Foto: Shutterstock

Jaunākās tehnoloģijas uroloģijā svarīgu lomu spēlē ne tikai diagnostikas un ārstēšanas laikā, bet dažkārt arī turpmākajā dzīvē. Savlaicīgi atklājot vēzi, to iespējams pilnībā izārstēt, samazinot blakusparādības un saglabājot dzīves kvalitāti. Tomēr, dažkārt, ārstējot "ielaistus" gadījumus vai saslimšanu ar ļoti smagu gaitu, sarežģījumi ir neizbēgami. Tādēļ Latvijas Urologu asociācija iestājas par to, lai vīriešiem un sievietēm, kuri saskārušies ar medicīniskiem sarežģījumiem pēcoperāciju periodā, būtu pieejamas valsts kompensētas, atbilstošas rehabilitācijas tehnoloģijas.

Šonedēļ visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā uroloģijas nedēļa, kas pievērš uzmanību dažādām uroloģiskajām slimībām un to profilaksei. Diemžēl Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, ik gadu pieaug uroloģisko slimību izplatība, kas saistīta ne tikai ar visas pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumu, bet arī dzīvesveida faktoriem, sabiedrības novecošanu un iedzimtību. Piemēram, 2022. gadā veiktais pētījums liecina, ka pēdējo 30 gadu laikā visā pasaulē par gandrīz 47 procentiem pieaugusi nierakmeņu slimība, kas skar gan vīriešus, gan sievietes. Ņemot vērā šos faktorus, ir ārkārtīgi svarīgi ārstēšanas procesos izmantot mūsdienīgas ārstēšanas metodes, nodrošinot kvalitatīvu veselības aprūpi un ātrāku atveseļošanos. Latvijas lielāko slimnīcu uroloģijas nodaļās jau šobrīd tiek izmantotas pasaules līmeņa iekārtas, tajā skaitā – tādas, kas šobrīd kompensētas tikai ASV, Francijā, Šveicē un citās pasaules attīstītākajās valstīs.

"Uroloģija ir viena no straujāk augošām medicīnas nozarēm, un tās nozīme kļūst arvien izteiktāka novecojošā sabiedrībā. Ar vecumu saistīts pacientu skaita pieaugums rada arvien lielāku pieprasījumu pēc kvalitatīvas uroloģiskās aprūpes. Pētījumi liecina, ka, piemēram, 2030. gadā Eiropā urīna nesaturēšanas ārstēšanas izdevumi valstīm izmaksās 320 miljardus eiro. Latvijas urologu galvenais uzdevums ir nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem mūsdienīgu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Šobrīd tas nozīmē ne tikai darīt visu, lai varam pilnībā izārstēt pacientu un pēc iespējas atgriezt maksimālu dzīves kvalitāti. Mēs cenšamies izmantot visefektīvākās, bet saudzīgas metodes, paātrinot pacientu atkopšanās procesu un ļaujot samazināt komplikāciju apmēru. Jāatzīmē, ka Latvijā uroloģijas sektoram šobrīd pieejamas vienas no mūsdienīgākajām ārstēšanas metodēm, kas pielīdzināmas Eiropā un pasaulē izmantojamajām," skaidro Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas urologs, Dr. med. Juris Plonis.

Mūsdienās diagnosticēto uroloģisko slimību klāsts ir plašs un ietver gan onkoloģiskās saslimšanas, piemēram, prostatas, urīnpūšļa, nieru, dzimumlocekļa un sēklinieku vēzi, gan arī neonkoloģiskās problēmas, tostarp labdabīgu prostatas hiperplāziju jeb palielināšanos, nierakmeņu slimības, urīnceļu infekcijas un apakšējo urīnceļu simptomus (piemēram, nesaturēšanu un urīnpūšļa pāraktivitāti).

Tehnoloģijas Latvijas uroloģijā

Pēdējos gados ievērojami uzlabojusies ne tikai uroloģisko slimību diagnostika, bet arī ārstēšana, tajā skaitā – operāciju rutīna. Tradicionālās vaļējās operācijas arvien biežāk tiek nomainītas ar mazinvazīvām metodēm, piemēram, laproskopisku operāciju. Tas nozīmē, – lai veiktu operāciju, nepieciešams veikt vien dažu milimetru iegriezumus ādā. Iepriekš, veicot nieres vēža operācijas, bija nepieciešami lielie griezieni. Savukārt mūsdienās ar dažiem nelieliem griezieniem iespējams tieši izņemt skartās nieres daļas, saglabājot veselīgos audus. Tas ne tikai samazina operācijas laiku un pēcoperāciju infekciju risku, bet arī ļauj vairākkārt samazināt pacientam nepieciešamo atkopšanās laiku un diskomfortu.

Par neatņemamu ārstēšanas sastāvdaļu kļuvušas lāzertehnoloģijas. Viena no biežākajām situācijām, kad urologi tās izmanto, ir nierakmeņu slimības ārstēšana. Ne tik sen, lielu akmeņu izņemšanai bija nepieciešama atvērta tipa operācija. Jau šobrīd par ārstēšanas standartu kļuvusi metode, kurā nierakmeņi tiek sasmalcināti sīkās daļiņās caur urīnizvadkanālu, tādējādi samazinot atveseļošanās laiku. Šī metode ir valsts apmaksātas un šobrīd 98 procenti no nierakmeņiem tiek likvidēti pēc pirmās ārstēšanās reizes. Iepriekš tas bija sasniedzams vien 68 procentos gadījumu. Papildus bonuss – pacientam jāuzturas vienas dienas stacionārā.

