Foto: Edgars Drusts

Kad Irēnai 35 gadu vecumā atklāja krūts vēzi, viņas pirmā doma bija par vēlmi dzīvot ilgāk ne tikai sev, bet arī savām meitām, kurām tobrīd bija deviņi un četri gadi. "Tas bija laiks, kad ģimenes dzīve šķita pilnībā normāla, bet tad viss strauji mainījās," saka Irēna. Irēnas stāsts ir par izturību, dzīves vērtību apzināšanos un atbalsta nozīmi.

Irēna atklāj, ka viss sākās ar niecīgu veidojumu, kuru viņa pamanīja dušā neilgi pirms Jaunā gada. "Tobrīd pat neapsvēru domu, ka tas varētu būt vēzis." Par spīti tam, ka sajūta bija dīvaina, Irēna bija iedomājusies, ka veidojums radies no krūštura stīpiņas. Tajā brīdī viņai neienāca prātā, ka pēkšņais nogurums ir saistīts ar atrasto veidojumu.

"Beigās bailes mudināja rīkoties, un devos pie ārsta. Ginekologs nosūtīja mani uz ultrasonogrāfiju, pēc kuras tiku nosūtīta vēl pie cita speciālista, kurš teica, ka viss ir labi." Viņa nolēma vēlreiz aiziet pie ginekoloģes un teica, ka otrs speciālists viņu aizsūtījis mājās. "Ginekoloģe sazinājās ar ultrasonogrāfijas ārsti, un abas vienojās, ka tomēr jāveic pārbaudes, un nosūtīja mani uz magnētisko rezonansi," atceras Irēna.

Pēc vairākām ārstu vizītēm diagnoze Irēnai bija skaidra – krūts vēzis 1. stadijā. Lai gan audzējs tika atklāts agrīnā stadijā, situācija bija sarežģīta. "Ārsts man teica, ka turpmāk būs jādzīvo bez vienas krūts, jo tā būs jānoņem – vēzis ir izplatījies vairākās krūts vietās. Jautāju, ko darīt ar otru krūti, uz ko saņēmu atbildi, ka arī tā preventīvi būtu jānoņem. Rezultātā vienojāmies, ka labākais un drošākais risinājums ir uzreiz noņemt abas krūtis."

Viņa stāsta, ka tas bijis grūts lēmums, un licies, ka ārsta kabinetā paliks slikti: "Tā nebija ziņa, ko gribēju saņemt. Biju šokā un pārsteigta. Vēl tagad, ejot pie ārstiem, kuri izraksta nosūtījumus uz daudzām pārbaudēm, mani pārņem bailes." Uzzinot diagnozi, Irēnas acu priekšā uzreiz bija bildes, kurās redzamas sievietes bez matiem, skropstām un uzacīm, un viņai šķitis, ka pēdējā stunda ir klāt.

Pēc smagās sarunas ar ārstu Irēnas dzīves prioritātes strauji mainījās. Sievietei bija jāgatavojas vairākām operācijām un jāiemācās sadzīvot ar neziņu par to, kāda dzīve izskatīsies pēcāk. "Esmu šķīrusies, tāpēc nelikās pareizi zvanīt bijušajam vīram.

Visgrūtāk diagnozi bija atklāt bērniem un vecākiem. Onkoloģijas slimnieku žēlo un no viņa baidās. Tomēr tas nav pareizi! Atceros, ka tas bija laiks, kad es ļoti daudz un bieži raudāju.

Irēna

Viena no grūtākajām lietām bijis pieņemt, ka dzīve būs jāturpina bez krūtīm, tomēr Irēnu glābusi apziņa, ka viņa grib dzīvot un būt klātesoša savu bērnu dzīvēs. "Operācija bija neizbēgama," viņa atceras.

Svarīgākie ir līdzcilvēki

Irēna skaidro, ka atbalsta sistēma ir ļoti svarīga veiksmīgā ārstniecības procesā. "Mans atbalsta plecs bija mani vecāki un bērni. Biju ļoti sabijusies par slimības izraisītajām blaknēm, jo visiem vēža pacientiem ārstēšanas process parasti ir smags – pacienti jūtas vāji, bieži ir slikta dūša. Šajā laikā ļoti palīdzēja mamma, kura teica, ka nevajag domāt negatīvi un, iespējams, man nebūs tik slikti."

Irēna atklāj, ka slimības laiks bija sākums jaunām attiecībām. "Vienā no savas dzīves smagākajiem periodiem es uzsāku arī jaunas attiecības. Par spīti tam, ka uz katru tikšanās reizi gāju kā uz pēdējo, nu jau piecus gadus esam kopā un esam apprecējušies. Kad uzzināju diagnozi, mēs vēl nebijām kopā. Sākām satikties, kad manas krūtis jau bija noņemtas un ieliktas pagaidu krūtis. Viņš mani ļoti atbalstīja un, kad biju zaudējusi matus, teica, ka esmu pati skaistākā," stāsta Irēna.

Viņa dalās ar citu svarīgu dzīves aspektu – dzīvības apdrošināšana ar uzkrājuma veidošanu. "Iepriekš draudzene man bija ieteikusi šo apdrošināšanas veidu, un, lai gan sākotnēji nebiju par to domājusi, beigu beigās tas izrādījās liels atbalsts. Kad man tika izmaksāta kompensācija 20 000 eiro apmērā, es sapratu, cik kritiski svarīga bija šī izvēle. Ķīmijterapijas lielākās izmaksas apmaksāja valsts, un mans līdzmaksājums bija desmit eiro, tomēr pagaidu krūšu implantus un pēcāk īstos implantus valsts neapmaksāja, līdz ar to izmaksas par operācijām un implantiem sasniedza aptuveni 4000 eiro," stāsta Irēna. Finansiālais atbalsts ļāva viņai koncentrēties uz atveseļošanos, kad Irēna bija fiziski un emocionāli izsmelta pēc cīņas ar slimību.

