Foto: Shutterstock

Sāpīgi hemoroīdi vai nieze dibengalā, neliela asiņošana slaukoties vai regulāri mainīga vēdera izeja? Cik bieži galu galā ir normāli iet uz tualeti lielās vajadzības dēļ? Kāpēc rīta kafija rezultējas ar steidzamu nepieciešamību doties uz tualeti? Problēmas ir dažādas un jautājumi ir daudz, taču pie proktologa nereti kauns vērsties – kā nekā jārāda dibens, jāstāsta par savu vēdera izeju. Un ja nu apskate sāpēs? Par šo tēmu sabiedrībā valda vairāki stereotipi, kas nav patiesi. Šajā rakstā tos atspēkos proktologs Ints Bruņenieks.

Proktologs Bruņenieks stāsta, ka pie viņa cilvēki visbiežāk vēršas ar sūdzībām par asiņošanu, sāpēm dibena galā, mainītu vēdera izeju. Tāpat cilvēki satraucas, ja pēc vēdera izejas ir kādi veidojumi pie dibena, kaut kas lien ārā, ja ir nieze un diskomforts. Lai arī sūdzību klāsts ir visai plašs, nereti cilvēki par šo tēmu kautrējas runāt, un tas itin bieži noved pie ielaistām slimībām. Tādēļ vēršamies pie proktologa ar svarīgākajiem jautājumiem par dibenu, kuri reizi pa reizei mājo mūsu visu prātos.

Ar ko rēķināties, ejot pie proktologa?

Pirmais, ar ko jārēķinās, – vēršoties pie proktologa, ārsts dibenu noteikti apskatīs. "Apskatīsies, izvērtēs ar pirkstu un ievadīs caurulīti taisnajā zarnā. Tas notiek ar gela palīdzību un praktiski nav sāpīgi," speciālists mierina un skaidro, ka neērtajā brīdī jāizslēdz emocijas un jāsaprot, ka esi vērsies pie ārsta, speciālista.

Otrkārt: "Labi būtu, ja pirms proktologa vizītes aizietu uz tualeti pa lielajām darīšanām – vai tieši pirms, vai tajā dienā, kad ir vizīte, lai nav tā, ka zarna ir pilna ar fekālijām." Agrāk pirms proktologa vizītes veica klizmu, bet ārsts gan saka, ka agresīvāka gatavošanās vizītei – klizmu veikšana vai caurejas līdzekļu lietošana – var vairāk sakairināt zarnu, tādēļ dibens var izskatīties trakāk iekaisis, nekā patiesībā ir.

Vai ilga sēdēšana uz tualetes poda ir slikta?

Bruņenieks kliedē neizpratni un saka, ka ilgstoši sēdēt uz poda nav labi: "Ilgstoši atslābinās muskulis, tiek spiests ārā. Tas var provocēt gļotādas prolapsu jeb izkrišanu."

Šeit svarīga ir tualetes kultūra. Jāveido sev ieradums, ka kārtot lielās darīšanas ej konkrētā dienas daļā, lai ātri, ar dažām spiešanas kustībām viss būtu cauri. "Neskatīties telefonā, nelasīt grāmatu, žurnālu, neminēt krustvārdu mīklas," šādus noteikumus proktologs iesaka ievērot tualetes apmeklēšanas laikā.

Ko var nozīmēt asinis pie vēdera izejas?

"Asinis var būt pie hemoroīdiem, onkoloģijas, dziļāk zarnās var būt dažādi polipi, ko proktologs neredz," stāsta Bruņenieks. Vēl asinis pie vēdera izejas var parādīties pie dažādiem zarnu iekaisumiem – kolītiem, Krona slimības. Savukārt zarnu iekaisumi ir gastroenterologa lauciņš, tādēļ reizēm, kad cilvēki vēršas pie proktologa un viņš atrod kādu kolītu, pacients tiek tālāk sūtīts pie gastroenterologa.

"Vēl asiņošanas iemesls var būt gļotādas plīsumi. Maza, nepatīkama lieta. Tā parasti ir ar izteiktām sāpēm," piebilst ārsts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!