Foto: Shutterstock

Augu izcelsmes piens, proteīna jogurti un batoniņi ir "bāžami vienā maisā" ar desām un ātri pagatavojamām nūdelēm. Uztura speciāliste nosauc deviņus pārtikas produktus, kas visvairāk kaitē veselībai.

UPF jeb "ultra- processed foods" ir īpaši apstrādāta pārtika un tās definīcija ir plaša – jebkurš pārtikas produkts, kas satur sastāvdaļas, kuras parasti nav sastopamas mājsaimniecībā gatavotajos ēdienos, piemēram, mākslīgās krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Pievienotās ķīmiskās vielas var palielināt sirds un asinsvadu slimību, diabēta, vēža un citu veselības problēmu riskus, turklāt palielina arī vidukļa apkārtmēru.

Uztura speciāliste Kaila Danielsa izdevumā "Daily Mail" skaidro, kas ir deviņi īpaši pārstrādātie pārtikas produkti, kas visvairāk kaitē veselībai.

Proteīna jogurti

Lai gan reklamēti kā palīgi ātrākam muskuļu masas pieaugumam, Danielsa norāda, ka daudzi no tiem ir "pildīti ar veselībai kaitīgiem biezinātājiem, sveķiem un mākslīgajiem saldinātājiem, lai uzlabotu tekstūru un garšu". "Jo īpaši saldinātāji var maldināt organismu, liekot smadzenēm domāt, ka tiek lietots cukurs, un veicinot insulīna izdalīšanos," laika gaitā bieža šo produktu lietošana var veicināt insulīna rezistenci, kas ir saistīta ar hroniskām slimībām, piemēram, diabētu.

Augu izcelsmes piens

Augu piena alternatīvas bieži tiek reklamētas kā daudz veselīgāka izvēle parastā govs piena vietā. Taču, kā norāda Danielsa, daudzos no tiem ir pārstrādātas sastāvdaļas, piemēram, rafinētas sēklu eļļas un biezinātāji vēl lielākā daudzumā nekā parastajā pienā.

"Rafinētajās sēklu eļļās var būt augsts omega-6 taukskābju saturs, kuru pārmērīga lietošana var veicināt iekaisumus un citas veselības problēmas. Bieži vien augu pienam pievieno biezinātājus, lai uzlabotu konsistenci un stabilitāti (tas nozīmē, ka tas ilgāk saglabājas svaigs), taču tie faktiski var traucēt gremošanu un laika gaitā izraisīt zarnu veselības problēmas."

Olbaltumvielu batoniņi

Vēl viens sporta zāles produkts, kas tiek uzskatīts par veselīgāku alternatīvu šokolādes tāfelītei. Kā saka uztura speciāliste, olbaltumvielu batoniņos ir dažādas piedevas, kas var kaitēt organismam.

"Šajos batoniņos bieži vien ir mākslīgie saldinātāji, kas var izraisīt vēlmi pēc vēl saldākiem kārumiem un negatīvi ietekmēt zarnu veselību, apgrūtinot organisma spēju cīnīties ar slimībām. Proteīna batoniņos bieži izmanto arī palmu taukus, kas satur ļoti daudz piesātināto tauku, kas paaugstina holesterīna līmeni un, iespējams, sirds slimību riskus."

Ēdienreizi aizvietojoši kokteiļi

Lai gan aizstājējkokteiļi var šķist ērts risinājums, kad pietrūkst laika, tajos iekļautās piedevas un biezinātāji var nodarīt postījumus zarnu veselībai.

"Šādas sastāvdaļas apdraud zarnu sieniņu integritāti," saka Danielsa, "kas var izraisīt gremošanas problēmas, piemēram, kolītu. Turklāt mākslīgo sastāvdaļu klātbūtne var izjaukt trauslo mikrobu līdzsvaru zarnās, kam ir izšķiroša nozīme vispārējā veselībā un imunitātē".

Musli batoniņi

Lai gan batoniņi tiek reklamēti kā veselīgas uzkodas, tie var būt neveselīgi, jo tajos ir liels cukura daudzums, īpaši, ja to sastāvā ir auzas.

"Daudzi zīmoli pievieno ievērojamu cukura daudzumu, lai uzlabotu garšu un tekstūru, tādējādi šie batoniņi vairāk līdzinās saldumiem, nevis veselīgam variantam. Pat tajos, kas tiek dēvēti par "dabīgiem" vai "bioloģiskiem", joprojām var būt daudz cukura, kas var izraisīt strauju enerģijas kāpumu, kam seko tās kritums, un galu galā tie var ietekmēt garastāvokli un koncentrēšanās spējas."

Masveidā ražota baltmaize

Baltmaizes klaipiņā ir aptuveni 15 sastāvdaļas salīdzinājumā ar četrām dabīgām sastāvdaļām (raugs, sāls, milti un ūdens), kas ir skābmaizes maizes (gatavo izmantojot dabisko ieraugu) klaipiņā. "Šāda maize tiek gatavota no rafinētiem miltiem, kuros ir mazāk uzturvielu un šķiedrvielu nekā parastajos miltos," par baltmaizi saka Danielsa.

"Tai ir arī pievienoti emulgatori, kas izjauc gļotu barjeru gar zarnu sieniņām, veicina slikto baktēriju attīstību un var izraisīt mikrobioma iekaisumu." Tas tālāk var izraisīt dažādas hroniska iekaisuma slimības, sākot no diabēta līdz čūlainam kolītam.

Ātri pagatavojamās nūdeles

Ērti pagatavojamas, taču tās satur ļoti daudz nātrija, kas paaugstina asinsspiedienu un var veicināt sirds slimības un insultu.

"Daudzās nūdelēs tiek izmantots arī garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts jeb MNG," piebilst Danielsa. "Ir pierādīts, ka tam ir negatīva ietekme uz smadzenēm, un tas var izraisīt migrēnu, hiperaktivitāti, sliktu dūšu un zemas pakāpes smadzeņu iekaisumu."

Desas

"Desas satur nātrija metabisulfītu, kas ir konservants, kurš saistīts ar astmai līdzīgām alerģijām, elpas trūkumu un plaušu kairinājumu. Arī pārstrādātā gaļa, piemēram, šķiņķis, bekons un citi, satur nitrātus un nātriju, kas ir saistīti ar kolorektālo (jeb zarnu) vēzi."

Diētiskie dzērieni

Daudzi izvēlas "diētiskās" limonādes, jo tajās ir mazāk kaloriju un cukura nekā to oriģinālajās versijās. Taču uztura speciāliste skaidro, ka ķīmiskās vielas, ko izmanto, lai padarītu to garšu saldu, iespējams, ir tikpat sliktas kā īstās.

Viņa norāda, ka "mākslīgie saldinātāji, kas var mainīt mūsu zarnu mikrobiomu," un nesen veiktie pētījumi pierādījuši, ka bezalkoholiskie dzērieni ir saistīti ar bakteriālu infekciju, sepsi un pat orgānu mazspēju.

"Gāzētais dzēriens arī stimulē insulīna izdalīšanos no aizkuņģa dziedzera, un, lietojot to pārāk bieži, tā var izraisīt insulīna rezistenci un otrā tipa diabētu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!