Foto: Shutterstock

Vairāk nekā trešdaļa bērnu visā pasaulē 2023. gadā bija tuvredzīgi un nākotnē šis skaits pieaugs par gandrīz 40 procentiem, prognozēts nesena pētījuma datos. Taču paši bērni var pasargāt savas ačteles, lai nākotnē šādas problēmas nerastos.

Tuvredzība jeb miopija ir redzes defekts, kad nespēj skaidri redzēt tālumā, taču tuvumā esošos objektus redzi skaidri.

Pētījumā atklāts, ka pēdējo 30 gadu laikā, no 1990. līdz 2023. gadam, tuvredzība bērnu vidū augusi no 24 procentiem līdz 36 procentiem. Proti, pēdējo 30 gadu laikā tā augusi par 12 procentiem. CNN vēsta, ka Ķīnas pētnieki analizēja 276 pētījumu rezultātus, kuros bija iesaistīti vairāk nekā 5,4 miljoni bērnu un pieaugušo no 50 valstīm visos sešos pasaules kontinentos.

Pētnieki atklājuši –, lai arī turvredzīgo pieaugums pārsvarā bijis pakāpenisks, pēc covid-19 pandēmijas šo cilvēku skaits bija ievērojami audzis. Vēl pētījumā atklāts, ka Austrumāzijā ir visvairāk tuvredzīgo bērnu, tie ir 35 procenti. Japāna bijusi topa virsotnē ar 86 procentiem tuvredzīgu bērnu, tad sekojusi Dienvidkoreja ar 74 procentiem.

Globāli skatoties, bērniem, kuri dzīvo pilsētās, ir augstāki tuvredzības rādītāji nekā tiem, kuri dzīvo lauku apvidū. Savukārt meitenēm ir mazliet lielāka iespēja saskarties ar šo kaiti nekā zēniem.

Pētnieki uzsvēra, ka jaunāki bērni ir jutīgāki pret vides faktoriem nekā pieaugušie, norādot, ka pirmsskolas vecuma bērni atrodas īpaši svarīgā redzes attīstības periodā. Pētnieki prognozē, ka nākotnē tuvredzības izplatība bērnu un pusaudžu vidū turpinās pieaugt, 2040. gadā sasniedzot 36,6 procentus, bet 2050. gadā – 39,8 procentus.

Taču ir lietas, ko vecāki var mudināt savus bērnus darīt, lai aizsargātu redzi. Skolēniem būtu jāpaildzina laiks, kuru viņi pavada, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, un jāsamazina laiks, ko pavada, nedarot neko aktīvu, piemēram, skatoties televizoru vai spēlējot datorspēles, iesaka oftalmologs Bendžamins Botsfords.

Tuvredzības progresu bērnos varētu palēnināt, ja biežāk tiktu ņemtas pauzes, kad stundu no stundas nākas sēdēt pie datora vai telefona, kā arī ārpus skolas lasīšanas laika un pie ekrāniem pavadītā laika ierobežošana, viņš piebilda. Ilgstoša skatīšanās ekrānā var izraisīt acu sausumu un sasprindzinājumu. Acu ārsts norāda, ka jāievēro 20-20-20 taktika, kura paredz ik pēc 20 minūtēm 20 sekundes atpūtināt acis, skatoties apmēram sešu kilometru attālumā un fokusējoties uz acu atslābināšanu un mirkšķināšanu.

Botsfords arī stāsta, ka ārā pavadīts laiks acīm ir svarīgs, mazinot tuvredzības gadījumu skaitu jau agrā vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!