Papildu jāpiemin ari tehnoloģiskās inovācijas, kas Latvijā ļāvušas ieviest fokālās jeb mazinvazīvas un saudzējošas terapijas ārstēšanas stratēģiju. Šobrīd Latvijā uroloģijā šāda terapija pieejama nieru un priekšdziedzera jeb prostatas vēža gadījumā. Viena no metodēm ir krioablācijas metode nieru vēža ārstēšanai. Tā ļauj ievietot adatas vēža skartajā zonā un sasaldēt vēža šūnas. Savukārt priekšdziedzera jeb prostatas vēža pacientiem šūnas tiek iznīcinātas ar augstas intensitātes fokusētu ultraskaņu, likvidējot tikai vēža skarto vietu. Ārstēšanas ilgums ir viena diena un pacients var doties mājās bez griezieniem un turpmākas ārstēšanas. Šī metode ļauj pacientam saglabāt seksuālo funkciju un nerada vai atrisina urīna nesaturēšanas problēmas, kas savukārt ļauj pacientam atgūt un saglabāt dzīves kvalitāti. Turklāt pacientiem, kam priekšdziedzera vēzis ir ārstēts ar staru terapiju un slimība ir atgriezusies, – terapija ir valsts apmaksāta. Šīs metodes pielietošana no valsts puses tiek kompensēta vien septiņās pasaules valstīs – Latvijā, ASV, Francijā, Vācijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē un Šveicē.

Vēlos pilnvērtīgu dzīvi arī pēc ārstēšanas

Jaunākās tehnoloģijas uroloģijā svarīgu lomu spēlē ne tikai diagnostikas un ārstēšanas laikā, bet dažkārt arī turpmākajā dzīvē. Savlaicīgi atklājot vēzi, to iespējams pilnībā izārstēt, samazinot blakusparādības un saglabājot dzīves kvalitāti. Tomēr dažkārt, ārstējot "ielaistus" gadījumus vai saslimšanu ar ļoti smagu gaitu, sarežģījumi ir neizbēgami. Tādēļ Latvijas Urologu asociācija iestājas par to, lai vīriešiem un sievietēm, kuri saskārušies ar medicīniskiem sarežģījumiem pēcoperāciju periodā, būtu pieejamas valsts kompensētas, atbilstošas rehabilitācijas tehnoloģijas. Sievietēm un vīriešiem urīna nesaturēšanas gadījumā tie būtu mākslīgā urīna sfinktera implanti. Savukārt vīriešiem tie būtu dzimumlocekļa implanti, kas palīdzētu pēc smagām operācijām atgūt seksuālo funkciju. Tas īpaši svarīgi, jo vēzis mūsdienās skar arvien gados jaunākus vīriešus.

"Valsts apmaksāta dzimumlocekļa rekonstrukcijas operācija pēc onkoloģiskajām saslimšanām uzlabotu vīriešu dzīves kvalitāti. Ne tikai no fiziskās puses, atgriežot vīrietim iespēju pilnvērtīgi dzīvot tik svarīgo seksuālo dzīvi, bet arī no psihoemocionālās puses. Mēs runājam ne tikai par senioriem, bet arī par vīriešiem vecumā 40 līdz 60 gadiem. Tā kā pats esmu saskāries ar diagnozi "prostatas vēzis", esmu mentors pacientu organizācijā "Dzīvības koks". Pie manis ir vērsušies vīrieši, kuri ir attiekušies no operācijas, jo zina, ka ar viņu slimības gaitas attīstību, erektīlā disfunkcija ir neizbēgama. Ja viņi zinātu, ka šādos gadījumos ir pieejama valsts apmaksāta rekonstrukcijas operācija, esmu pārliecināts, ka viņi dotos uz operāciju un nenolemtu sevi nāvei. Par laimi, pirms dažiem gadiem sievietēm esam izcīnījuši valsts apmaksātu krūšu rekonstrukciju par krūts vēža. Cerams, ka kopīgiem spēkiem finansējumu izcīnīsim arī kungiem", iezīmē pacientu onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" mentors Agris Freibergs.

"Arvien pieaugošais uroloģisko slimību slogs uzsver nepieciešamību pēc preventīvām rīcībām un jaunām pieejām ārstēšanā un investīcijām uroloģijas specialitātē. Turklāt, sabiedrības izpratne par uroloģisko veselību ir izšķiroša. Šajā Starptautiskajā uroloģijas nedēļā aicinām sabiedrību pievērst uzmanību uroloģiskajām veselības problēmām un to profilaksei. Ir ļoti svarīgi meklēt medicīnisko palīdzību laikus, kā arī sekot līdzi veselības stāvoklim. Mūsu mērķis ir nodrošināt, ka katrs pacients saņem modernu un kvalitatīvu ārstēšanu, uzlabojot dzīves kvalitāti un veicinot ātru atveseļošanos," skaidro Juris Plonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!