Foto: Shutterstock

Vai esi kādreiz piedzīvojis galvassāpes, kas neizskaidrojami atgriežas un, šķiet, neatsaucas nevienam ārstēšanas mēģinājumam? Tādā gadījumā – tu neesi vienīgais. Lai gan par galvassāpēm runā bieži, ne visas ir vienādas. Kaut arī migrēna skar līdz pat 14–15 % cilvēku visā pasaulē, ir retāk sastopami galvassāpju veidi, kas parādās mazāk nekā pusprocentam iedzīvotāju. Kas tad īsti ir šīs noslēpumainās primārās galvassāpes, un kāpēc tās bieži paliek neskaidras gan pacientiem, gan ārstiem? Neiroloģes Anita Balcerbula un Jolanta Ošiņa piedāvā ieskatu šajā sarežģītajā, bet tik ļoti svarīgajā veselības jautājumā.

Daktere Anita Balcerbula skaidro, ka primārās galvassāpes ir tās, kurām nav redzama medicīniska iemesla, – atšķirībā no sekundārajām galvassāpēm, kuras izraisa, piemēram, paaugstināts asinsspiediens, infekcija vai trauma, primārās galvassāpes rodas bez citu slimību klātbūtnes.

Daktere Jolanta Ošiņa papildina, ka īpaši retu galvassāpju pacienti bieži gadiem apmeklē dažādus speciālistus, cenšoties atrast skaidrojumu. Problēma ir tā, ka tās ir maz pētītas un attēldiagnostika bieži vien neko neuzrāda. Tomēr tas nenozīmē, ka sāpes ir mazāk reālas – tās vienkārši ir pašas par sevi.

Tāpat tiek norādīts, ka retām galvassāpēm diemžēl ne vienmēr ir pieejama terapija. Reizēm sāpes ir tik īslaicīgas, ka zāles iedarbojas tikai tad, kad simptomi jau izzuduši. Tomēr ikvienam drošāk ir noskaidrot, kas ar viņu notiek, uzzinot diagnozi, pat ja netiks izmantota terapija, norāda daktere.

Primārās retāk sastopamās galvassāpes biežāk tiek izdalītas:

  • klepus izraisītas galvassāpes;

  • fiziskas slodzes izraisītas galvassāpes;

  • seksuālo aktivitāšu izraisītas galvassāpes;

  • eksplozīvas galvassāpes;

  • durošas galvassāpes;

  • hipniskas galvassāpes;

  • monētveida galvassāpes;

  • ārēja spiediena izraisītas galvassāpes;

  • aukstuma izraisītas galvassāpes;

  • jaunas persitējošas ikdienas galvassāpes.

Kas ir primāras fiziskas slodzes izraisītas galvassāpes?

Kad runājam par slodzes izraisītām galvassāpēm, svarīgi saprast, ka tās rodas spēcīgas un intensīvas fiziskās slodzes laikā. Šīs galvassāpes parasti ir abpusējas, un tām raksturīga spiedoša vai pulsējoša sajūta, kas rodas gana pēkšņi. Pacientā tas var radīt satraukumu. Tādēļ, ja kādam rodas šādas galvassāpes, noteikti ieteicams vērsties pie ārsta, lai noskaidrotu, vai nav kādi sekundāri iemesli. Biežākie sekundārie cēloņi var būt asinsizplūdumus, asinsvadu sašaurināšanās sindroms vai asinsvadu atslāņošanās.

Primāras seksuālo aktivitāšu izraisītas galvassāpes

Ar seksuālajām aktivitātēm saistītās galvassāpes ir ļoti līdzīgas slodzes izraisītajām galvassāpēm. Tās var rasties tieši seksuālo aktivitāšu laikā, un to raksturs ir līdzīgs – spiedošs vai pulsējošs.

Primāras eksplozīvas galvassāpes

Eksplozīvās galvassāpes ir ļoti intensīvas un pēkšņas. Tās sasniedz savu maksimumu tikai minūtes laikā un turpinās piecas minūtes un ilgāk. Šīs galvassāpes var izjust kā spēcīgu sitienu pa galvu, tādēļ var raisīt satraukumu un būt ļoti nepatīkamas. Pie šādām sāpēm noteikti jāizslēdz sekundāri akūti iemesli. Biežākais no tiem ir subarahnoidāls asinsizplūdums.