Onkoloģijas pacienti nav jāizolē

Irēna atzīst, ka cīņa ar vēzi bija neiedomājami grūta, bet tā arī ļāva identificēt dzīves īstās vērtības. Visgrūtākais esot bijis apturēt savu ikdienas dzīvi. "Katras trīs nedēļas man bija ķīmijterapijas, pēc kurām vienmēr jutos slikti. Gribēju par diagnozi nedomāt un cerēju, ka, lai arī kādas pārbaudes man būtu, vienmēr saņemšu tikai labus rezultātus."

Viņa stāsta, ka šajā laikā ir viegli iekrist depresijā un ļoti svarīgi ir līdzcilvēki. Irēnai joprojām ir hormonu terapija, kas nozīmē, ka viņa lietos zāles vienu reizi dienā nākamos piecus gadus. Arī tām var būt nepatīkami blakusefekti, piemēram, regulāras svara svārstības, nemitīgas pārbaudes, un, kad viņa aiziet pie ārsta un sūdzas par sāpēm, kas, viņasprāt, saistītas ar vecumu, ārste norāda, ka sāpju iemesls ir zāļu lietošana.

"Tomēr tagad, kad esmu izgājusi cauri smagajai slimībai un ārstēšanas procesiem, varu teikt, ka esmu pateicīga par iespēju dzīvot. Es atdotu visu, lai varētu būt kopā ar saviem bērniem ilgāk."

Irēna uzsver, ka ir svarīgi rūpēties par sevi un regulāri veikt izmeklējumus: "Sievietēm obligāti jāiet uz mamogrāfiju. Bailes ir kā dzinējs, lai mēs rīkotos. Ja pēc pārbaudes ir skaidri zināms, ka rezultāti ir labi – brīnišķīgi. Ja nē, tad tā ir iespēja sākt ārstniecības procesu.

Es zinu, ka sievietēm ļoti rūp ārējais izskats, un vēža diagnoze asociējas arī ar ārējā izskata izmaiņām, tomēr vēlos uzsvērt, ka visam ir risinājums. Pat ja vēzis nozīmē pārmaiņas ķermenī, tas nenozīmē, ka jāzaudē pašapziņa vai sievišķība. Ir iespējams veikt rekonstrukcijas operācijas, uztetovēt uzacis un skropstu līniju, un atrast veidus, kā justies skaistai un pārliecinātai par sevi. Tās ir lietas, kuras darīju arī es. Mums jāatceras, ka vēža diagnoze nenozīmē, ka cilvēks ir vājš vai ir jāizolē. Tieši pretēji – šajā cīņā ir jāsniedz atbalsts, jāsaglabā cilvēcība un jāiedrošina turpināt dzīvot pilnvērtīgi."

Tavu krūšu drošībai

Krūts vēzis ir nāvējošākais vēža tips sievietēm Eiropas Savienībā un šī problēma ir aktuāla arī Latvijā. 2023. gadā no krūts vēža priekšlaicīgi mirušas 411 sievietes. Viena no 8 sievietēm Latvijā savas dzīves laikā var saskarties ar krūts vēzi. Tas nozīmē, ka šī slimība tieši vai netieši ietekmēs gandrīz katru Latvijas ģimeni. Lai veicinātu agrīnu diagnosticēšanu un ārstēšanu, kā arī pievērstu sieviešu uzmanību krūšu veselībai, fonds "Rozā vilciens" sadarbībā ar reklāmas aģentūru "McCann Rīga" radījuši sociālu kampaņu "Tavu krūšu drošībai". Kampaņas mērķis ir ne tikai atgādināt par pašpārbaudi un regulārām ārsta vizītēm, bet arī piedāvāt praktisku iespēju sievietēm vecākām par 40 gadiem veikt mamogrāfiju bez maksas.

Šī "Pupkultūras" iniciatīva plānota, lai pievērstu uzmanību krūts vēža profilaksei, izglītotu sabiedrību par krūšu veselības nozīmi un, pateicoties "Veselības centra 4" un farmācijas uzņēmuma "Novartis" atbalstam, piedāvātu iespēju sievietēm veikt bezmaksas izmeklējumus.

"Pupkultūras" jaunās kampaņas "Tavu krūšu drošībai" pamatā ir atklāsme, ka sievietēm nav pietiekami spēcīgi krūšu drošības protokoli, lai gan iespēja saskarties ar krūts vēzi dzīves laikā ir vienai no astoņām sievietēm. Savukārt lidmašīnās, kur iespēja iekļūt dzīvībai bīstamā situācijā ir tikai vienam no 13 miljoniem, ir skaidri saprotamas drošības instrukcijas. Tādēļ arī tapusi "Krūšu drošības instrukcija", kur krūšu pašpārbaude tiek atrādīta ar stjuartes kustībām. Arī rozā mobilais mamogrāfs veidots kā "Krūšu drošības kontrole", atsaucoties uz stingrajām pārbaudēm, ko veic lidostās pirms pacelšanās.

No 1. oktobra rozā mobilais mamogrāfs kursēs pa Latviju, kampaņas laikā piestājot vairākās pilsētās: Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā, tādējādi padarot izmeklējumu pieejamu arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

Pieredzes stāstu sērija tapusi sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību "Ergo".

Vairāk par kampaņu vari izlasīt, spiežot šeit!

Kampaņa tapusi sadarbībā ar "ERGO", "Veselības centrs 4", "Novartis", "Always", "Roche", "TV3 Life", "Delfi", "White Label" un "McCann Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!