Jautājums: Labdien! Manam vīram pagājušajā gada maijā atklāja 1. tipa cukura diabētu. Pirms tam apmēram divus, trīs mēnešus viņam bija straujš svara zudums un lielas slāpes. Viņam ir 28 gadi. Viņam tagad ir jālieto regulāri insulīns, taču viņš īpaši regulāri tam neseko līdzi.

Ir sākusies tā saucamā kāju tirpoņa. Ko tas varētu nozīmēt? Cik liela ir iespēja, ka, turpinot neregulāri injicēt insulīnu, viņam var nākties sastapties ar lieliem asinsrites traucējumiem? Un pat amputāciju?

Atbild Dr. Indra Štelmane, Latvijas Diabēta Federācijas prezidente, viena no atbalsta programmas cilvēkiem ar diabētu "Eurodiabēts" iniciatorēm:

1. tipa diabēts kļūst par nopietnu slimību un rada smagas komplikācijas, ja to pareizi neārstē. Insulīns ir jāievada regulāri, tāpat jāmēra cukura līmenis asinīs, lai precizētu insulīna devas. Ilgstoši paaugstināts cukura līmenis bojā asinsvadus un perifēros nervus un subjektīvi var izpausties dažādi, atkarībā no tā, kur bojājumi izteiktāki.

Kāju tirpšana var būt gan asinsrites traucējumu, gan kāju polineiropātijas sekas. Neārstējot diabētu, kā nākas, diabēta komplikāciju attīstības risks ir liels.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!