Ne visiem ir sausais janvāris. Ņemot vērā veselības riskus, daudzi, kuri nevēlas pilnībā atteikties no alkohola, meklē mazāk kaitīgas alternatīvas. Uztura un zarnu veselības speciālists Derils Džofre "New York Post" ir sagatavojis ieteikumus par labākajiem un sliktākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, ņemot vērā vispārējo veselību.
Veselīgākais dzēriens
Džofre laikrakstam "New York Post" atklāja, ka džins ir viņa izvēle veselībai nekaitīgu alkoholisko dzērienu kategorijā. Viņš paskaidroja, ka kadiķu dzēriens ir vismazāk skābais dzēriens – tā pH vērtība ir 7, tādējādi tas ir tuvāk neitrālam dzērienam nekā, piemēram, vīns vai alus, kuru pH skalas vidējais rādītājs ir no 3 līdz 4.
"Šis augstākais pH līmenis padara to maigāku kuņģim un mazāk iespējamu izjaukt organisma skābju un sārmu līdzsvaru," sacīja speciālists. Turklāt džins nesatur cukuru, "kas ir ļoti svarīgi, lai izvairītos no kaitīgas cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs un mazinātu iekaisumu".
Tomēr Džofre brīdina dzērājus būt piesardzīgiem attiecībā uz kokteiļiem, skaidrojot, ka, lai gan pats džins ir gatavots bez cukura, kokteiļos bieži izmantotie sīrupi, sulas un limonādes "būtībā ir cukurūdens bez uzturvērtības un ar skābuma tonnu".
Tradicionāli džinu destilē no kadiķu ogām un citām antioksidantiem bagātām un pretiekaisuma sastāvdaļām, piemēram, koriandra un lakricas. "Pētījumi liecina, ka kadiķu ogām, kas ir džina pamats, piemīt pretnovecošanās īpašības, pateicoties augstajam antioksidantu saturam," sacīja Džofre. "Šie antioksidanti ne tikai stiprina šūnas, bet arī uzlabo asinsriti un palīdz izvadīt toksīnus no zarnām, tādējādi veicinot vispārējo gremošanas veselību." Viņš norādīja, ka kadiķu ogās esošie pretiekaisuma savienojumi arī cīnās pret oksidatīvo stresu un uzlabo ādas veselību.
"Tiem, kas meklē alkoholisko dzērienu, kas vairāk atbilst veselības mērķiem, džins piedāvā rafinētu, bezcukura un botāniski bagātu iespēju."
Un sliktākais, ko dzert
Sliktas ziņas alus cienītājiem: Džofre atzina šo dzērienu par visneveselīgāko alkoholisko izvēli. "Alus apvieno augstu skābuma līmeni, lipekli, cukuru un fermentācijas blakusproduktus, padarot to par katastrofu gremošanai un vielmaiņas veselībai," viņš teica.
Viņš paskaidroja, ka alu ražo no fermentētiem graudiem, piemēram, miežiem, kviešiem un kukurūzas. Daudzi no šiem graudiem satur lipekli, kas ir zināms iekaisuma, gremošanas kairinājuma un caurejas avots. "Tiem, kas ir jutīgi pret lipekli, alus vājina zarnu gļotādu, laika gaitā izraisot sistēmisku iekaisumu, kas ir saistīts ar daudziem hroniskiem veselības traucējumiem."
Alus brūvēšanas procesā paliek arī saistvielas – fermentācijas ķīmiskie blakusprodukti, kas pastiprina paģiras un palielina aknu slodzi. "Alus bieži satur konservantus un piedevas, kas vēl vairāk pastiprina iekaisumu, traucē zarnu veselību un to, kā jūtaties nākamajā dienā," piebilda Džofre.
Atšķirībā no gandrīz neitrāla džina pH, alus ir ļoti skābs, tas kairina zarnas un izjauc organisma pH līdzsvaru. "Šis augstais skābums kopā ar raugu un cukuru paaugstina insulīna līmeni, izraisot cukura līdzsvara traucējumus asinīs. Laika gaitā šie cukura līmeņa kāpumi var izraisīt insulīna rezistenci, svara pieaugumu un "alus vēderu"," viņš piebilda.