Foto: Shutterstock

Sociālajos medijos var atrast ne vienu vien apšaubāmu padomu dažnedažādos veselības jautājumos. Taču viens no jaunākajiem ādas kopšanas ieteikumiem, kas internetā guvis plašu popularitāti, ir visnotaļ satraucošs, jo veselībai var radīt nopietnus draudus, vēsta zinātniskais portāls "Science Alert".

Daži "TikTok" lietotāji apgalvo, ka saules iedegums vai laika pavadīšana solārijā palīdzēs atbrīvoties no aknes.

@oliviassmith8 Sorry mom, this is the only way. #relatable #acne #acnetreatment #sunburn #acneskin #acneproneskin ♬ original sound - Max

Akne jeb pinnes ir ilgstoša ādas slimība, kura rodas atmirušās ādas šūnas aizsprostojumu rezultātā. Ādas aizsprostojumi veidojas matu folikulos, kuros rodas pinnes jeb aknes izsitumi. Akni galvenokārt izraisa palielināta sebuma ražošanās, matu folikulu pastiprināta pārragošanās un baktēriju savairošanās, skaidro dermatoloģe. Akne var skart ne tikai seju, bet arī muguru, kaklu, plecus, krūšu kurvi un augšdelmus, tā "Delfi" skaidrojusi "Veselības centrs 4" dermatoloģe, triholoģe Kristīne Poiša.

@emmazoeh I know im not the only one #fyp #utah #ut #acne #acnetreatment #acneskin #clearskin #clearskintips #clearskinroutine #sunbathing #tanning #tanningsalon #tanningchallenge ♬ Dirty Harry - Gorillaz

Lai gan dabisko saules gaismu un ultravioletā (UV) starojumu jau sen izmanto ādas slimību ārstēšanai, pierādījumi liecina, ka šīs metodes nav efektīvas piņņu ārstēšanā. Nemaz nerunājot par to, ka pārmērīgs UV starojuma iedarbības risks pārsniedz jebkādus ieguvumus ādas veselībai.

Fototerapija ir medicīniska ārstēšana, kas ietver ādas pakļaušanu saules gaismai vai UV starojuma iedarbībai kontrolētā vidē. To plaši izmanto psoriāzes un ekzēmas ārstēšanai gadījumos, kad citas ārstēšanas metodes nav devušas rezultātus vai pacientam nav iespējamas. Pētījumi liecina, ka fototerapija var palīdzēt samazināt iekaisumu un nomākt ādas imūnreakciju – šie abi ir galvenie faktori, kādēļ ādas problēmas attīstās.

Un tomēr svarīgi saprast, ka šī procedūra tiek veikta klīniskā vidē, kur uz ādas izmantotās starojuma devas tiek precīzi kontrolētas, lai samazinātu UV starojuma kaitīgo ietekmi. Tiek veiktas arī iepriekšējas pārbaudes, lai samazinātu ādas apdeguma risku. Taču aknes gadījumā ir maz pierādījumu tam, ka UV starojuma iedarbība būtu labvēlīga.

2023. gada retrospektīvā kohortas pētījumā, kurā piedalījās 19 939 dalībnieki, atklājās, ka ilgstoša salīdzinoši zema UVB starojuma (tas tiek absorbēts ādas virsējā slānī) iedarbība katru dienu (apmēram vienu stundu) bija saistīta ar samazinātu vidēji smagu vai smagu aknes risku jauniem pieaugušajiem. Taču šim pētījumam ir bijuši daudz ierobežojumu. Precīzas UV starojuma devas, kurām dalībnieki tika pakļauti, netika tieši izmērītas. Tā vietā pētījums tika balstīts uz aprēķiniem, kas veikti, izmantojot atrašanās vietas un laikapstākļu datus, lai saprastu, cik daudz saules gaismai dalībnieki tika pakļauti. Šajā pētījumā netika ņemtas vērā arī UV starojuma iedarbības negatīvās sekas.

Pētījumi ar cilvēka ādas šūnām arī ir parādījuši dažus iespējamos ieguvumus no UVB stariem, tostarp iznīcinot baktēriju, kas ir atbildīga par aknes attīstību. Taču šīs priekšrocības ir parādītas tikai šūnās un nekad nav atkārtotas pētījumos ar cilvēkiem. Lielākajā daļā šajos pētījumos arīdzan secināja, ka labvēlīgā ietekme, iespējams, bija minimāla un nav pietiekama terapeitiskai lietošanai, ņemot vērā UV starojuma negatīvās blakusparādības.

