Foto: Shutterstock

"Sāp pie katras kustības, sāp briesmīgi. Skalā no 1 līdz 10 ir jau 20. Ja iztaisnojies, tad sāp, ja pieliecies, tad arī sāp. Tās ir ļoti nomācošas sāpes, un pirmajā reizē vispār šķita, ka atdošu galus. Tā es tāda, čokuriņā savilkusies, otrajā lēkmes reizē gulēju gultā, un domāju – saukt "ātros" vai zvanīt māsai," sāpes, ko radīja žultsakmens, atceras "Delfi" lasītāja Inta. Otrajā lēkmes reizē viņa jau zināja, kas vainojams, jo vēdera dobuma ultrasonogrāfijā tika atklāts centimetru diametrā liels žultsakmens. Ģimenes ārste gan norādījusi, ka ar operāciju steigties nevajag, – no sākuma jāpamēģina to izšķīdināt, lietojot žultsakmeņus šķīdinošus medikamentus.

"Pašā sākumā domāju, ka vainīgs ir kuņģis, jo kādudien piecēlos, apdarīju darbus un nekas nesāpēja, bet tad pēkšņi sākās – sāpēja visas iekšas! Man bija migrēna, biju sadzērusies zāles, un līdzīgas situācijas pēc medikamentu lietošanas bijušas arī citreiz, tādēļ vainoju kuņģi. Iedzēru omeprazolu. Palika labāk, un aizgāju uz darbu. Un tur atkal sākās! Varēju pastāvēt vien salīkusi, jo sāpēja pie katras kustības, tik traki, ka nevarēju izturēt. Tad ar citām problēmām bija jāiet pie ģimenes ārsta, un ieminējos arī par tām sāpēm. Viņa teica, ka tas varētu būt žultsakmens un nosūtīja uz ultrasonogrāfiju. Tas arī apstiprinājās, un viņa ierosināja to šķīdināt – varbūt izdodas un operāciju nemaz nevajag. 10 dienas zāles dzēru no rīta un vakarā, un viss bija labi, līdz devos lasīt ziemas ābolus, un sākās tādas sāpes, ka nespēju pabeigt iesākto," atceras Inta.

"Žultsakmeņi, kā es parasti saku, ir aisberga redzamā daļa. Tās ir sekas tam, ka kaut kādi procesi mūsu organismā ilgstoši nav notikuši pareizi," sarunā ar "Delfi" norāda ķirurgs. Ja Latvijas iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 50 gadiem, uztaisītu ultrasonogrāfiju, apmēram 30 procentiem atrastu žultsakmeņus. Kādēļ žultsakmeņi rodas? Kādus simptomus tie rada? Kā saprast – operēt tos vai nē? Vai žultsakmeņus var izšķīdināt ar speciāliem medikamentiem un aptiekās nopērkamām tējām? Vai pēc žultspūšļa izoperēšanas mūža garumā jāievēro īpaša diēta? To skaidrosim šajā rakstā.

Konsultē:

  • Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) slimnīcas ķirurģijas galvenais speciālists un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Haralds Plaudis;

  • Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) galvenais ārsts, ķirurgs Jānis Vilmanis.

Operāciju negribas. Vai ir brīnumlīdzeklis tablešu un tēju veidā?

Teorētiski žultsakmeņus var arī šķīdināt, skaidro profesors un ķirurgs Plaudis. Taču tas nebūs tik ātri, kā gribētos, – vakarā iedzert tableti un no rīta, aizejot pie ultrasonogrāfijas speciālista, radiologa, redzēt brīnumu, ka nakts laikā akmens pavisam izšķīdis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!