Primāras aukstuma izraisītas galvassāpes

Daktere Anita Balcerbula skaidro, ka aukstuma izraisītās galvassāpes var būt divu veidu. Pirmkārt, tās rodas ārējas aukstuma iedarbības dēļ, piemēram, kad mēs esam aukstā vidē. Otrkārt, tās var izraisīt aukstu ēdienu vai dzērienu lietošana, ko bieži raksturo ar vārdiem "sasalst smadzenes". Šāda veida galvassāpes ir biežāk sastopamas, it īpaši, ja apēdam saldējumu vai strauji izdzeram saldējuma kokteili.

Nav precīzi zināms mehānisms, bet pastāv uzskats, ka tādējādi tiek kairināti mutes augšējās daļas asinsvadi, kas sākumā saraujas, pēc tam izplešas un tādējādi kairina nervu sistēmu, kas informāciju nodot tālāk līdz pat smadzenēm, izraisot sāpes. Tās nav bīstamas, drīzāk nepatīkamas.

Aukstuma izraisītās galvassāpes bieži novēro bērniem. Pētījumi liecina, ka aptuveni 50–70% bērnu vecumā cilvēku kaut reizi dzīvē ir piedzīvojuši šāda veida sāpes, un visbiežāk tās rodas, ātri ēdot aukstus ēdienus, piemēram, saldējumu.

Jolanta Ošiņa

Runājot par ārējiem apstākļiem, galvassāpes var izraisīt arī niršana aukstā ūdenī vai kriosaunas apmeklējums. Tāpat kā aukstums, arī asie ēdieni var stimulēt nervus, radot līdzīgas sāpes. Tādēļ ir svarīgi būt uzmanīgiem ne tikai pret aukstumu, bet arī to, ko ēdam.

Primāras ārēja spiediena izraisītas galvassāpes

Ārēja spiediena izraisītas galvassāpes parasti rodas, nēsājot ciešu ķiveri, peldbrilles, cepures, matu lentas un citus ciešus aksesuārus. Šādas galvassāpes parādās apmēram stundas laikā pēc spiediena iedarbības un parasti pazūd, tiklīdz stimulēšana tiek pārtraukta. Pastāv arī trakcijas galvassāpes, ko tautā mēdz dēvēt pa "ponytail headache" jeb "zirgastes galvassāpēm". Šīs sāpes rodas, kad mati ir cieši savilkti, kā tas bieži notiek dejotājiem, parasti stundas laikā sāpes izzūd pēc stimula pārtraukšanas.

Galvenais terapijas ieteikums ir neveidot ciešas frizūras, bet, ja tas ir nepieciešams un galvaasāpes ir traucējošas, tad iespējama preventīva pretsāpju terapija.

Primāras durošas galvassāpes

Durošām galvassāpēm ir raksturīgas strauju, adatām līdzīgu dūrienu sajūtas. Šādas sāpes var ilgt dažas sekundes, parasti līdz 3 sekundēm, taču ir svarīgi pievērst tām uzmanību, ja dūrieni pastāvīgi atkārtojas vienā un tajā pašā vietā.

Turklāt jāņem vērā, ka šī galvassāpju veida simptomi var kombinēties ar migrēnu.

Primāras monētveida galvassāpes

Monētveida galvassāpes ir raksturīgas ar apaļu formu un skaidrām, asām robežām, visbiežāk sastopamas pakauša rajonā. Pacienti bieži apraksta sajūtu, it kā uz galvas būtu aplis, un šīs sāpes var parādīties vairākās vietās, tomēr katrai lokalizācijai ir jāatbilst noteiktiem kritērijiem. Kā efektīvākā terapija tiek minētas botulīna injekcijas, ko izmanto arī hroniskas migrēnas ārstēšanai, kā arī nesteroīdi pretiekaisuma līdzekļi.

Primāras hipniskas galvassāpes

Miega galvassāpes, dažkārt dēvētas par modinātājpulksteņa galvassāpēm, vienmēr sākas tieši naktī, pamodinot cilvēku no miega. Parasti šīs galvassāpes sāk parādīties pēc 50 gadu vecuma. Lai gan precīzi iemesli nav zināmi, tiek uzskatīts, ka viens no faktoriem varētu būt melatonīna līmeņa izmaiņas, tam ar gadiem samazinoties. Tomēr šo izmaiņu nevar uzskatīt par galveno cēloni.

Primāras jaunas persistējošas ikdienas galvassāpes

Jaunas peristējošas ikdienas galvassāpes parasti sākas pēkšņi vienā dienā un nepāriet, ilgst vairāk kā 3 mēnešus. Tās var atgādināt migrēnu vai saspringuma galvassāpes. Šāda veida galvassāpes var būt arī pacientiem ar migrēnu un saspringuma tipa galvassāpēm, bet šajā gadījumā pirms tam nenovēro hronifikāciju, dinamikā nepieaug intensitāte un galvassāpju biežums.