2023. gada pārskats par visiem pētījumiem, kas veikti par saules iedarbību un akni laika posmā no 1992. līdz 2022. gadam, atklāja, ka UV starojuma ietekme visdrīzāk neuzlabos aknes radītos simptomus. Dažos gadījumos tas var tikai pasliktināt problēmu, jo ādas pakļaušana UVB starojumam var aktivizēt imūnās šūnas, kas pasliktina aknes izraisīto iekaisumu un palielina sebuma veidošanos, kas ir zināms pinnes riska faktors.

Saules apdegumu nopietnais risks

Nav pierādījumu, ka saule patiesi var palīdzēt aknes gadījumā, taču ir gana daudz labi izpētīti saules iedarbības negatīvie aspekti, tostarp ievērojami paaugstināts ādas vēža risks.

Pētījumi liecina, ka pat tikai viens saules apdegums bērnībā vai pusaudžu gados var dubultot iespēju vēlāk dzīvē saslimt ar ādas vēzi. Risks ar ādas vēzi saslimt palielinās, ja biežāk gūsti ādas apdegumus. Tas tamdēļ, ka UV iedarbība izraisa ievērojamus DNS bojājumus mūsu ādas šūnās.

UV starojums ir arī nozīmīgs iemesls priekšlaicīgai ādas novecošanai. Tas tādēļ, ka UV starojums bojā kolagēnu un elastīnu ādā, kas pēc tam var izraisīt ādas nokarāšanos un grumbu veidošanos.

Dodoties saulē, ir svarīgi:

  • Izmantot plaša spektra sauļošanās līdzekli ar vismaz SPF 30, un to atkārtoti uz ādas uzklāt ik pēc divām stundām vai pēc peldēšanās un pastiprinātas svīšanas gadījumā.

  • Pēc iespējas vairāk uzturēties ēnā, īpaši laika posmā no pulksten 10 līdz 16, kad saule ir visintensīvākā.

  • Valkāt apģērbu, kas aizsargās no saules negatīvās ietekmes, tostarp cepuri ar platām malām un UV starus bloķējošas saulesbrilles.

Smagu akni var ārstēt ar perorālām (caur muti lietojamām) antibiotikām, kurām ir pretiekaisuma iedarbība. Var palīdzēt medikamenti, kuru sastāvā ir izotretinoīns (tas ir sintētisks A vitamīna derivāts). Tas mazina tauku veidošanos ādā, mazina pumpu un pūtīšu izraisošo baktēriju daudzumu ādā. Izotretinoīns ir efektīvs piņņu bojājumu likvidēšanā – tikai aptuveni vienai ceturtdaļai pacientu, kuri to lieto, ir nepieciešams otrs ārstēšanas kurss.

Lai arī šī ārstēšanas metode ir efektīva, bažas par iespējamām zāļu blakus parādībām, proti, garastāvokļa izmaiņām, var būt iemesls, kādēļ daži pacienti tomēr meklē alternatīvas ārstēšanas metodes. Tiesa gan, nesen veiktā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 30 tūkstoši pacientu, kas lieto izotretinoīnu, netika konstatēt saistība starp to, ka aktīvā viela rada garastāvokļa izmaiņas, kas liecina, ka šī blakusparādība ir ārkārtīgi reta.

Svarīgi saprast, ka ikvienam, kuram ir izrakstīti medikamenti pret akni, jābūt īpaši uzmanīgam, atrodoties saulē. Izotretinoīns un tetraciklīns (antibiotiku klase) var iedarboties kā fotosensibilizatori, izraisot vēl lielāku kaitējumu, ja āda tiek pakļauta saules stariem. Kādā pētījumā ziņots, ka 20 līdz 40 procentiem aknes pacientu, kas lietoja tetraciklīna antibiotikas, bija fotosensitivitāte jeb pastiprināta organisma jutība pret UV starojumu.

Tieši tādēļ īpaši svarīgi ir lietot sauļošanās līdzekļus. Tie ne tikai samazina ādas vēža risku, bet pētījumi liecina, ka šo aizsarglīdzekļu uzklāšana var labvēlīgi iedarboties arī uz akni, samazinot iekaisumu ādas šūnās un samazinot fotosensitivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!