Foto: Shutterstock

Mainās gadalaiki, un tiem līdzi – arī mūsu ēdienkarte. Rudenī ģimenes, tostarp bērnu, ēdienkarti ir vērts papildināt ar sezonālajām ogām: ķirbjiem, dzērvenēm un brūklenēm. Par to, kādos veidos var pagatavot rudens vitamīnus, vairāk stāsta sertificēta uztura speciāliste, "Rimi bērniem" eksperte Olga Ļubina.

"Ķirbji, dzērvenes un brūklenes ir patiesi lieliski produkti, ko iekļaut bērnu ēdienkartē, jo tie ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām," uzsver Ļubina. Ķirbis satur beta karotīnu un šķiedrvielas, bet ķirbju sēklās ir daudz E vitamīna un polinepiesātināto taukskābju. Brūklenes un dzērvenes satur C vitamīnu, kā arī ir bagātas ar dažādām bioloģiski aktīvām vielām – flavonoīdiem un proantocianidīniem, kas palīdz organismam cīnīties pret infekcijām, mazina iekaisuma reakcijas organismā, nodrošina normālu sirds un asinsvadu sistēmas veselību.

Praktiski padomi, kā iekļaut bērna ēdienkartē ķirbi

No ķirbja var pagatavot biezeņzupu. Taisot krēmzupu, ķirbim var pievienot ne tikai ierasto saldo krējumu, bet arī kokosriekstu pienu. Zupa lieliski garšos, pasniegta kopā ar maizes grauzdiņiem. Bērniem virs trīs gadu vecuma zupai var pievienot arī ķirbju sēklas.

Tāpat no ķirbja var pagatavot biezeni un pasniegt kā piedevu citiem ēdieniem, piemēram, vistas vai zivju kotletēm. Biezenim var pievienot kartupeļus, saldos kartupeļus, lēcas un burkānus.

Foto: Shutterstock

Ķirbis ir arī laba pamatsastāvdaļa dažāda veida konditorejas izstrādājumiem – mafiniem, pankūkām, pīrāgiem.

Gan ķirbi, gan brūklenes un dzērvenes var pievienot arī salātiem. Vienīgi jāņem vērā, ka pavisam mazi bērni odziņas var neprast sakošļāt.

Brūklenes un dzērvenes dzērienos un ēdienos

Ņemot vērā, ka daudziem bērniem garšo kečups, var pamēģināt tā vietā pasniegt dzērveņu vai brūkleņu mērci, jo tās lieliski sader ar sāļiem ēdieniem. Šo mērci bērns jo īpaši var gribēt pagaršot, ja pats būs iesaistīts jaunā "kečupa" pagatavošanā.

No dzērvenēm un brūklenēm var gatavot arī dažādus karstos dzērienus! Lai padarītu šos dzērienus aromātiskākus un vēl veselīgākus, pievienojiet tiem citronu, medu, kanēli un krustnagliņas.

Tāpat no dzērvenēm un brūklenēm var pagatavot smūtiju, kombinējot ogas ar banānu, grieķu jogurtu vai mandeļu pienu. Lai smūtijs būtu saldāks, var pievienot medu vai agaves sīrupu.

Foto: Shutterstock

Brūklenes var kombinēt arī ar āboliem un pagatavot augļu sulu. Galvenais, kas jāņem vērā, bērna ēdienkartē iekļaujot dzērvenes un brūklenes, – šīs ogas ir skābas, tāpēc neatšķaidītā veidā bērniem līdz trīs gadu vecumam tās nevajadzētu dot, lai nekairinātu gremošanas trakta gļotādu.

Ar ogām var dekorēt arī ēdienus, piemēram, kēksiņus. No tām var pagatavot ogu mērci pīrāgu un mafinu pasniegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!