Foto: Shutterstock

10. oktobris ir Pasaules Mentālās veselības diena, kad notiek dažādi pasākumi ar mērķi veicināt izpratni par mentālās veselības grūtībām un palīdzības iespējām. Pasaules Veselības Organizācijas dati liecina, ka katrs septītais jaunietis vecumā no 10-19 gadiem saskaras ar mentālās veselības grūtībām.

Depresija, trauksme un uzvedības traucējumi ir starp vadošajiem sliktas veselības un invaliditātes cēloņiem pusaudžu populācijā, savukārt pašnāvība ir otrais galvenais nāves iemesls jaunu cilvēku vidū. Ir pierādīts, ka internalizējoši un eksternalizējoši traucējumi bērnībā palielina psihiskās veselības traucējumu risku pieaugušo vecumā. Turklāt mentālās veselības grūtības bieži ir sasvstarpēji saistītas un var izpausties kā vairāki traucējumi vienlaikus vai arī kā komorbiditāte pie fiziskām pamatsaslimšanām.

Piemēram, vielu lietošana tiek asociēta ar UDHS un depresijas traucējumiem. Ir pierādīts, ka savlaicīga un atbilstoša palīdzība var uzlabot pusaudžu mentālo veselību, novēršot gan īstermiņa, gan ilgtermiņa negatīvās sekas. Diemžēl pieaugošais pieprasījums pēc palīdzības gan pasaulē, gan Latvijā ierobežo jauniešu iespējas saņemt profesionālu atbalstu, norāda Bērnu un pusaudžu resursu centra (PRC) valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

PRC 2023. gadā pēc palīdzības vērsās un to saņēma 12 144 pusaudži, no kuriem 2554 palīdzību saņēma ilgstoši. Diemžēl PRC pieprasījums pēc atbalsta pārsniedz iespējas to sniegt savlaicīgi. 1.oktobrī gaidīšanas rindā bija 489 jaunieši, no kuriem 232 pusaudži palīdzību gaidīja Rīgā. Lai pēc iespējas vairāk jauniešu un arī viņu vecāku varētu saņemt atbalstu un uzzināt par palīdzības iespējām, tostarp, apgūt pašpalīdzības tehnikas, 10. oktobrī visos Pusaudžu resursu centros Latvijā notiks aktivitātes ar mērķi atbalstīt pusaudžus un viņu ģimenes.

Pasākumi notiks dažādās Latvijas pilsētās – Rīgā, Rēzeknē, Valmierā, Jelgavā, Tukumā, Liepājā, Daugavpilī, Siguldā un plašāku infomāciju par tiem vari uzzināt PRC mājaslapā un feisbuka kontā.

Par Bērnu un pusaudžu resursu centru

Bērnu un pusaudžu resursu centru (BPRC) ir bezpeļņas organizācijas, ko 2018. gadā izveidoja Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem Latvijā un Lielbritānijā. BPRC sniedz uz pierādījumiem balstītu, profesionālu, mūsdienīgu un multidisciplināru palīdzību pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām un viņu ģimenēm. Pateicoties Labklājības un Veselības ministriju piešķirtajam finansējumam, visi BPRC pakalpojumi pusaudžiem un viņu tuviniekiem tiek nodrošināti bez maksas. BPRC atbalsts ir pieejams deviņās Latvijas pilsētās- Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Siguldā, Tukumā, Valmierā un Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!