Foto: Midjourney/DELFI

Jautājums: Vai radiniekiem (vecvecākiem, māsām, brāļiem utt.) vai aizbildņiem ir vajadzīga pilnvara, lai vecāku vietā aizvestu bērnu uz veselības centru vai nogādātu bērnu slimnīcā? Vai tādu pilnvaru var noformēt e-veselības sistēmā, vai tikai pie notāra? Cik maksā šāda pilnvara un līdz kādam vecumam bērnam tā ir nepieciešama?

Atbildi sniedz Latvijas zvērināta notāre Irēna Ziringa.

Atbilstoši Pacientu tiesību likumam nepilngadīga pacienta (līdz 14 gadu vecumam) ārstniecība pieļaujama, ja viņa likumiskais pārstāvis par to ir informēts un devis savu piekrišanu, no 14 gadu vecuma – ja saņemta bērna piekrišana (ar šajā likumā noteiktajiem izņēmumiem), kuru, ja atsakās dot, viņa vietā dod nepilngadīgā pacienta likumiskais pārstāvis. Saņemt informāciju par nepilngadīgo pacientu pie ārsta, veikt darbības veselības informācijas sistēmā utt. var tikai bērna vecāki vai aizbildnis.

Nepilngadība personām turpinās līdz astoņpadsmit gadu vecumu sasniegšanai. Bērna dabiskie aizbildņi ir tēvs un māte. Bez vecāku aizgādības palikušam bērnam ieceļams aizbildnis.

Pārstāvībai minētajos jautājumos vecāki kā dabiskie aizbildņi jeb bērnam ieceltais aizbildnis var noformēt pilnvaru nepilngadīgo interešu pārstāvībai pie notāra. Izmaksas atbilstoši Ministru kabineta Noteikumiem par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību sastāda 23,99 eiro. Nepieciešamība pēc šādas pilnvaras būs līdz bērna pilngadības sasniegšanai. Iedzīvotāji, kuru deklarētā dzīvesvieta ir attiecīgās bāriņtiesas darbības teritorijā, var apliecināt pilnvaru šajā bāriņtiesā.

Pilnvaras noformēšanai ir nepieciešams ierasties pie notāra ar derīgu pasi vai personas apliecību, kā arī iesniegt informāciju par pilnvaroto personu (pilnvarnieka personas datiem) un nepilngadīgo bērnu.

E-veselībā pacients informē ārstniecības iestādi vai arī izdara attiecīgu pilnvarojuma ierakstu e-veselības sistēmā par savu pilnvarojumu citai personai pacienta vietā piekrist ārstniecībai kopumā vai ārstniecībā izmantojamai metodei, vai atteikties no ārstniecības kopumā vai ārstniecībā izmantojamās metodes. Šādu informāciju sniedz pats pilngadīgais pacients par sevi. Prasība par pilnvarojuma ierakstu e-veselības sistēmā stājusies spēkā 2022. gada 1. februārī.

Lai saņemtu zvērināta notāra pakalpojumus vai juridisku konsultāciju, aicinām vērsties pie kāda no notāriem, izmantojot Latvijas Zvērinātu notāru padomes interaktīvo karti: https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map

Veselā miesā vesels gars!

Abonē "Delfi Plus" gadam vai diviem un saņem dāvanā 7 vai 30 dienu perioda karti no "MyFitness"! Vairāk par piedāvājumu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!