Jautājums: Labdien, man ir cukura diabēts, 1. tips. Es vēlētos uzzināt, vai iznēsājot bērnu un dzemdējot šī mana veselības problēma neietekmēs bērna veselību?

Atbild Dr. Indra Štelmane,
Latvijas Diabēta Federācijas prezidente, viena no atbalsta programmas cilvēkiem ar diabētu "Eurodiabēts" iniciatorēm:

Ja raizējamies, ka bērnam arī būs 1. tipa diabēts, tad jāzina, ka ar diabētu nepiedzimst, ar to saslimst, pie kam varbūtība, ka Jūsu bērns savā dzīves laikā arī saslims ar 1. tipa diabētu, ir neliela, tikai nedaudz lielāka kā jebkuram bērnam saslimt ar šo slimību.

Ja topošā māmiņa grūtniecības laikā (patiesībā jau grūtniecības plānošanas laikā) rūpīgi seko savam cukura līmenim asinīs un ar visiem iespējamiem līdzekļiem (uztura plānošanu, piemērotu aktivitāti un, protams, adekvātu insulīna ievadīšanu) panākusi labu kontroli un HbA1c skaitlis ir pēc iespējas tuvāk 6% (6-7%) jau no paša grūtniecības sākuma, nav pamata domāt, ka Jūsu diabēts būtiski ietekmē bērna veselību. 1. tipa diabēts nav šķērslis iznēsāt un dzemdēt veselu bērnu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!