Regulāras krūšu pašpārbaudes ir svarīgs solis sievietes veselības aprūpē, jo tās var palīdzēt atklāt krūts vēzi sākuma stadijā, pat vairākus gadus pirms parādās jebkādi citi simptomi. Pašpārbaudes process ir gana vienkāršs un neaizņem daudz laika, taču tas var būt ar izšķirošu nozīmi veselībai. Tomēr, lai gan pašpārbaudes ir vērtīgas, tās neaizstāj regulārus ārsta apmeklējumus un diagnostikas metodes, kā mammogrāfiju vai sonogrāfiju. Abu pieeju apvienošana ir labākais veids, kā rūpēties par savu krūšu veselību!

Kad veikt krūšu pašpārbaudi?

Vispiemērotākais laiks krūšu pašpārbaudei ir no 5. līdz 10. menstruālā cikla dienai, skaitot no pirmās mēnešreižu dienas.

Krūšu pašpārbaudes soļi:

  • Pirmais solis – paskaties jeb vizuālā pārbaude. Nostājies pretī spogulim un paskaties uz krūtīm. Uzmanīgi aplūko krūtis un mēģini pamanīt jebkādas izmaiņas krāsā, formā vai tekstūrā.

  • Otrais solis – patausti jeb taustes pārbaude. Novieto vienu roku vertikālā stāvoklī. Ar trim pirkstiem veic apļveida kustības, pārbaudot krūts priekšpusi, vidusdaļu un aizmuguri aiz paduses. Ja jūti sāpes vai ko nelīdzenu, nekavējoties sazinies ar ārstu!

Kad jāiet pie ārsta?

  • Krūtī sataustāms bumbulītis vai sabiezējums

  • Jūtamas sāpes

  • Novērotas pēkšņas krūts formas vai lieluma izmaiņas

  • Pēkšņi ievilkts krūtsgals

  • Ievilkta vai saspiesta krūts āda

  • Novēroti izdalījumi no krūtsgala

  • Ir ilgstoša brūcīte vai krevele uz krūtsgala

  • Krūts ir apsārtusi vai pietūkusi

Krūts vēzis ir nāvējošākais vēža tips sievietēm Eiropas Savienībā un šī problēma ir aktuāla arī Latvijā. 2023. gadā no krūts vēža priekšlaicīgi mirušas 411 sievietes. Viena no astoņām sievietēm Latvijā savas dzīves laikā var saskarties ar krūts vēzi. Tas nozīmē, ka šī slimība tieši vai netieši ietekmēs gandrīz katru Latvijas ģimeni. Lai veicinātu agrīnu diagnosticēšanu un ārstēšanu, kā arī pievērstu sieviešu uzmanību krūšu veselībai, fonds "Rozā vilciens" sadarbībā ar reklāmas aģentūru "McCann Rīga" radījuši sociālu kampaņu "Tavu krūšu drošībai". Kampaņas mērķis ir ne tikai atgādināt par pašpārbaudi un regulārām ārsta vizītēm, bet arī piedāvāt praktisku iespēju sievietēm vecākām par 40 gadiem veikt mamogrāfiju bez maksas.

Šī "Pupkultūras" iniciatīva plānota, lai pievērstu uzmanību krūts vēža profilaksei, izglītotu sabiedrību par krūšu veselības nozīmi un, pateicoties "Veselības centra 4" un farmācijas uzņēmuma "Novartis" atbalstam, piedāvā iespēju sievietēm veikt bezmaksas izmeklējumus.

"Pupkultūras" jaunās kampaņas "Tavu krūšu drošībai" pamatā ir atklāsme, ka sievietēm nav pietiekami spēcīgi krūšu drošības protokoli, lai gan iespēja saskarties ar krūts vēzi dzīves laikā ir vienai no astoņām sievietēm. Savukārt lidmašīnās, kur iespēja iekļūt dzīvībai bīstamā situācijā ir tikai vienam no 13 miljoniem, ir skaidri saprotamas drošības instrukcijas. Tādēļ arī tapusi "Krūšu drošības instrukcija", kur krūšu pašpārbaude tiek atrādīta ar stjuartes kustībām. Arī rozā mobilais mamogrāfs veidots kā "Krūšu drošības kontrole", atsaucoties uz stingrajām pārbaudēm, ko veic lidostās pirms pacelšanās.

No 1. oktobra rozā mobilais mamogrāfs kursēs pa Latviju, kampaņas laikā piestājot vairākās pilsētās: Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā, tādējādi padarot izmeklējumu pieejamu arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

Vairāk par kampaņu vari izlasīt, spiežot šeit!

Kampaņa tapusi sadarbībā ar "ERGO", "Veselības centrs 4", "Novartis", "Always", "Roche", "TV3 Life", "Delfi", "White Label" un "McCann Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!