Šādas galvassāpes bieži rodas pacientiem, kuri iepriekš nav piedzīvojuši līdzīgas sāpes, un var sākties pilnīgi negaidīti. Ir svarīgi veikt izmeklējumus, lai izslēgtu iespējamos sekundāros cēloņus. Pastāv divi iespējamie scenāriji, kā šīs galvassāpes var attīstīties: tās var pāriet dažu mēnešu laikā bez īpašas ārstēšanas; tās var ļoti ieilgt, nereaģējot arī uz spēcīgas iedarbības medikamentiem.

Kas ir galvassāpju "sarkanā karoga" simptomi?

Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus, ir svarīgi būt informētiem par galvassāpju "sarkanā karoga" simptomiem. Šie simptomi var palīdzēt atpazīt dzīvībai bīstamas situācijas, kas prasa neatliekamu medicīnisko palīdzību:

  • sāpes sākas pēkšņi, nepāriet, ieilgst;

  • eksplozīvas, pēkšņas, stipras sāpes, kādu nekad iepriekš nav bijis;

  • mainījies galvassāpju raksturs pie esošajām galvassāpēm;

  • parādās vai ir ieilgusi aura;

  • parādās jauna neiroloģiska simptomātika, piemēram, paliek nekustīga roka, kāja, izmainās, redzes lauks u.c.;

  • galvassāpes pavada izteikts drudzis, meningeālie simptomi, izsitumi;

  • parādās stīvums kakla rajonā;

  • sākas jaunas un pēkšņas galvassāpes cilvēkiem vecumā pēc 50 gadiem vai jaunākiem par 10 gadiem;

  • grūtniecības laikā pēkšņas un jaunas galvassāpes;

  • imūndeficīta laikā pēkšņas un jaunas galvassāpes;

  • galvassāpes provocē klepus, šķaudīšana, fiziska slodze;

  • onkoloģiskas slimības laikā pēkšņas un jaunas galvassāpes;

  • cilvēks ar galvassāpēm kļūst ļoti miegains, kavēts;

  • apziņas traucējumi;

  • bijusi galvas trauma, piemēram, pēc kritiena no elektroskrejriteņa.

Jebkuru neskaidru primāru galvassāpju gadījumā ir ieteicams vērsties pie galvassāpju speciālista situācijas izpētei un iespējamās taktikas precizēšanai.

Jau ziņojām, ka veselības centrs "Vivendi" ir uzsācis jaunu izglītojošu programmu – "Vivendi veselības akadēmija", kurā ikvienam interesentam tiek piedāvāta bezmaksas iespēja iegūt padziļinātas zināšanas un praktiskus ieteikumus par veselības jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot galvassāpju diagnostikai un ārstēšanai.

No 19. septembra līdz 10. oktobrim notiks četras izglītojošas sarunas un divas praktiskas nodarbības, kuras vadīs "Vivendi" speciālisti. Katrs pasākums būs veltīts konkrētai tēmai, lai sniegtu dziļāku izpratni par galvassāpju veidiem, to cēloņiem, ārstēšanas iespējām un sāpju ierosinošo vai sargājošo faktoru nozīmi. Sarunas norisināsies tiešsaistē, un tās būs iespējams vērot "Facebook" un "YouTube" platformās.

1. oktobrī pulksten 18.30 neiroloģe, algoloģe Daina Jēgere un neiroloģe Ieva Balode "Psihosociālo faktoru nozīme galvassāpju izcelsmē" analizēs dažādus psihosociālos faktorus un dzīvesveida nozīmi, kas ietekmē galvassāpju biežumu un intensitāti, kā arī iepazīstinās ar nemedikamentozām metodēm galvassāpju ārstēšanā un profilaksē.

9. oktobrī norisināsies divas nodarbības "Fizioterapeita loma galvassāpju ārstēšanā" pulksten 9 un 18. Tās vadīs fizioterapeite Daira Indriksone. Nodarbībā tiks skaidrots, kā fizioterapeits var iesaistīties galvassāpju ārstēšanā, iemācot ikdienas profilaktiskos vingrojumus un metodes galvassāpju mazināšanai. Nodarbības notiks klātienē, Bukultu ielā 11, Rīgā, ar iepriekšēju reģistrēšanos (šeit).

10. oktobrī pulksten 18.30 "Vivendi veselības akadēmiju" noslēgs saruna "Emociju regulācijas loma galvassāpju pārvaldībā", kurā piedalīsies klīniskā psiholoģe, EMDR speciāliste Daiga Zadināne un klīniskā psiholoģe, KBT terapeite Kristīne Dūdiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!