Jautājums: Apmēram nedēļu pirms mēnešreizēm man uzbriest krūtis un zem labās krūts ir sajūtams tāds kā bumbulis. Beidzoties mēnešreizēm, viss atkal ir kārtībā, neko nevar sataustīt. Esmu uztraukusies, baidoties, ka tas varētu būt krūts vēzis.

Laikam, uztraucoties par rezultātu, baidos doties pie ārsta, bet nu jau tam briestu. Sakiet, lūdzu, vai tas varētu būt krūts vēzis? Vai arī tās ir tikai manas iedomas, un tur ir kāda cita kaite?

P.S. Šo bumbuli pirms mēnešreizēm sajūtu apmēram 4 mēnešus. Jau iepriekš pateicos.

Atbild Dr. Gunta Frīdenberga:

Krūtis ir hormonatkarīgs orgāns, tas nozīmē, ka atbilstoši olnīcu izdalītajiem hormoniem arī krūtīs vērojamas cikliskas izmaiņas. Cikla otrajā pusē dziedzeraudi piebriest un var būt sataustāmi kā difūzi vai mezglveida audu sabiezējumi. Visticamākais, ka Jūsu sataustītais bumbulis ir labdabīgu krūts izmaiņu izpausme, taču būtu vēlama papildus izmeklēšana, lai precizētu stāvoli. Vajadzētu sākt ar ārsta apmeklējumu, kurš nolemtu, vai tālāk būtu lietderīgi izdarīt mamogrāfiju vai piena dziedzeru ultrasonogrāfiju. Nav vērts dzīvot bailēs, skaidrība dos atvieglojuma sajūtu. Lai Jums veicas!

Dr. Gunta Frīdenberga - privātprakse ginekoloģijā, dzemdniecībā un psihoterapijā. Adrese: Tukums, Elizabetes iela 8, telefons 3125109.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!