Jautājums: Jau aptuveni divus mēnešus cīnos ar lieko svaru - ēdu maz un vājus ēdienus, ļoti daudz vingroju (katru dienu ap stundu, vēl staigāju, braucu ar riteni). Veicas labi, katru nedēļu zaudēju aptuveni 2 kilogramus. Pirms mēnešreizēm organisms "aizturēja" svaru, tas pat pieauga. Nākamajā nedēļā atkal atkāpās.

Pagājušajā nedēļā atkal nekritās svars, lai arī darīju visu, kā vienmēr, un nebija laiks pirms menstruācijām. Kāpēc tā notiek? Vēl ir aptuveni 15 kg, kam kristies. Paldies par atbildi.

Atbild Dr. med. Agnis Zvaigzne:

Šādu periodu, kad pēc veiksmīgi uzsāktas diētas pēkšņi iestājas periods, kad kilogrami vairs nezūd kā ierasts, uzskatāmi par normālu svara zaudēšanas procesa sastāvdaļu. Tas notiek tādēļ, ka ķermenis Jūsu jauno diētu uztver kā draudošu bada iestāšanos, kā rezultātā tiek samazināts vielmaiņas ātrums, lai uzkrātu liekas rezerves kalorijas. Šādu periodu sauc par plato, un tas parasti rodas apmēram mēneša laikā pēc diētas uzsākšanas un laika periodā var atkārtoties vairākas reizes.

Vienkāršākais veids, kā tikt pāri plato periodam, ir vienkārši nogaidīt, kamēr organisms sapratīs, ka Jūsu jaunā diēta ar ierobežoto kaloriju daudzumu ir normāls stāvoklis un nekāds bada periods nedraud (tādēļ pats sliktākais šajā periodā būtu vēl vairāk ierobežot kaloriju daudzumu). Grūti paredzēt, cik ilgā laikā tas notiktu, bet parasti tās ir dažas dienas vai maksimāli dažas nedēļas.

Daudz efektīvāks variants ir, ja Jūs aktīvi ķertos klāt šīs problēmas risināšanai, palielinot vielmaiņas ātrumu, ko visefektīvāk var izdarīt, palielinot fizisko aktivitāti. Ja līdz šim esat vingrojusi katru dienu stundu, tad Jūsu gadījumā piemērotāk būtu palielināt intensitāti, nevis vingrošanas ilgumu. Turpiniet vingrot stundu, bet ar lielāku intensitāti un svara zuduma tempam vajadzētu atgriezties iepriekšējā līmenī.

Bez tam vajadzētu arī pārskatīt uzņemto kaloriju daudzumu, lai tas būtu adekvāts slodzei. Bieži vien pārāk liela kaloriju ierobežošana var veicināt plato iestāšanos. Turklāt jāseko, lai nebūtu pārāk liels laika periods starp ēdienreizēm, jo tas var palēnināt vielmaiņas ātrumu. Sievietei 3 stundas būtu maksimāli pieļaujamais laiks starp ēdienreizēm un uzkodām. Nekad arī neaizmirstiet paēst brokastis!

Un visbeidzot, laba ziņa, ja mīlat reizēm ēst kaut ko tiešām "sliktu". Daži dietologi iesaka plato pārvarēšanai reizi pa reizei (bet ne biežāk kā reizi nedēļā) apēst kaut ko no aizliegtiem produktiem – vienalga - vai tā būtu pica vai hamburgers. Tas liks Jūsu organismam saņemties un atkal palielināt vielmaiņas ātrumu, kāds tas bija, kad veiksmīgi zaudējāt kilogramus.

Liekā svara patieso cēloņu noteikšana un risinājumi: Dr. med. Agnis Zvaigzne, Medicīnas sabiedrība "ARS", Skolas iela 5, Rīga. Tālruņi reģistratūrā: 7201006, 7201007, 7201008.

Dr. Inese Strautiņa, Wellslim centrs, Brīvības iela 108, Rīga. Tālrunis reģistratūrā: 7298800.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!