Kāpēc ārsti uzstājīgi iesaka mazuļiem dot D vitamīnu
Foto: Shutterstock

D vitamīnam ir būtiska loma mūsu organismā – tas ne tikai nodrošina stiprus kaulus un spēcīgu imunitāti, bet arī ir vitāli svarīgs daudziem vielmaiņas procesiem. Tomēr Latvijas klimata apstākļos gan pieaugušie, gan bērni bieži saskaras ar šī nozīmīgā vitamīna deficītu.

"Rimi bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atklāj vitamīna nozīmi bērna attīstībā un dalās ar D vitamīnu bagātu ēdienu receptēs, kas būs tīkami arī bērniem.

Bērna attīstībai svarīgs ir D vitamīns

"Nozīmīgais vitamīns organismā veidojas saules gaismas ietekmē, taču rudens un ziemas periodā, kad saules Latvijā ir maz, tā līmenis asinīs bieži vien kļūst nepietiekams," norāda Ļubina. Šim vitamīnam ir būtiska loma bērna augšanā un attīstībā, tāpēc, lai novērstu iespējamo deficītu, ģimenes ārsti iesaka uzsākt tā lietošanu profilaktiskās devās jau no dzimšanas, jo mātes pienā D vitamīna ir ļoti maz.

  • D vitamīns spēlē būtisku lomu kaulu un zobu veselībā, veicinot kalcija uzsūkšanos. Ja ir konstatēts smags D vitamīna deficīts, bērnam tas var draudēt ar rahīta attīstības risku, kura gadījumā rodas smagas kaulu deformācijas un tiek kavēta bērna augšana un attīstība.

  • Tam ir nozīmīga loma hormonālās sistēmas darbībā.

  • Vitamīns uzlabo insulīna jutību pret glikozi. "Jaunāko pētījumu dati liecina, ka zems D vitamīna līmenis var būt saistīts ar 2. tipa cukura diabēta attīstības risku," skaidro uztura speciāliste.

  • Tas ietekmē arī imūnās sistēmas darbību, palīdzot organismam cīnīties pret vīrusiem un baktērijām. Tas stimulē antivielu ražošanu un var samazināt elpceļu infekciju risku, kas ziemas mēnešos ir īpaši svarīgi bērnu veselībai.

Produkti, kas satur D vitamīnu lielākā koncentrācijā

"Pietiekamā daudzumā D vitamīnu ar uzturu uzņemt izdodas reti, taču ir produkti, kuros tā koncentrācija ir ievērojami augstāka," skaidro sertificēta uztura speciāliste. Šis vitamīns lielākoties atrodams treknajās zivīs, piemēram, lasī, siļķē un skumbrijā, kā arī olu dzeltenumā un piena produktos – pienā, sierā un sviestā. Arī vairākas sēnes, piemēram, šitaki un austersēnes, ir labs D vitamīna avots. Papildus tam uzturā var iekļaut arī ar D vitamīnu bagātinātus produktus, piemēram, augu dzērienus – mandeļu, sojas un citus –, augu jogurtus, kā arī bagātinātas brokastu pārslas un sulas.

Ļubina piedāvā divas vienkāršas un gardas receptes, kas bagātinās uzturu ar vērtīgo D vitamīnu.

Kabaču omlete

Nepieciešams:

  • 200 g kabaču;

  • 2 vistu olas;

  • 50 ml piena;

  • 30 g siera;

  • augu eļļa pannas ietaukošanai;

  • sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana

Olas sakuļ ar pienu un garšvielām, pēc tam pievieno rupji sarīvētu kabaci un visu rūpīgi samaisa. Cepamtrauku ieziež ar eļļu, tajā lej sagatavoto omletes masu un pārkaisa ar rīvētu sieru. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes, līdz omlete kļūst gaisīga un iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Pasniedz siltu ar jogurtu vai krējumu un svaigiem zaļumiem.

Kāpēc ārsti uzstājīgi iesaka mazuļiem dot D vitamīnu
Foto: Scanpix

Laša sacepums

Nepieciešams:

  • 270 g laša filejas;

  • 140 ml saldā krējuma;

  • 90 g rīvēta siera;

  • 1 sīpols;

  • sāls, melnie pipari un citas garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana

Laša fileju nosusina, sagriež gabalos un liek cepamtraukā, pārkaisot ar izvēlētajām garšvielām. Virsū kārto plānās ripās sagrieztu sīpolu, pārlej ar saldo krējumu un bagātīgi pārkaisa ar rīvētu sieru. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 25 minūtes, līdz zivs ir sulīga un pilnībā gatava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!