Foto: Shutterstock

Vai šoruden iesnas jau paspēja piemeklēt arī tevi? Ja nemitīgi jāšņaukājas, jo deguns tek un tek, ir dažas metodes, kas nāks talkā, lai tavam deguntelim kaut nedaudz palīdzētu! Padomos dalās portāls "Healthline".

Kās vispār iesnas rodas? Portāls "Healthline" raksta, ka iesnas izraisa pārmērīga gļotu veidošanās deguna kanālos. Tas noved pie ūdeņainiem izdalījumiem, kas pil no snīpja. Visi noteikti zinām, cik nepatīkami tas var būt... Iesnas var rasties neatkarīgi no tā, vai deguns ir aizlikts vai ne. Aizliktu degunu savukārt izraisa deguna kanālu gļotādas iekaisums, kas arī apgrūtina elpošanu caur degunu.

Izplatītākais iemesls, kāpēc iesnas parādās, ir deguna blakusdobumu vīrusu infekcija – parasti saaukstēšanās. Citos gadījumos iemesls iesnām var būt alerģijas vai auksts laiks, jo aukstums samazina organisma spēju pretoties apkārtējā vidē dzīvojošajiem mikroorganismiem. Kad vīruss vai alergēns, piemēram, putekļi vai ziedputekšņi, tiek ieelpoti, tas kairina degunu. Tāpēc arī veidojas gļotas, kas aiztur baktērijas vai alergēnus un palīdz izvadīt kaitīgās vielas no deguna.

Pašas par sevi iesnas parasti nerada bažas. Ja nav citu simptomu, ir vairāki veidi, kā ārstēt iesnas mājās bez medikamentiem un vizītes pie ārsta.

Dzer daudz šķidruma

Šķidruma dzeršana, cīnoties ar iesnām, var būt noderīga, jo īpaši ja ir aizlikta deguna simptomi. Tas nodrošinās, ka gļotas deguna blakusdobumos kļūs šķidras, un tās būs itin viegli izvadīt. Ja gļotas būs biezas un lipīgas, deguns visai nepriecāsies, jo kļūs tikai aizliktāks, bet tas apgrūtinās elpošanu. Turklāt lāgā neko nevarēsi sasmaržot. Jāizvairās no dzērieniem, kas dehidrē, nevis mitrina, piemēram, kafijas un alkohola.

Karstas tējas

Kumelīšu, piparmētru vai ingvera un citronu – izvēle ir tavās rokās, ja vien izraudzītais zāļu uzlējums ir pretiekaisuma (vēlams arī, ka nesatur kofeīnu). Siltums un tvaiks no karstā padzēriena palīdzēs atvērt un atslogot elpceļus. Tāpēc izvēlies savu mīļāko krūzi un ļaujies, lai siltais dzēriens tevi sasilda! Pirms dzeršanas ieelpo garaiņus, jo tas palīdzēs arī iekaisušam kaklam, kas gluži kā cimds ar roku nāk komplektā iesnām.

Karsta duša vai vanna

Elementāri, bet ātrai atvieglojuma sajūtai līdzēs karsts ūdens, kas patīkami pāršalks visu ķermeni. Tāpat kā tējas garaiņi, arī dušas karstie tvaiki var palīdzēt mazināt iesnas un aizliktu degunu.

Asi ēdieni

Taisnība, ka asi ēdieni liks tecēt degunam vēl vairāk. Tomēr tie var palīdzēt, ja deguns ir aizlikts. Ja esi asu ēdienu cienītājs, bet deguns tik aizlikts, ka grūti elpot, pamēģini apēst, piemēram, kādu asu kebabu. Ja neesi pieradis pie pikantiem gardumiem, vispirms izmēģini nelielu daudzumu pikantu garšvielu, lai redzētu, vai tas palīdz. Asi garšaugi, piemēram, pipari, čilli, vasabi, mārrutki vai ingvers var palīdzēt, jo, tos apēdot, pakrūtē rodas karstuma sajūta, tādējādi deguna blakusdobumu problēmas var mazināties.

Kapsaicīns jeb čili sastāvā esošā viela, kas šim augam piedod asumu

Kapsaicīns ir viela, kas padara čili piparus pikantus. To lieto, lai ārstētu, piemēram, psoriāzi, bet, ja to uzklāsi uz deguna, tas var palīdzēt pret iesnām, ko izraisa aizlikts deguns.

Silta komprese

Siltas kompreses uzlikšana uz pieres un deguna vairākas reizes dienā var palīdzēt cīņā ar tekošu degunu, jo uzlabos asinsriti. Lai pagatavotu siltu kompresi mājās, iemērc tīru drānu karstā (ne verdošā) ūdenī un uzliec to uz pieres un deguna apmēram 15–20 minūtes. Atkārto procesu pēc vajadzības.

Ja iesnas izraisa alerģija, vienkāršākais veids, kā no tām atbrīvoties, ir izvairīties no alergēna. Protams, ne jau vienmēr to ir tik vienkārši izdarīt. Piemēram, ja ir alerģija pret mājdzīvnieku blaugznām, iespējams, nevarēsi izvairīties no jebkāda kontakta ar dzīvnieku. Tomēr, pēc iespējas ierobežojot kontaktu, atvieglosi simptomus.

Kas vēl var palīdzēt?

  • Pietiekami atpūties! Pārliecinies, ka iesnas nekaitē miegam. Pirms gulētiešanas ieej dušā un, ja iespējams, izmanto gaisa mitrinātāju guļamistabā.

  • Pārliecinies, ka lieto daudz šķidruma.

  • Tikko deguns sāk tecēt, izšņauc gļotas mīkstā salvetē.

  • Svarīgi arī mitrināt ādu ap degunu, lai tā nekļūtu sarkana un sausa, vai nesāktu sāpēt.

  • Izvairies no baktēriju izplatīšanās, bieži mazgājot rokas ar ziepēm un ūdeni.

  • Velti laiku, lai noslaucītu virsmas un priekšmetus, kuriem regulāri pieskaries.

  • Paliec mājās. Pat ja nav citu simptomu, ir ieteicams palikt mājās, kad ir iesnas, lai nesaslimtu arī citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!