
Jau gadiem cilvēki runā, ka jāēd veselīgi, jāēd sabalansēti, bet ko tas īsti nozīmē? Kā atrast līdzsvaru starp garšīgu un veselīgu uzturu? Uztura speciāliste Guna Rijkure skaidro, kāpēc sabalansēts uzturs nav tikai modes tendence, bet gan svarīgs priekšnosacījums mūsu labsajūtai un enerģijai, kā pareizi kombinēt olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus un vitamīnus, kā arī – kāda būs labāka un sliktāka brokastu, pusdienu, vakariņu un našķu izvēle.
"Veselības centra 4" uztura speciāliste Guna Rijkure stāsta, ka sabalansētā uzturā ir visas organismam nepieciešamās vielas – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, vitamīni, minerālvielas un, protams, ūdens. "Katram uzturvielu proporcija ir citāda – atkarībā no vecuma, dzimuma, veselības stāvokļa un dzīves perioda." Arī sportistiem un grūtniecēm sabalansēts uzturs nozīmēs kaut ko pilnībā citu nekā jebkuram pieaugušam cilvēkam.
Ēdot sabalansēti, svaru var samazināt īstermiņā. Tas ir pirmais solis, kas jāturpina, bet ilgtermiņā tam jāpievieno arī fiziskās aktivitātes. "Ja ir pietiekami daudz kustību, tas ļaus nodrošināt muskuļu masu, kas ir galvenais vielmaiņas uzturētājs," uzsver Rijkure. Uztura aplikācijas, pēc speciālistes domām, nedaudz izskatās pēc sevis mānīšanas, "tā ir vairāk spēle, mēs nevaram jebkuru produktu ielikt tabuliņā", jo uzturvielu un kaloriju skaits var variēt atkarībā no produkta augšanas, pagatavošanas, gatavības pakāpes.
Ko ēst brokastīs?
"Pamatā ir jāsamazina vienkāršie cukuri – konfektes, kūkas, smalkmaizītes nebūs tā pareizākā izvēle, ar ko sākt dienu. Vai ar klasisko rasolu, kur ir majonēze, krējums. Kečups pa virsu desiņām, kas ir mehāniski pārstrādāta gaļa," Rijkure uzskaita.
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv