Foto: AP/Scanpix/LETA

Ballīšu narkotikas, kas parasti nemaz nesatur kokaīnu, nu izraisījušas plašu interesi visā pasaulē pēc ziņām, ka "rozā kokaīns" bijis arī traģiski mirušā, kādreizējā grupas "One Direction" dalībnieka Liama Peina organismā nāves brīdī.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēc daļējas autopsijas atklājies, ka dziedātāja Liama Peina organismā bijušas vairākas narkotikas, tostarp arī "rozā kokaīns". Jau vēstīts, ka 31 gadu vecais Peins traģiski gāja bojā 16. oktobrī, nokrītot no viesnīcas "CasaSur Palermo" trešā stāva balkona Buenosairesā, Argentīnā. Dziedātāja nāves apstākļi aizvien tiek izmeklēti, un jautājumu pašlaik ir vairāk, nekā atbilžu. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Taču kas īsti ir narkotikas, kuras mēdz dēvēt par "rozā kokaīnu"? Rozā pulveris, kas pazīstams arī kā "tusi", parasti nemaz nesatur kokaīnu, ziņo "Euronews". Tas ir narkotiku kokteilis, kurā ietilpst ketamīns, metamfetamīns, ekstazī un kreks, kas nokrāsots rozā.

Narkotikai kļūstot arvien populārākai, gan Eiropas, gan ASV varas iestādes ir brīdinājušas cilvēkus tās nelietot. "Daudzos aspektos rozā kokaīns ir piemērs sarežģītākai sintētisko vielu tirdzniecībai patērētājiem, kuriem, visticamāk, ir ļoti maza izpratne par to, kādas ķīmiskās vielas viņi patiesībā patērē," tā norādījusi Eiropas Zāļu aģentūra.

"Daudzos aspektos rozā kokaīns ir piemērs sarežģītākai sintētisko vielu tirdzniecībai patērētājiem, kuriem, visticamāk, ir ļoti maza izpratne par to, kādas ķīmiskās vielas viņi patiesībā patērē," norāda Eiropas Savienības Zāļu aģentūra.

Kādēļ šīs narkotikas ir rozā krāsā?

"Rozā kokaīns" savu krāsu ieguvis, pateicoties pārtikas krāsvielām vai vienkārši krāsvielām, sacījis Džozefs Palamars, kurš pēta narkotiku tendences ASV bāzētā akadēmiskā medicīnas centrā "NYU Langone Health". Viņš norāda, ka dažreiz "rozā kokaīnā" patiešām ir arī kokaīns, taču visbiežāk tajā atrodams ketamīns.

Pētījumos ir atklātas arī partijas, kas satur metamfetamīnu, MDMA (jeb ekstazī), vannas sāļus, kofeīnu un opioīdus. "Tas ir izdomājums, ko ikviens var pagatavot, ja viņam ir dažas zāles un rozā krāsviela," sacījis Palamars.

Vārds "tusi", iespējams, tika izdomāts, lai atdarinātu 2C-B, narkotiku, ko 90. gados lietoja reiva arēnās. Tās pazīstamas ar eiforisku iedarbību, liecina Palamara publicētais pētījums pagājušajā gadā. Taču zāļu analīze, kuru pārskatīja Palamars, parādīja, ka "tusi" nesatur 2C-B.

Mūsdienās jaunieši var nezināt vārda "tusi" vēsturi, un nosaukums "rozā kokaīns" viņus var mulsināt, norādījis pētnieks. "Tas ir tikai skaists pulveris, ko izmanto viņu draugi. Viņiem, iespējams, nav ne jausmas, kam tam vajadzētu būt," viņš saka.

Kādēļ "rozā kokaīns" ir bīstams?

Briesmas ir saistītas ar neziņu, kas šajā narkotiku sajaukumā ir. Lietotājiem var rasties nevēlamas sekas, var tikt patērēts lielāks narkotiku daudzums, nekā lietotāji, spriežot pēc savas pieredzes, spēj panest.

Piemēram, ketamīns ir spēcīgs anestēzijas līdzeklis, kas apstiprināts lietošanai operāciju laikā, taču pēdējos gados tas tiek izmantots arī atpūtai un depresijas, trauksmes un sāpju ārstēšanai. Tas var izraisīt halucinācijas un ietekmēt elpošanu un cilvēka sirds ritmu. "Ketamīns lielākajai daļai cilvēku nav narkotika jautrībai," saka Palamars. "Tas jūs ieved jūsu mazajā pasaulē, un lietas mēdz šķist ļoti svešas, kad atrodaties tajā, it īpaši, ja lietotas lielas devas."

Īpaši slikts rezultāts var būt tad, ja cilvēks "rozā kokaīnu" izdomā lietot ballīšu laikā, kad organismā jau ir arī alkohols. Cilvēkam var palikt slikti ap dūšu, un viņš var piedzīvot spēcīgus disociatīvos efektus.

Kur "rozā kokaīns" radies?

Tiek uzskatīts, ka "rozā kokaīna" izcelsme ir Kolumbijā, taču kopš tā laika tas ir plaši izplatījies viscaur pasaulē. Septembrī Spānijas varas iestādes Ibizā un Malagā konfiscēja 21 kilogramu "rozā kokaīna". Tas parādījies arī Apvienotajā Karalistē.

Maijā ASV varas iestādes paziņoja, ka Meksikas, Centrālamerikas un Dienvidamerikas krastos konfiscējušas "rozā kokaīnu" un citas narkotikas. Taču tikpat viegli to var izgatavot arī narkotiku tirgotāji ASV, kuri paši sajauc savu narkotiku kokteili, saka Palamars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!