Foto: Shutterstock

Vārdu savienojums "biroja krēsla dibens" uzplauka "TikTok", kad satura veidotāji publiski bažījās, vai sēdošs darbs var izraisīt cilvēka sēžas muskuļu spēka un izskata panīkumu. Bet vai tik tiešām ilgstoša sēdēšana var mainīt dibena izskatu? Vai tomēr uztraukumam nav pamata? Un ko darīt, lai dupsi uztrenētu?

Vārdu savienojumam "biroja krēsla dibens" nav īstas medicīniskas nozīmes vai definīcijas, portālam "Health" stāstīja fizioterapeits Evans Džonsons, bet ilgstoša sēdēšana dibenu tomēr ietekmē. "Stundām, dienām, nedēļām un gadiem sēžot krēslā, kā to dara daudzi no mums, mēs atstājam novārtā savus sēžas muskuļus, un tie var zaudēt muskuļu masu," teica Endrjū Bahs, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts.

Kad ķermenis ir mazkustīgs, muskuļi, tostarp sēžas, deltveida muskuļi, kā arī krūšu muskuļi, paceles cīpslas nav iesaistīti kustībā vai nestrādā, sacīja Bahs. Tas nozīmē, ka laika gaitā tie kļūst vājāki.

Ilgstoša sēdēšana arīdzan izmaina muskuļu izskatu, sacīja Džonsons. Cilvēkiem var parādīties "biroja krēsla dibens", jo īpaši tad, kad lielais gūžas muskulis, kam ir lielākais šķērsgriezuma laukums jeb muskuļu apjoms ķermenī, samazinās. Bet kā tad biroja dibens vispār izskatās? Džonsons skaidro, ka šāds dibens ir plakans vai "ļoti mīksts un gaļīgs", ja muskuļi tiek aizstāti ar taukaudiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!