Foto: Publicitātes foto

Realitāte ir vairāk nekā skarba – dati liecina, ka aptuveni katrai astotajai sievietei dzīves laikā tiek diagnosticēts krūts vēzis. Mūsdienās 76 procenti cilvēku pēc diagnozes saņemšanas dzīvo desmit vai vairāk gadu. Atkarībā no krūts vēža veida un stadijas pastāv dažādi ārstēšanas veidi, tostarp ķīmijterapija, staru terapija un mastektomija, kuras laikā tiek izņemti daži vai visi krūts audi. Metodes izvēle būs atkarīga no vairākiem faktoriem, sākot no skarto audu atrašanās vietas līdz vecumam un vispārējam veselības stāvoklim.

Latvijā bieži vien krūts vēzi atklāj pārāk vēlu – 3. vai 4. stadijā. Tas ir viens no faktoriem, kāpēc 2023. gadā no krūts vēža priekšlaicīgi mūžībā devās 411 sievietes (SPKC dati).

Neatliec pašrocīgu pārbaudi mājās pie spoguļa vai mamogrāfijas izmeklējumu ārsta kabinetā. Neviena atruna par aizņemtību nevar mēroties ar veselību – un sekām, ar kurām var nākties saskarties gan saslimušajiem, gan viņu radiniekiem un draugiem. Leģendārā dziedātāja Kailija Minoga, skaistā modele Linda Evandželista un aktrise Olīvija Manna – visas šīs slavenās sievietes ir iekļaujamas statistikā kā katra astotā sieviete. Slimībai nebija no svara ne viņu slava, ne finansiālā rocība. Bez rakstā pieminētajām slavenībām saraksts diemžēl ir teju nebeidzams – TV personība Šārona Osborna, Jorkas hercogiene Sāra Fergusone, dziedātāja Sāra Hārdinga, mūziķe Šerila Krova, aktrises Danielle Fišele, Džūlija Luisa-Dreifusa, Edija Falko, Ketija Beitsa, Rita Vilsone, Džeina Fonda, Megija Smita, feministe un politiskā aktīviste Glorija Steinema un citas.

Olīvija Manna

Vecums diagnozes brīdī: 42.

Aktrise 2024. gada martā izdevumā "People" pastāstīja, ka 2023. gadā, gadu pēc diagnozes, ir ārstēta no krūts vēža. Viņa rakstīja arī "Instagram": "2023. gada februārī, cenšoties būt proaktīva savas veselības kontrolē, veicu ģenētisko testu, ar kuru tiek pārbaudīts, ​​vai nav kāds no 90 dažādajiem vēža gēniem. Man bija negatīvs tests visiem, tostarp BRCA (vislabāk zināmais krūts vēža gēns). Arī manai māsai Sārai tests bija negatīvs. Tajā pašā ziemā man tika veikta arī parastā mamogrāfija."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!