst"?

Korņilova norāda, ka pēdējos gados patiešām par acu sausumu bieži sūdzas jauni cilvēki, kuri daudz laika pavada pie datora un viedierīcēm. "Kādreiz šī problēma skāra galvenokārt hronisku slimību pacientus, kuri lietoja noteiktus medikamentus, kā arī sievietes, kas piedzīvojušas hormonālās izmaiņas grūtniecības vai menopauzes dēļ. Tomēr sausas acs sindromam var būt dažādi iemesli." Lūk, daži piemēri:

Dators, viedierīces un vide

"Pašlaik ar datoriem strādājošajiem acs sausums ir izplatīts sindroms, un nereti pie vainas ir pašu attieksme – pārāk garas darba stundas, neievērojot atpūtas pauzes. Svarīga ir arī vide, piemēram, pārlieku sauss vai kondicionēts gaiss un putekļi var palielināt acs sausuma risku," skaidro Irina Korņilova.

Tomēr priekšstats, ka darbs ar datoru neizbēgami bojā redzi, ir mīts. "Protams, viss ir atkarīgs no acu atpūtināšanas. Tas ir galvenais, kas jāievēro, lai nerastos problēmas, bet nav tā, kā senāk teica – lietojot datoru, redze pasliktinās," "Zinātne vai Muļķības" stāstīja Zane Jansone-Langina, Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asistente. Jāievēro regulāras pauzes, un šajās pauzēs nevajadzētu no darba pie datora atpūsties, skatoties telefonā. Tā vietā labāk paskatīties ārā pa logu, tālumā. Telefona turēšana ļoti tuvu acīm var radīt papildu slodzi un veicināt redzes funkcijas izmaiņas, papildu saspringšanu.

Kosmētika

Oftalmoloģe iesaka rūpīgi izvelēties sejas kopšanas līdzekli, ar ko noņem acu kosmētiku, un vērš uzmanību uz to, ka dažādi skaistumam paredzēti papildu elementi, piemēram, mākslīgās skropstas, arī var izraisīt acs sausumu.

Kontaktlēcas un brilles

Svarīgi, vai lasot un strādājot pie datora, tiek izmantotas šīm darbībām piemērotas brilles. Arī nepareizi lietotas kontaktlēcas (tās ilgstošā darbā pie datora nav ieteicamas) var būt par iemeslu acs sausuma sindromam. Oftalmoloģe skaidro, kāpēc tā notiek: "Koncentrējot skatienu uz datora monitoru, acis retāk tiek mirkšķinātas, tātad – nav pienācīgi mitrinātas. Ja acīs ir kontaktlēcas, tad, kad acis pamirkšķinām, kontaktlēca virzās pa sausu acs virsmu, kā rezultātā var veidoties mikrotraumas, kas savukārt rada iekaisuma risku."

Mikroelementu trūkums organismā

Nepietiekams noteiktu acu veselībai svarīgu mikroelementu daudzums organismā arī var būt sausas acs sindroma iemesls. Jāpievērš uzmanība uzturam, lai tas ir pilnvērtīgs, sabalansēts un nodrošinātu organismu ar visām nepieciešamajam uzturvielām. Dažkārt zināmu ietekmi var atstāt diētas maiņa, arī vielmaiņas traucējumi.

"Ja cilvēks ir vegāns, būtu svarīgi konsultēties ar ārstu par to, kā uzņemt un ar ko aizvietot uzturvielas, ko parasti uzņem ar dzīvnieku valsts produktiem," norāda oftalmoloģe.

Kad noteikti apmeklēt oftalmologu?

Lūk, vairāki iemesli, kuru dēļ ir noteikti jādodas pie speciālista!

  • Diskomforts acīs ietekmē ikdienas aktivitātes.

  • Naktī pamostoties, nevar atvērt plakstiņus, tie ir "pielipuši" acs virsmai.

  • Acu sausuma dēļ pasliktinās redze.

Kā acis izmeklē?

Acs izmeklēšana ir svarīga, lai noteiktu pareizu diagnozi un piemērotu terapiju. Dažkārt nav vajadzīgas zāles, bet tikai, piemēram, pietiekamā daudzumā ikdienā dzert ūdeni, mitrināt telpās gaisu, strādājot ar datoru, ik pa laikam atpūtināt acis, biežāk uzturēties āra, svaigā gaisā. Oftalmoloģe skaidro, ka, lai noteiktu diagnozi, balstoties uz pacienta sūdzībām un slimības vēsturi, parasti nozīmē atbilstošāko izmeklējumu. Metodes ir dažādas: "Var izmeklēt acu priekšējo daļu, plakstiņus. Izmantojot epitēlija šūnu krāsošanu, var veikt acs virsmas apskati un novērtēšanu. Ir iespējams veikt dažādus asaru testus. Oftalmologa rīcība ir arī tests, ar ko izvērtēt asaru sekrēciju.

Asaru plēves lipīdu slāņa analīzi iespējams veikt ar interferometriju – diagnostikas ierīci, kas ļauj noteikt lipīdu slāņa biezumu uz radzenes, kā arī meibogrāfiju – tā var atklāt hroniskas izmaiņas dziedzeros, kas ražo lipīdus. Ir arī mirkšķināšanas novērtējuma tests – ar tā palīdzību var noskaidrot mirkšķināšanas biežumu un kvalitāti."

Ko darīt, pirms tiec pie acu ārsta?

Farmaceite Linda Fevraļeva iesaka lietot mitrinošus acu pilienus. "Ja acis ir sausas, nogurušas, aptiekā var iegādāties acu pilienus – gan "parastas mākslīgās asaras", gan pilienus, kas satur, piemēram, hialuronskābi, dekspantenolu, A vitamīnu un citas acu plēvītes saglabāšanu veicinošas vielas. Pie izteiktiem graušanas un acu apsārtuma simptomiem parasti mitrinošus pilienus lieto trīs četras reizes dienā.

Acu pilieni mēdz būt ar vai bez konservantiem. Ja acis ir jutīgas, ieteicams izvelēties mitrinošos pilienus bez konservantiem. Ja lieto kontaktlēcas, tas jāizstāsta farmaceitam un jānoskaidro, vai konkrētie pilieni būs piemēroti. Acu pilieniem atšķiras arī konsistence – jāņem vērā, ka gēla konsistences pilieni ir biezāki un, tos lietojot, pirmajā brīdī redze būs miglaina."

Acis ir ārkārtīgi svarīgs orgāns, un par to veselību jārūpējas laikus, ievērojot atbilstošu redzes higiēnu (atpūtinot acis, mitrinot gaisu, dzerot pietiekami daudz ūdens, ejot pastaigās un pildot vēl līdzīgas aktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!