Foto: Shutterstock

Lai palīdzētu izglītības iestādēm, pedagogiem, vecākiem un citiem sabiedrības locekļiem labāk izprast bērnus un jauniešus ar 1. tipa cukura diabētu, viņu vajadzības un spētu nodrošināt drošu un atbalstošu mācību vidi, radīta izglītojošu video materiālu sērija. Video brīvi pieejami ikvienam interesentam un tajos tiek aplūkoti dažādi būtiski jautājumi, kas skar bērnu ar diabētu ikdienu: uzturs, fiziskās aktivitātes, hipoglikēmija u.c.

Izglītojošos materiālus izstrādājusi Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrība ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu. Satura izstrādē iesaistīti arī dažādi eksperti, piemēram, Tiesībsarga Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere, diabēta aprūpes māsa Ilze Veilande u.c.

"Mana dzīve krasi mainījās 2018. gadā, kad sešgadīgajam dēlam tika uzstādīta diagnoze – 1. tipa cukura diabēts. Nezināju, kas tas ir, kā ar to sadzīvot, kā organizēt dēla ikdienu, vai un kā spēsim atgriezties pirmsskolā un turpināt mācības. Diagnoze atnesa virkni jautājumu, uz kuru tolaik man nebija atbilžu, taču gadu gaitā, meklējot informāciju, mācoties, tiekoties ar speciālistiem, esmu gan ieguvusi daudzas atbildes, gan sapratu, cik svarīgi ir stāstīt par cukura diabētu, izglītot sabiedrību, lai palīdzētu citām ģimenēm un bērniem," stāsta Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrības vadītāja Landa Jaunzema.

Viņa piebilst, ka "bērns ar 1. tipa cukura diabētu vizuāli neatšķiras no citiem bērniem, tā ir neredzama diagnoze, kas reizēm nozīmē, ka ir vēl grūtāk paskaidrot, kāpēc šim bērnam nepieciešama īpaša pieaugušo uzraudzība."

Sešos video materiālos tiek skaidrotas aktuālas tēmas un sniegti praktiski padomi. Piemēram, video materiāls "Tiesības un pienākumi" skaidro, ka bērniem ar diabētu ir vienlīdzīgas tiesības uz izglītību, kā to nosaka Latvijas Republikas Satversme, taču viņi un viņu vecāki bieži saskaras ar specifiskiem izaicinājumiem, uzsākot skolas gaitas vai atgriežoties izglītības iestādē pēc 1. tipa cukura diabēta diagnozes uzstādīšanas. Tiesībsarga Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere sniedz padomus par to, kā vecākiem un pedagogiem sadarbības ceļā var nodrošināt drošu un efektīvu mācību procesu bērniem ar 1. tipa diabētu.

Video "1. tipa cukura diabēts bērnam" izskaidro, kas ir 1. tipa cukura diabēts, kā to atpazīt un kā tas ietekmē bērna ikdienas dzīvi. Diabēta aprūpes māsa Ilze Veilande sniedz praktiskus padomus par diabēta aprūpi un kontroli.

Video materiālā "Diabēts un fiziskās aktivitātes" tiek uzsvērta fizisko aktivitāšu nozīme bērniem ar 1. tipa cukura diabētu. Kustība ne tikai uzlabo vispārējo veselības stāvokli, bet arī palīdz pārvaldīt diabētu, tomēr svarīgi ir ievērot piesardzības pasākumus. Video tiek sniegti noderīgi ieteikumi, kā droši veikt fiziskās aktivitātes un ko ņemt vērā, lai izvairītos no riskiem.

Video "Hipoglikēmija" tiek izskaidrots, cik bīstama var būt pazemināta cukura līmeņa epizode 1. tipa diabēta pacientam. Tiek sniegti padomi, kā savlaicīgi atpazīt hipoglikēmiju un kā pareizi rīkoties krīzes situācijā.

Savukārt video "Kas ir insulīns un kāpēc tas ir vajadzīgs?" un "Uzturs 1. tipa cukura diabēta bērnam" izskaidro, kā pareizi līdzsvarot uzturu bērniem ar diabētu, īpašu uzmanību pievēršot ogļhidrātu aprēķināšanai un to ietekmei uz cukura līmeni asinīs.

Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrības veidotie izglītojošie materiāli ir vērtīgs resurss pedagogiem, vecākiem un sabiedrībai kopumā. Tos izmantojot, iespējams radīt iekļaujošu vidi bērniem ar diabētu, uzlabojot viņu dzīves kvalitāti un iespējas pilnvērtīgi piedalīties izglītības procesā. Šie video ir pieejami bez maksas un tos var noskatīties biedrības mājaslapā un sociālo mediju kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!