Foto: Shutterstock

Droši vien visi zinām, kā tieši iekaisis kakls liks par sevi manīt – būs sāpīgs, sauss un liksies, ka kāds no iekšpuses skrāpējas ar asiem nagiem. Lai arī netīkamās sajūtas, visticamāk, pāries pašas no sevis, ir dažas lietas, ko vari darīt, lai neganto skrāpēšanos kaklā kaut nedaudz mazinātu, skaidro portāls "Healthline".

Lielākoties iekaisums rodas infekcijas vai vides dēļ, piemēram, ja ir sauss gaiss. Taču mājas apstākļos, lai netīkamo sajūtu kaut nedaudz mazinātu, vari skalot kaklu ar siltu ūdeni, kurā iemaisīta pustējkarote vai tējkarote ar sāli. Šķidrums jāmaisa tik ilgi, līdz sāls izšķīst. Pēc tam vairākas sekundes skalo kaklu, pēcāk šķidrumu izspļaujot un atkārtojot procedūru vairākas reizes katru dienu. Sāls izvelk gļotas no pietūkušajiem, iekaisušajiem audiem, tamdēļ var palīdz mazināt diskomfortu, skaidro "Healtline".

Palīdzēt var arī bezrecepšu pastilas, kas satur mentolu. Lai arī īslaicīgi, tomēr tās atbrīvos no dedzināšanas un sāpēm. Cīņā ar sāpošu kaklu nāks arī silta tēja – neaizmirsti pievienot pikucīti medus! Tieši zāļu tējas var būt īpaši nomierinošas iekaisuša kakla gadījumā. Vari izvēlēties zaļo tēju, kas kalpo kā antibakteriāls līdzeklis, pretsāpju līdzeklis un bagātīgs antioksidantu avots, kā arī palīdz mazināt iekaisumu.

Tējas arīdzan uzturēs organismu hidratētu – tas ir svarīgi ārstēšanā. Ja būsi dehidrēts, ķermenis nevarēs ražot pietiekami daudz siekalu un gļotu, lai kakls būtu dabiski "ieeļļots". Ja tas tāds nebūs, pietūkums un iekaisums tikai pasliktināsies.

Var rasties vēlme sāpošo kaklu remdēt ar kaut ko aukstu, un tad roka sniegsies pēc saldējuma. Lai arī našķis tik tiešām var sniegt atvieglojuma sajūtu, jo vēsums uz mirkli remdē sāpes, efekts ir tikai īslaicīgs. Ja kāri tomēr neizdodas apslāpēt, vislabāk izvēlēties saldējumu, kurā cukurs un citi saldinātāji ir pēc iespējas mazāk, un kurš ir pieticīgs un vienkāršs, proti, bez kārdinošām piedevām. Rieksti, šokolādes gabaliņi un citas piedevas var kairināt jau tā sāpīgo kaklu (vairāk par to lasi šeit). Ja mājās ir pieejams, vari izmantot arī gaisa mitrinātāju, kas palīdzēs. Tāpat labāk pietaupi plašus runas izvirdumus līdz brīdim, kad kakls jutīsies labāk!

Vēl kāds sīkums, kas var līdzēt, – turi galvu paceltu, ne noliektu (burtiski!). Arī kad laidies miegā vai vienkārši zvilni gultā, paliec zem galvas vēl vienu spilvenu. Papildu augstums ļaus vieglāk elpot, turklāt nevajadzēs gulēt ar atvērtu muti (tas vēl vairāk sausina kaklu, kas nozīmē, ka arī sāpēs vairāk).

Ko var darīt, lai tik bieži nesaskartos ar sāpošu kaklu? Ieteikumi ir pavisam vienkārši un labi zināmi, tomēr reizēm mēdz izkrist no galvas, ka: regulāri jāmazgā rokas un, ja līdzcilvēkiem ir iekaisis kakls vai citi saukstēšanās simptomi, labāk jāierobežo kontakts. Ja nav piekļuves ūdenim, roku attīrīšanai var izmantot spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli. Bet rokas vajadzētu mazgāt ikreiz, kad pieskaries koplietošanas virsmām, piemēram, durvju rokturiem.

Veselā miesā vesels gars!

Abonē "Delfi Plus" gadam vai diviem un saņem dāvanā 7 vai 30 dienu perioda karti no "MyFitness"! Vairāk par piedāvājumu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!