Mēs esam tas, ko ēdam – ēdienkarte veselīgiem, spīdīgiem matiem
Foto: Shutterstock

Sievietes ir pakļautas hormonālām svārstībām un tās ir atbildīgas pie daudzām pārmaiņām, ko ķermenis piedzīvo visos dzīves posmos un šīs pārmaiņas var nežēlīgi ietekmēt arī matu spīdumu. Pakāpenisks estrogēna un progesterona līmeņa samazinājums galu galā saīsina matu augšanas ciklu, kā rezultātā tie laika gaitā mazāk aug un kļūst plānāki un trauslāki. Kā izrādās, uzturs var kļūt par galveno sabiedroto, kas palīdz cīnīties ar vecuma izraisīto matu izkrišanu, kā arī citām bieži sastopamajām hormonālo pārmaiņu blaknēm.

Diezgan pašsaprotami, galu galā pietiekams vitamīnu un minerālvielu daudzums ir būtisks ne tikai matu veselībai, bet arī vispārējai veselībai. Kā uzturs ietekmē mūsu matu veselību, un kuri ir labākie pārtikas produkti, ko ēst, lai mati izskatītos krāšņi – neatkarīgi no tā, cik gadu desmitu jau ir aiz muguras?

"Izmaiņas matu izskatā, apjomā vai blīvumā var liecināt par to, ka mūsu uzturā trūkst uzturvielu," izdevumā "Vogue" skaidro pārtikas tehnoloģe un uztura un dietoloģijas eksperte Beatrise Roblesa. Viņa saka, ka svarīgi ir atcerēties, ka matu veselību veicina ne tikai konkrēti pārtikas produkti, bet viss uzturs kopumā. Ja ir noteiktu uzturvielu deficīts, tas var negatīvi ietekmēt veselību un izskatu.

Taču ne tikai uzturvielu trūkums var ietekmēt mūsu matus, to ietekmē arī dzīvesveids. "Tādi toksiski ieradumi kā alkohola lietošana negatīvi ietekmē matu veselību," viņa saka, piebilstot, ka arī pārēšanās un fizisko aktivitāšu trūkums var atstāt negatīvu ietekmi.

Ko ēst?

Pārskats par uztura paradumiem var būt pirmais solis, lai risinātu matu problēmas. Vispirms jāizvērtē augļu un dārzeņu patēriņš. Kā apstiprina Roblesa, uzturā ir jābūt daudz augļiem un dārzeņiem, un tas nav apspriežams. "Mēs zinām, ka augu izcelsmes uzturs ir saistīts ar mazāku infekcijas slimību, piemēram, sirds un asinsvadu slimību, aptaukošanās vai vēža risku," viņa saka.

Augļi un dārzeņi ir pilni ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem – daudzi no tiem, kā pierādīts, veicina matu augšanu. Vitamīni un minerālvielas ir svarīgi normālai šūnu augšanai un darbībai, un, ja to trūkst, tie var veicināt matu izkrišanu.

Uzturvielas

Lai pārliecinātos, cik svarīgi ir augļi un dārzeņi, Roblesa piemin pieticīgo puravu. "Puravi ir tādas pašas ģints dārzeņi kā ķiploki vai sīpoli," viņa norāda. "Viena no šo augu atšķirīgajām īpašībām ir to spēcīgā, asā garša, ko rada sēra savienojumi, un tie izceļas ar K vitamīna, C vitamīna un mangāna saturu."

Tāpat kā visi augu izcelsmes pārtikas produkti, arī puravi izceļas ar fitonutrientu saturu, ko Roblesa raksturo kā "savienojumus, kuriem piemīt bioaktīva iedarbība, kas ietekmē vielmaiņas procesus un var labvēlīgi ietekmēt veselību". Visas sastāvā esošās uzturvielas ir neatņemama labu matu veselību veicinoša sastāvdaļas, jo īpaši tāpēc, ka tās darbojas kopā ar citām būtiskām, matus bagātinošām uzturvielām. Piemēram, K vitamīns palīdz aizsargāt matus no apkārtējās vides bojājumiem un novērš galvas ādas pārkaļķošanos, savukārt mangāns palīdz uzturēt vairogdziedzera un hormonu veselību. Un C vitamīnam ir būtiska nozīme dzelzs uzsūkšanā zarnās. Tāpēc C vitamīna lietošana ir svarīga pacientiem, kuriem ir ar dzelzs trūkumu saistīts matu izkrišana.

Bet tas vēl nav viss. Tāpat ir pierādīts, ka arī citi minerāli un vitamīni, piemēram, cinks, biotīns un folskābe, ir īpaši labvēlīgi matiem, tāpat kā tādi makroelementi kā veselīgie tauki un liesās olbaltumvielas, kas palīdz mitrināt matus ar lipīdiem un attiecīgi atbalsta matus stiprinošā keratīna veidošanos.

Labākie pārtikas produkti veselīgiem matiem

Iepriekšminētais nozīmē, ka uzturs, kurā uzsvars tiek likts uz makro un mikroelementiem no dažādiem pārtikas produktiem, var būtiski uzlabot matu veselību. Vēlams ēst visu varavīksni – daudz zaļo lapu, pākšaugu, pilngraudu, augļu, dārzeņu, olbaltumvielu un veselīgu tauku, lai iegūtu pēc iespējas vairāk vitamīnu, minerālvielu, liesu olbaltumvielu un veselīgu tauku.

Daži no labākajiem pārtikas produktiem, ko ēst veselīgiem un stipriem matiem:

  • Olas – dabīgs olbaltumvielu avots, ar augstu biotīna, cinka un selēna saturu.

  • Zivis – treknās zivis, piemēram, lasis, sardīnes un makreles, ir bagātas ar omega-3 taukskābēm un olbaltumvielām.

  • Tumši zaļie lapu dārzeņi – spināti, lapu kāposti un mandeles satur A vitamīnu, dzelzi, beta karotīnu, folātus un C vitamīnu.

  • Mājputni – vistas gaļa un tītars ir labs liesu olbaltumvielu avots.

  • Linsēklas un čia sēklas – sēklās ir daudz E vitamīna, cinka un selēna, un tās ir augu izcelsmes omega-3 taukskābju avots.

  • Saldie kartupeļi un citi oranžie dārzeņi, piemēram, burkāni un kabači, satur daudz beta-karotīna.

  • Kanēlis – uzlabo asinsriti.

  • Austeres – daudz cinka.

  • Ogas – daudz vitamīnu un antioksidantu.

  • Avokado – bagāti ar E vitamīnu un veselīgajiem taukiem.

  • Rieksti – valrieksti, mandeles un citi koku rieksti ir bagāti ar E vitamīnu, B grupas vitamīniem, cinku un neaizstājamām taukskābēm.

  • Paprika – tajā ir daudz C vitamīna un A vitamīna.

  • Pākšaugi – olbaltumvielas, dzelzs, biotīns, cinks un folāti.

  • Sarkanā gaļa – olbaltumvielas un dzelzs (ēst ar mēru, lai izvairītos no sirds un asinsvadu slimību riska!).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!